Demokrate: Više sudija i državnih tužilaca obavljaju funkciju neustavno i nezakonito

"Prestanak sudijske funkcije ne zavisi od volje sudije koji je ispunio uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jer se radi o imperativnoj normi koja određuje kada sudiji prestaje funkcija", kazao je Koprivica

28784 pregleda 163 reakcija 19 komentar(a)
Krapović i Koprivica, Foto: Vijesti
Krapović i Koprivica, Foto: Vijesti

Više sudija i tužilaca, među kojima je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković neustavno i suprotno zakonu obavljaju funkcije iako su im one prestale sticanjem uslova za starosnu penziju, saopštili su poslanici Demorkatske Crne Gore Momo Koprivica i Dragan Krapović.

Oni su objasni da sudijska i tužilačka funkcija sticanjem uslova za starosnu penziju po automatizmu prestaje, bez obzira da li sudije i tužioci žele ili ne da se penzionišu.

Koprivica pojašnjava da to znači da se sudije ne moraju penzionisati i mogu se baviti drugim poslovima, ali im sticanjem uslova za starosnu penziju prestaje sudijska funkcija.

"Sam momenat kada određeni sudija ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju je vezan za volju sudije da li želi iskoristiti to svoje pravo i zatražiti penzionisanje. Međutim, u konkretnom slučaju, prestanak sudijske funkcije ne zavisi od volje sudije koji je ispunio uslov za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jer se radi o imperativnoj normi koja određuje kada sudiji prestaje funkcija", kazao je Koprivica na konferenciji za novinare.

On je dodao da je predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici nastupio osnov za prestanak sudijske funkcije ostvarivanjem prava na starosnu penziju prije nego što je izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda i to 17.10.2018. godine kada je napunila 61 godinu i tri mjeseca.

"Suprotno Zakonu i Ustavu Crne Gore (ne mislimo sada na treći mandat), Sudski savjet je dana 16.07.2019. godine, devet mjeseci nakon što je Vesni Medenici morala prestati funkcija sudije, istu ponovo izabrao za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore”, kazao je Koprivica.

Iz Vrhovnog suda su Danu saopštili da Medenica nije još stekla uslov za starosnu penziju.

On je dodao i da su zbog sticanja prava na starosnu penziju sudijske funkcije prestale sudijama Vrhovnog suda i to Stanki Vučinić 03.06.2015. godine, Dušanki Radović 19.08.2015, Nataliji Filipović 18.11.2016.godine, Dragici Milačić 26.06.2017, Svetlani Vujanović 18.07.2018, Branimiru Femiću 03.10.2020 i Lidiji Ivanović 23.12.2017. godine.

"Na isti način Sudski savjet nije obavljao svoju dužnost ni kada je u pitanju utvrđivanja prestanka sudijske funkcije određenom broju sudija u Apelacionom sudu, Upravnom sudu, Privrednom sudu, Višim sudovima, kao i Osnovnim sudovima na teritoriji Crne Gore", kazao je Koprivica.

Koprivica je saopštio i da je Sudski savjet umjesto da utvrdi prestanak funkcije obavljao intervju sa Vuković i Ivanović za izbor jednog sudije Vrhovnog suda.

“Sudski savjet obavio je intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor jednog sudije Vrhovnog suda, između ostalog, sa Dragicom Vuković i Lidijom Ivanović, sudijama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore. Da je Sudski savjet vršio svoju dužnost u skladu sa Ustavom i Zakonom, ne bi obavljao intervju sa ovim kandidatima”, naglasio je Korpivica.

On je dodao da Sudski savjet iako je bio dužan, nije utvrdio prestanak sudijske funkcije.

foto: Vijesti

Poslanik Demokrata u Skupštini Dragan Krapović je saopštio da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da i državnim tužiocima prestaje funkcija kada ispuni uslove za starosnu penziju, te da je istim Zakonom propisano da rukovodiocu državnog tužilaštva prestaje funkcija rukovodioca državnog tužilaštva kada mu prestane tužilačka funkcija.

Krapović je objasnio da to znači da je vršiocu dužnosti VDT-a Ivici Stankoviću 25.05.2020. godine, kada je napunio 66 godina i sticanjem uslova za starosnu penziju prestala tužilačka funkcija i samim tim i rukovodioca VDT-a.

"Bez obzira na volju g-dina Stankovića da li će iskoristiti to svoje pravo u skladu sa važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, on je time ispunio formalni uslov iz člana 103 i 104 Zakona o državnom tužilaštvu, pa je Tužilački savjet u okviru svojih nadležnosti dužan da mu utvrdi prestanak funkcije državnog tužioca, a samim tim i funkcije Vrhovnog državnog tužioca”, rekao je Krapović.

On je dodao da Stanković nije jedini koji je obavljao funkciju suprotono zakonu i Ustavu.

"Na isti način je u toku 2020 godine i Veselin Vučković, koji je rođen 21.04.1954. godine, ispunio uslove za prestanak funkcije državnog tužioca", naglasio je Krapović.

Tužilački savjet nije utvrdio prestanak funkcije državnoj tužiteljki Miljani Radović, kojoj je 04.07.2014. godine morala prestati tužilačka funkcija, zbog sticanja uslova za starosnu penziju.

"Isto tako, Tužilački savjet je, s obzirom na datum rođenja i u skladu sa članom 197đ stav 1 tačka 5 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, za državnog tužioca Radmilu Ćuković, već dana 12.10.2017. godine, morao utvrditi prestanak tužilačke funkcije”, istakao je Krapović.

Korpivica i Krapović poslali su inicijative Sudskom i Tužilačkom savjetu za utvrđivanje prestanka navedenih funkcija sudija i tužilaca.

Koprivica je podsjetio na prijedlog Sudskog savjeta za ocjenu ustavnosti čl.17 st. 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u kome ovo tijelo navodi da bi odredbe o vremenu penzionisanja uticale na jednu trećinu sudija.

“U inicijativi se navodi da za slučaj da navedena odredba zaživi i da dobije svoju primjenu u praksi, to bi podrazumijevalo da gotovo jedna trećina raspoloživog kadra ostvaruje uslove za starosnu penziju i primjene spornih odredbi bi dovelo do blokade sudstva odmah", kazao je Koprivica.

Ističe da su ovim potvrdili da trećina sudija nije vršila svoju funkciju u skladu sa Zakonom i Ustavom.

“U inicijativi se kaže ako navedena odredba zaživi, iako je ovaj zakon je donijet 2010. godine, izmjene Ustava 2013. godine. Dakle te norme o kojima oni govore da zažive - postoje prije tog sudskog savjeta i oni su dužni bili već godinama da ih primjenjuju", istakao je on.

"Dva od deset članova Sudskog savjeta imaju legitimitet"

Poslanik Demokrata objašnjava da se ovakvim postupcima ćutalo da bi se držala zarobljena ta grana vlasti, te da samo dva od deset članova sudskog savjeta imaju legitimitet.

"To govori o alarmantnom stanju u crnogorskom sudstvu. Naime, Medenica je još 2018. godine je trebala da ode sa sudijske funkcije. Dva člana sudskog savjeta iz reda sudija trebali su da imaju utvrđen prestanak sudijske funkcije, prije nekoliko godina i imamo četiri člana iz reda uglednih pravnika kojima je još prije dvije godine istekao mandat i nemaju legitimitet", naglasio je Koprivica.

Bonus video: