Mas: Njemačka priznaje rezultate izbora u CG, nova vlada da slijedi evropsku i evroatlantsku perspektivu

"Crna Gora je pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na Zapadnom Balkanu, a to nije nešto što se samo notira, nego se i poštuje u Evropskoj uniji (EU), istakao je Mas

11234 pregleda 14 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Njemačka je pratila izbore u Crnoj Gori, podrazumijeva se da priznaje njihove rezultate i naglašava važnost što skorijeg formiranja nove vlade, od koje Njemačka očekuje da dosljedno slijedi evropsku i evroatlantsku perspektivu, kao što je to bilo vidljivo kod stare vlade, onako kako smo navikli, saopštio je danas Hajko Mas, ministar vanjskih poslova Njemačke.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, on je danas razgovarao sa Masom.

"Crna Gora je pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na Zapadnom Balkanu, a to nije nešto što se samo notira, nego se i poštuje u Evropskoj uniji (EU), istakao je Mas.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Njemačkoj i njenoj Vladi na kontinuiranoj podršci Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

"Integracija u EU ostaje strateški prioritet, i preduslov je stabilnosti i prosperiteta regiona", rekao je Đukanović.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Crne Gore "posebno istakao važnost saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku Njemačke u oblasti vladavine prava koja je umnogome doprinosila savladavanju izazova na putu integracije".

"Kao jedina zemlja kandidat sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, Crna Gora je u poziciji da maksimalnu koncentraciju usmjeri na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi omogućilo ulazak u fazu intenzivnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja", kazao je Đukanović.

To bi, kako je ocijenio Mas, doprinijelo dinamizaciji procesa, a podrška Njemačke takvim nastojanjima će biti nastavljena.

U saopštenju se dodaje i da je Mas izrazio zadovoljstvo susretom i potvrdio snažnu zainteresovanost Njemačke za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, dalje korake nakon nedavno održanih izbora i proces pristupanja EU.

"Njemačka ostaje posvećena saradnji u pogledu pružanja odgovora na posljedice pandemije Covid-19 i izvan granica EU, i u tome Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta", kazao je Mas.

U saopštenju piše i da se na interesovanje njemačkog šefa diplomatije o procesima ekonomske integracije regiona, Đukanović saglasio sa ocjenom da kada je riječ o novim inicijativama kao što je tzv. Mini-Šengen, poštujući sve što doprinosi regionalnoj saradnji, mora se istovremeno paziti da se ne dupliraju stvari.

"On je saglasan i da je Berlinski proces najbolji okvir za dinamizaciju saradnje i ekonomsko povezivanje u cilju napretka zemalja i integracije u EU", navodi se u saopštenju.

Iz Đukanovićevog kabineta je poručeno i da je na bilateralnom planu, pozdravljena saradnja u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti i prepoznat obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje i saradnju u oblasti zaštite životne sredine.

"Dvije zemlje imaju jasan interes da tijesno sarađuju i nastave dosadašnjim putem2, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: