Bogdanović: Uskoro kadrovska rješenja i podjela resora

Svi politički subjekti koji će činiti vlast treba da pokažu visok stepen odgovornosti, poručio je Boris Bogdanović

15070 pregleda 6 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Demorkatska Crna Gora
Bogdanović, Foto: Demorkatska Crna Gora

U Demokratskoj Crnoj Gori uskoro očekuju dogovor oko formiranja buduće vlasti u kojima će se usaglasiti funkcije ili kadrovska rješenja.

Pedsjednik poslaničkog kluba i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović rekao je “Vijestima” da politička logika nalaže aktivno učešće manjinskih partija u vlasti i preuzimanje odgovornosti u odgovarajućim resorima.

“Kadrovska rješenja i raspodjela resora unutar činilaca nove demokratske vlasti u ovoj fazi razgovora nije bila prioritet, ali naravno, javnost će u danima koji su pred nama imati pune informacije kada se do konačnih rješenja dođe. Demokrate su, kao što je cjelokupna javnost svjedočila, potpuno relaksirane”, kazao je Bogdanović.

Demokrate su dio koalicije “Mir je naša nacija”, koja je sa koalicijama “Za budućnost Crne Gore” i “Crno na bijelo” nakon izbora formirala većinu u parlamentu.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” dobila je 27 mandata, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” četiri mandata.

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić (koalicija “Za budućnost Crne Gore”) počeo je prošle sedmice pregovore o formiranju vlade. Bogdanović kaže da će Demokrate na osnovu mandata koje su osvojile na parlamentarnim izborima predložiti kadrove koji će odgovoriti zadacima i obavezama koje proističu iz resora u kojima će biti.

On je rekao da bez učešća manjinskih partija nema pomirenja u Crnoj Gori u punom kapacitetu.

„Sa gospodinom (Nikom) Đeljošajem imamo odličnu komunikaciju i saradnju, koja je kontinuirana i koja je postojala ranije, postoji i sada nakog izbora u fazi formiranja nove vlasti“, rekao je Bogdanović.

Iz albanske koalicije “Jednoglasno” su saopštili da neće biti dio vlade u kojoj će biti Demokratski front, nosilac ove liste i poslanik Fatmir Đeka je za ulcinjski portal ul-info.com kazao da bi koalicija koju je on predvodio na parlamentarnim izborima podržala manjinsku vladu koju bi vodili Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, ali ne i onu u kojoj bi bio DF.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka kazao je da partija na čijem je čelu neće biti dio vlasti u kojoj su prosrpske stranke koje negiraju sve vrijednosti za koje se DUA politički borila tri decenije.

“Tamo gdje se Kosovo naziva terorističkom državom i ne prihvataju se zločini protiv naše nacije, nema mjesta za mene”, naveo je Zenka u saopštenju. On je istakao da nema mjesta za njega, niti za DUA sa političkim partijama “koje negiraju genocid u Srebrenici, one koje Albance nazovaju Šiptari, pevaju pjesme cara Lazara i pozivaju vojsku da se vrati na Kosovo, te negiraju evroatlantske vrijednosti”.

Nosilac druge albanske liste Nik Đeljošaj kazao je da će sa novom vlašću pregovarati, ali to ne znači sigurno učešće i bezuslovnu podršku.

„Naši zahtjevi u kadrovskom planu idu zadnji, imamo naše političke i ekonomske zahtjeve koji su nama prioritet prioriteta. Naravno da nećemo prepustiti slučaju da naše zahtjeve ostavimo da neko drugi realizuje, nego direktnim učešćem u vladi raditi na realizaciji“, kazao je Đeljošaj.

Na pitanje da li je i na koji način razmataran predlog Branke Bošnjak (PzP) da pozicije u vladi zauzmu i njene partijske kolege Nebojša Medojević i Branko Radulović, Bogdanović je odgovorio da o kadriranju neće polemisati javno.

„To uvijek po pravilu proizvodi određene javne diskusije. Demokrate su jasno saopštile da se neće miješati u kadrovska rješenja drugih, ali ističemo i sugerišemo da svi politički subjekti koji će činiti vlast treba da u dijelu personalnih rješenja pokažu visok stepen odgovornosti“, kazao je Bogdanović.

Joković: Riješiti sve u prvom krugu zajedničkih pregovora

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković juče je razgovarao sa Zdravkom Krivokapićem.

“Zajednički je još jednom konstatovano da su građani 30. avgusta dali glas promjenama i nekoj novoj, bogatijoj i evropskoj Crnoj Gori. U tom pravcu izražena je zajednička želja za postizanjem skorijeg dogovora oko formiranja nove vlade, kao i donošenjem najboljih kadrovskih rješenja, koji će odgovoriti izazovima ekonomskih i svakih drugih reformi”, saopšteno je iz SNP-a. Joković smatra da u vezi sa svim kadrovskim rješenjima treba da se dođe dogovorom prilikom prvog kruga zajedničkih pregovora.

Bonus video: