Krivokapić kreće da sastavlja vladu: Još resori, pa da se radi

Pregovara se sada o resorima, pa će partije, nakon toga, predložiti svoj kadar. Navodno URA traži ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, a Demokrate vanjske poslove

36769 pregleda 904 reakcija 50 komentar(a)
Abazović, Bečić i Krivokapić na konsultacijama kod Đukanovića, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Abazović, Bečić i Krivokapić na konsultacijama kod Đukanovića, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Lider koalicije “Za Budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić najavio je da će vlada biti formirana do 8. novembra, tako da se u narednom periodu očekuju konkretna rješenja u vezi s podjelom resora između saveza koji su formirali većinu nakon izbora.

On je to najavio nakon jučerašnjih konsultacija kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Zvanično za sada nije još ništa dogovoreno u vezi formiranja vlade, iako je na početku pregovora bilo sporenja u vezi sa obavještajnim i resorima odbrane koje je želio DF, kao konstituent koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja je na izborima osvojila 27 mandata.

Savez „Mir je naša nacija“ ima 10 mandata, a koaliciji „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Ova tri opoziciona bloka zajedno imaju većinu od 41 mandata u Skupštini.

Đukanović je nakon jučerašnjih konsultacija sa Krivokapićem i liderima saveza “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem uputio predlog Skupštini da Krivokapić bude mandatar.

Prema Ustavu, 90 dana rok je za formiranje Vlade, nakon što predsjednik prvi put predloži mandatara.

Đukanović je novinarima nakon sastanka rekao da su izborni proces i tranzicija vlasti koja je u toku i koja se odvija na demokratski način, rezultat višegodišnjih napora na izgradnji održivog institucionalnog okvira.

Đukanović
Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kazao je rekao da na izborima nisu odlučivali o državi jer su to učinili prije 14 godina.

“Zato ne smijemo dozvoliti da bilo koja promjena vlasti na bilo koji način ugrožava vitalne državne interese, niti da ih potčinjava interesima drugih država ili organizacija”, poručio je Đukanović.

On je nakon izbora u intervjuima za strane medije govorio da je država ugrožena i da je na “meti agresivnog velikosrpskog nacionalizma, posebno u periodu nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

On je juče istakao da od nove Vlade očekuje potpunu posvećenost smanjivanju opasnosti po zdravlje građana, kao i mjere za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Krivokapić je prošle sedmice počeo pregovore o formiranju Vlade, a iz koalicije ZBCG “Vijestima” su nezvanično kazali da se pregovara o resorima, pa će partije, nakon podjele resora, predložiti svoje kadrove.

Navodno GP URA traži ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, a Demokrate vanjske poslove.

Pominje se i da je DF zainteresovan za Ministarstvo finansija.

Krivokapić je razgovore o formiranju vlade počeo prošle sedmice.

On je prvo razgovarao sa razgovarao sa predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem.

Knežević je u ime DNP-a budućem mandataru predložio da novouspostavljena parlamentarna većina povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić je razgovarao i sa Dritanom Abazovićem, liderom Prave Crne Gore Markom Milačićem, predsjednikom SNP-a Vladimirom Jokovićem, predsjednikom Radničke partije Maksimom Vučinićem, Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem...

Krivokapić je juče, nakon sastanka sa Đukanovićem, rekao da će uputiti pozive svim strankama nacionalnih manjina da učestvuju u formiranju vlade i da tako, kako je kazao, daju doprinos.

Krivokapić daje izjavu za medije
Krivokapić daje izjavu za medijefoto: Luka Zeković

“Ovo nije posao da radi koalicija koju predstavljam, nego svi mi zajedno, nama je najvažnije da budućnost Crne Gore bude drugačija”, kazao je kandidat za mandatara.

Bečić je kazao da očekuje od svih konstituenata da pokažu ozbiljnost i da ispune očekivanja.

Očekuju da svi konstituenti nove vlasti pokažu ozbiljnost i ispune očekivanja: Bečić, Krivokapić i Abazović
Očekuju da svi konstituenti nove vlasti pokažu ozbiljnost i ispune očekivanja: Bečić, Krivokapić i Abazovićfoto: Luka Zeković

“Kao predsjednik Skupštine sa nestrpljenjem očekujem sastav Vlade”, kazao je Bečić.

Bečić se obraća novinarima
Bečić se obraća novinarimafoto: Luka Zeković

Abazović je rekao da su dobili obećanje od predsjednika da oni neće praviti opstrukcije.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

“Nadam se da će ostati pri tome”, rekao je Abazović.

Stoltenberg: NATO podaci moraju ostati sigurni

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da NATO radi sve da sigurnosni kriterijumi budu zadovoljeni i to važi za sve, pa i u Crnoj Gori, ko god bio na vlasti.

Stoltenberg
Stoltenbergfoto: Reuters

“Imamo standarde i procedure koji osiguravaju da svi oni koji rade sa klasifikovanom podacima u NATO moraju da zadovolje NATO standarde. NATO radi sve da sigurnosni kriterijumi budu zadovoljeni i to važi za sve, pa i u Crnoj Gori, ko god bio na vlasti, zato što je to zahtjev koji sve zemlje moraju da zadovolje,” rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Radiće analizu kadrovskih promjena u DPS-u

Odgovarajući na pitanje da li će se povući sa čela partije na kongresu, Đukanović je rekao da Demokratska partija socijalista (DPS) zaslužuje da joj se povrati povjerenje.

Istakao je da će odgovorne poteze povući na kongresu, navodeći da će do tad raditi analize najprije kadrovskih promjena.

Na pitanje da li će potpisati predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje bi podnijela nova vlast, odgovorio je da neće unaprijed da govori o odnosu na zakon dok ne vidi sadržaj.

On je kazao i da nije adresa za pitanje da li smatra da bi Vesna Medenica i drugi predsjednici sudova u trećem mandatu trebalo da podnesu ostavke.

“Pažljivo treba razgovarati sa EU. Nije dovoljno samo naše tumačenje ustavno-pravnog sistema”, kazao je Đukanović.

Bonus video: