Darmanović: Unaprijediti saradnju između Crne Gore i UK, Rumunija će se zalagati za što skoriju evropsku budućnost CG

Nađi istakao da mu je bila čast obavljati dužnost ambasadora i ukazao je na dobru saradnju koju baštine naše dvije države, osvrnuvši se na značaj intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima

6962 pregleda 2 komentar(a)
Darmanović i Medoks, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović i Medoks, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Crnoj Gori Karen Medoks tokom koje je izrazio zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom saradnjom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, Darmanović je ambasadorki poželio dobrodošlicu i uspješan mandat, uz uvjerenje da postoji znatan prostor za dalje unapređenje odnosa dvije zemlje.

On je ukazao na značaj snaženja savezništva u okviru NATO alijanse.

"Ambasadorka Medoks se zahvalila ministru Darmanoviću na gostoprimstvu, saglasivši se da dvije države ostvaruju kvalitetnu i sadržajnu saradnju, te izrazila nadu da će njen angažman u Crnoj Gori doprinijeti daljem unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa. Na toj liniji, pozdravila je uspjehe i dostignuća naše države na njenom evropskom i evro-atlantskom putu, uz uvjerenje da je to pokazatelj demokratskog karaktera i bića Crne Gore. Upoznavši ministra sa ključnim temama od značaja za njen mandat, posebno istakla da je „jačanje saradnje sa Crnom Gorom izuzetno važno”. Sagovornici su ocijenili da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje između Crne Gore i UK u borbi protiv pandemije, kao i u oblastima ekonomije, investicija, nauke i održivog razvoja", piše u saopštenju Ministarstva.

Tokom današnje oproštajne posjete ambasadora Rumunije Ferdinanda Nađija, Darmanović se zahvalio na "posvećenom sedmogodišnjem mandatu tokom kojeg je ostavio izuzetan trag u pogledu unapređenja crnogorsko-rumunskih odnosa u brojnim oblastima", kazali su iz Ministarstva.

"Pohvalio je njegovo zalaganje kroz ulogu doajena diplomatskog kora i posebno zahvalio na kontinuiranoj pomoći Rumunije, kako političkoj tako i ekspertskoj, našem evropskom putu, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, Ambasador Nađi je istakao da mu je bila čast obavljati dužnost ambasadora i ukazao je na dobru saradnju koju baštine naše dvije države, osvrnuvši se na značaj intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima.

"Pozdravio je odličnu saradnju u okviru NATO-a i izrazio uvjerenje da ćemo uskoro biti partneri i u EU. Rumunija će, u tom kontekstu, nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana - naglasio je ambasador Nađi. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim kretanjima u Crnoj Gori. Obostrano je konstatovano da je za Crnu Goru ključan kontinuitet i dosljednost u ispunjavanju preuzetih spoljno-političkih obaveza i prioriteta", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: