Kusovcu "glave dolazi" kontroverzni otpis milionskih dugova Porto Montenegru

Predlog odluke o razriješenju Kusovca svojim potpisima podržalo je 17 odbornika NP, BF, GB i SDP, što je i dovoljno da on bude smijenjen na sjednici SO 16. oktobra

27406 pregleda 64 reakcija 17 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Nova vladajuća većina u Skupštini opštine (SO) Tivat koju čine građanske izborne liste Narod Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum (BF) i Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat (GB) uz parlamentarnu podršku Socijaldemokratske partije (SDP), pokrenula je smjenu aktuelnog gradonačenika Tivta, Siniše Kusovca iz Demokratske partije socijalista (DPS) i zakazala glasanje o njegovom povjerenju za predstojeću prvu redovnu sjednicu novoizabranog gradskog parlamenta koja će se održati 16. oktobra.

Predlog odluke o razriješenju Kusovca svojim potpisima podržalo je 17 odbornika NP, BF, GB i SDP, što je i dovoljno da on bude smijenjen na sjednici SO narednog petka.

U obrazloženju tog predloga, pored ostaloga ističe se da je Kusovca za predsjednika Opštine izabrabrala većina odbornika u sazivu SO Tivat kojem je istekao mandat, a u kome je inače, većinu imala donedavno vladajuća koalicija DPS-SD-HGI - Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Hrvatska građanska inicijativa.

"Kusovca na funkciju predsjendika Optine Tivat nije izabrala odbornička većina sadašnjeg saziva SO Tivat, koji je rezultat izbora za odbornike SO Tivat održanih 30. avgusta 2020. i slobodno izražene volje građana Tivta. Stoga njegov ostanak na funkciji predsjednika Opštine Tivat predstavlja kršenje Ustava Crne Gore član 2 stav 2, koji kaže da građanin ostvaruje vlast neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika, stava 3 koji propisuje da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skaldu sa zakonom, te člana 113 Ustava koji propisuje da se u lokalnoj samoupravi odlučuje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika", piše u obrazloženju uz napomenu da je Kusovčev ostanak na funkciji gradonačelnika u suprotnosti i sa više odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi.

Taj zakon, pored ostaloga, propisuje i da "predsjednika Opštine bira Skupština, na vrijeme od četri godine, većinom glasova ukupnog broja odnornika", iz čega podnosioci inicijative za Kusovčevu smjenu zaključuju da je "jasno da na funkciji predsjednika Opštine Tivat može biti samo lice izabrano od sadašnjeg saziva SO Tivat, odnosno od nove odborničke većine koja je dobila povjerenje građana Tivta na izborima 30.avgusta 2020".

Kusovac je za predsjednika Opštine Tivat inače, izabran glasovima bivše DPS-SD-HGI odborničke većine na sjednici SO, 9. avgusta 2018.

"S obzirm da Siniša Kusovac nije podnio ostavku na funkciju predsjednika Opštine, što bi s obzirom na okolnosti nastale nakon rezultata izbora održanih 30. avgusta 2020. bio njegov jedini mogući akt u skladu sa Ustavom Crne Gore i zakonima; s obzirom da tim svojim postupkom demonstrira kršenje Ustava Crne Gore, Zakona o lokalnoj samouoravi i Statuta Opštine Tivat i pokušava da opstruira konstituisanje nove vlasti upravo zasnovanoj na slobodno izraženoj volji građana iskazanoj na izborima od 30.avgusta – isti mora biti razriješen funkcije predsjednika Opštine Tivat", navodi većina od 17 odbornika u novom sazivu tivatskog parlamenta.

Oni su pored toga, na teret aktuelnom gradonačelniku stavili i to što Kusovac nije obezbijedio sprovođenje Stateškog plana razvoja Opštine Tivat za period 2019-2022. godina, kao i što je "brojnim svojim odlukama nanio nepopravljivu štetu budžetu Opštine Tivat i time onemogućio sprovođenje najbitnijih projekata predviđenih Strateškim planom razvoja Opštine".

Navode i skoro 30 konkretnih projekata iz ovog Plana na kojima "nije učinjeno ništa u periodu implementacije" i ističu da Kusovac kao predsjednik Opštine "nije obezbijedio uslove, niti preduzeo sve moguće pravne radnje da se izvrši pravosnažna sudska odluka povrata sredstva u iznosu od 1.465.000 eura Opštini Tivat u predmetu "Dalmacijavino Split".

"Siniša Kusovac je opštetio budžet Opštine Tivat za 5,6 miliona eura potpisivanjem protivzakonitog ugovora kojim Opština Tivat odustaje od naplate duga po osnovu komunalnog opremanja zemljišta od kompanije Adriatic Marinas, nije pravovremeno sačuvao sredstva u iznosu od oko 1,9 miliona eura koja su zarobljena i izgubljena stečajem Atlasmont banke, enormnim zapošljavanjem i angažovanjem službenika i namještenika u Opštini Tivat bez stvarne potrebe, po partijskom ključu, proouzrokovao je štetu koja se mjeri milionskim iznosom na godišnjem nivou", piše u obrazloženju zahtejva nove skupštinske večine u Tivtu za smjenu gradonačelnika Kusovca.

Željko Komnenović kandidat za novog gradonačelnika

SO Tivat će na sjednici 16. oktobra, nakon Kusovčeve smjene, izabrati i novog predsjednika Opštine, a zvanično je za tu funkciju nova većina kandidovala Željka Komnenovića, nosioca izborne liste Narod Pobjeđuje.

Komnenović (49) je rođen u Kotoru, profesor je srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti i dugogodišnji je novinar.

Radio je u Radio Tivtu i sarađivao sa više medija iz Crne Gore i zemalja regiona, dobitnik je više novinarskih nagrada, a od oktobra 2019. obavlja dužnost direktora lokalnog javnog servisa Radio-televizija Herceg Novi.

On do sada nije bio politički aktivan i nestranačka je ličnost.

Umjesto Gorana Babovića (DPS) kojem je istekao mandat na toj funkciji, lokalni parlament će naredne sedmice za v.d. sekretara SO imenovati diplomiranu pravnicu Ivanu Aranđus.

Bonus video: