Đukanović: Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije...

"Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima", rekao je Đukanović

52327 pregleda 578 reakcija 71 komentar(a)
Đukanović i Šojble, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Šojble, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način, saopštio je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je započeo posjetu glavnom gradu Njemačke, Berlinu, susretom sa predsjednikom njemačkog parlamenta (Bundestag) Volfgangom Šojbleom.

U saopštenju se navodi da je Đukanović, uz čestitke povodom 30-togodišnjice ujedinjenja Njemačke, izrazio zahvalnost za prijem, što je, kako se dodaje, drugi susret dvojice zvaničnika u posljednjih 18 mjeseci, i velika privilegija za Crnu Goru.

Iz Đukanovićevog kabineta su rekli i da je Đukanović potvrdio da usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u Evropsku uniju (EU) ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj.

"Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima", rekao je Đukanović.

U saopštenju se navodi i da je Đukanović upoznao Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Đukanović je ocijenio da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti.

"Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsjednika nova većina imaće apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije", kazao je Đukanović.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno i da je Šojble čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

"Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov", kazao je Šojble uz podsjećanja na ranija njemačka iskustva.

"U tom procesu predsjednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu želi uspjeh i posebno čestita. Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore", kazao je Šojble.

On je naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

"To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države", kazao je Šojble.

U saopštenju se navodi da su Đukanović i Šojble komentarisali i politiku proširenja, kao i odnose u regionu, u širem kontekstu.

"Takođe, podijelili su zabrinutost razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama.

"Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posledice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize", zajednička je ocjena Đukanovića i Šojblea.

Bonus video: