"poglavlju 27 se ne posvećuje dovoljna pažnja"

Đurović: Izvještaj EK apostrofirao slab ili nikakav napredak u segmentima kvaliteta voda, vazduha...

Ne smije se zaboraviti da jedan od sektora tog ministarstva čine i građevinska i urbanistička inspekcija, čiji rad je u mnogo čemu upitan, jer su mnoge investicije završile prvo u medijima, a tek onda u inspekcijskim postupcima“, navela je Đurović.

2973 pregleda 1 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: SNP
Danijela Đurović, Foto: SNP

Nova Vlada mora da prekine neadekvatne prakse, koje su do sada rezultirale brojnim aferama u oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine, kazala je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović.

Ona je ocijenila da se poglavlju 27, koje je jedno od najzahtjevnijih, ne posvećuje dovoljna pažnja.

Kako je navela Đurović, posljednji izvještaj Evropske komisije apostrofirao je slab ili nikakav napredak u najkritičnijim segmentima kvaliteta voda, vazduha, upravljanja otpadom i zaštite prirode.

„Crnogorski zakoni iz tih oblasti se neprekidno mijenjaju već više od deceniju, bez adekvatnog obezbjeđivanja njihove primjenjivosti, što dodatno uvodi zabunu i nemogućnost implementacije, posebno imajući u vidu komleksnost materije i finansijske i logističke zahtjeve za njihovu primjenu“, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, ta lutanja u strateškim pravcima u očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine rezultirala su nagomilanim problemima, ali i nastavkom loših praksi. „Pred mandatarom Krivokapićem i novom Vladom veliki je zadatak u prekidanju neadekvatnih praksi, koje su do sada rezultirale brojnim aferama u oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine i inspekcija“, kazala je Đurović.

Kako je navela, SNP upozorava da treba voditi računa o činjenici da je zaštita životne sredine i ustavno i principijelno opredjeljenje Crne Gore i da zaslužuje mnogo veću pažnju nego do sada.

„Imajući u vidu da se oblast ekologije tretira kroz Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a da su u njemu uključene vrlo konfliktne oblasti izgradnja i turizam, bez obzira na naziv, koji bi trebalo da bude zajednički imenitelj, u praksi imamo mnogo ozbiljniju situaciju“, kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu se dešava izdavanje dozvola za gradnju autoputa i „nedovoljna briga i devastacija rijeke Tare, daju se odobrenja za minihidroelektrane, a elaborati za procjenu uticaja na životnu sredinu su zastarjeli ili pro-forma odrađeni bez istinskog udubljivanja u kompleksnost problema i uticaje“.

Kako je kazala, u okviru istog Ministarstva se vrši planiranje i nadzor nad morskim dobrom, ali i "izdaju dozvole za izgradnju objekata na samoj obali, gdje umjesto šetališta niču vile“.

„Ne smije se zaboraviti da jedan od sektora tog ministarstva čine i građevinska i urbanistička inspekcija, čiji rad je u mnogo čemu upitan, jer su mnoge investicije završile prvo u medijima, a tek onda u inspekcijskim postupcima“, navela je Đurović.