Bošković: CG se kroz istoriju dičila vojskom

"Današnja Crna Gora je mlada evropska država, ali je prije svega država koja baštini one vrijednosti koje su utkane i u samoj povelji Sjevernoatlantskog saveza, a VCG tome je dala nemjerljiv doprinos. Siguran da će tako nastaviti i u narednom periodu. Vojska će tek imati šta da pokaže kada je u pitanju odnos sa građanima Crne Gore", istakao je Bošković

6423 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Dan VCG, Foto: Flickr
Dan VCG, Foto: Flickr

Ministar odbrane Predrag Bošković, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general major Dragutin Dakić povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore položili su vijenac na spomenik na Tuđemilima.

Tom prilikom, Bošković čestitao je Dan Vojske Crne Gore i kazao da je to datum koji je utkan u crnogorsku istoriju, ali i poseban jer baštini hiljadugodišnju tradiciju Crne Gore i naše vojske.

"Crna Gora je u svojoj istoriji imala dosta datuma, ali ovaj svjedoči o tome da je Crna Gora postojala i da će vječno postojati. Ono što želim s ponosom istaći jeste da ovaj datum slavimo kao institucija sa najvećim povjerenjem u državi, institucija koja je uvijek na usluzi građanima. To je ono što smo radili, što nam je bio cilj, da u vremenu savremenih izazova Vojska bude prva koja će priskočiti u nevolji građanima Crne Gore", kazao je Bošković.

Podsjeća da se Crna Gora kroz istoriju dičila svojom vojskom.

"Današnja Crna Gora je mlada evropska država, ali je prije svega država koja baštini one vrijednosti koje su utkane i u samoj povelji Sjevernoatlantskog saveza, a VCG tome je dala nemjerljiv doprinos. Siguran da će tako nastaviti i u narednom periodu. Vojska će tek imati šta da pokaže kada je u pitanju odnos sa građanima Crne Gore", istakao je Bošković.

Govoreći o modernizaciji, Bošković je kazao da se radilo dosta, obzirom da se dugo nije ulagalo u Vojsku, kao i da je u mandatu ove Vlade preko 120 miliona uloženo u njenu obnovu. Naglasio je da je jednako ponosan na ono što je urađeno kada je u pitanju sama Vojska, njena profilacija i definisanje ukupne hijerarhije vojske po ugledu na najsavremenije oružane snage NATO.

"Sam podatak da smo prosječnu starost vojske smanjili sa 43 na ispod 36 godina, govori koliko smo podmladili vojni kadar i koliko je bilo interesovanje za vojni poziv. Samo krajem septembra je preko 200 mladih ljudi ušlo u sistem vojske i ta tradicija treba da se nastavi", rekao je Bošković.

Bošković je zahvalio predsjedniku opštine Bar i građanima Bara na onome što su uradili kako bi saradnja sa vojskom bila kvalitetna, kao i na investiranju u spomenik koji, kako je kazao, ima izgled kakav zaslužuju junaci sa Tuđemila i crnogorska vojska.

Raičević je čestitao Boškoviću, generalu Dakiću i svim pripadnicima Vojske Crne Gore 7. okobar Dan Vojske.

On je kazao da upravo na tom mjestu u Baru tradicionalno se obilježava jedan značajan istorijski datum, na mjestu gdje su izgrađeni temelji savremene Crne Gore kroz istoijsku vertikalu Duklja, Zeta i savremena Crna Gora, a gdje počivaju i temelji savremenog grada Bara.

"Upravo na tim istorijskim činjenicama mi danas možemo da konstatujemo da 7. oktobra kada proslavljamo Dan Vojske Crne Gore, možemo sa ponosom da istaknemo da je današnja Vojska savremena, moderna, spremna da odgovori svim izazovima i prije svega da očuva temeljne vrijednosti naše države koje se baziraju na antifašističkoj borbi i borbi za slobodu, kako i piše na ovom spomeniku, koji je upravo izgrađen u slavu slavne Tuđemilske bitke", poručio je Raičević.

On je zahvalio na sjajnoj saradnji sa Vojskom Crne Gore, koja se tokom ove godine, prije svega, ogledala u zajedničkom djelovanju u situacijama kada smo po prvi put susreli sa pandemijom COVID19.

Ovaj praznik se od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. proslavlja na dan kada se u Tuđemilima nadomak Bara, 1042. godine, odigrala bitka u kojoj je hrabra vojska kneza Vojislava, nanijela težak poraz vizantijskoj vojsci. Tim trijumfom Duklja je odbranila nezavisnost svojih teritorija od Vizantije.

Prvi put praznik se obilježava na ovakav način, zbog poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Bonus video: