rekao da je đukanović pokazao spremnost da sarađuje

Krivokapić: ANB da bude depolitizovana, imam čvrsto rješenje za ministra finansija

Krivokapić je kazao da struci treba dopustiti da nađe najbolje rješenje kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti

79865 pregleda 2219 reakcija 98 komentar(a)
Krivokapić, Foto: TV Vijesti
Krivokapić, Foto: TV Vijesti

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) treba da bude depolitizovana, sa profesionalcima, a ne u interesu bilo koje partije ili jednog čovjeka, kazao je mandatar za sastav Vlade, Zdravko Krivokapić, u večerašnjem gostovanju u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti.

Krivokapić je kazao da ima čvrsto rješenje kada je u pitanju pozicija ministra finansija, ali nije želio otkriti o kome je riječ.

On je istakao da su dosadašnje poruke, kada su u pitanju pozicije u sektoru bezbjednosti, bile izjave pojedinaca koje nisu obavezujuće ni za mandatara, ni za tri članice koje treba da krenu u konkretizaciju dogovora za sastav Vlade. Kazao je i da dosad "niko nije iskazao svoje želje" kada su u pitanju ključne pozicije u sektoru bezbjednosti.

Krivokapić je kazao da je napravljen dinamičan plan kada je u pitanju formiranje Vlade, sa kojim su svi upoznati, te da će svaka tri dana imati neku novinu koja bi trebalo da donese rezultate.

Do sada, dodaje, nemaju nijedan konkretizovan predlog, ali će imati najvjerovatnije u utorak ujutro. "Napravićemo analizu, usaglašavanje..."

Istakao je da će tri koalicije voditi sedam krugova pregovora, i da će u drugom krugu biti precizno definisani principi i kriterijumi.

"Ja nisam bunar želja", rekao je Krivokapić, istakavši da predloženi kandidati moraju prevashodno biti odraz dogovora i da budu kompetentni i dokazani u svom polju.

Struka da nađe najbolje rješenje za Zakon

Na pitanje da li je neophodna promjena Zakona o slobodi ispovijesti u cjelini, Krivokapić je kazao da je njegov lični stav da u donošenju zakona nije bilo dobre namjere, te da zato u cjelosti nije dobar. "Ali to ne znači da se ne može popraviti na način kako je predlagala URA i možda neko iz savjeta za pravna pitanja Mitropolije. Dopustimo struci da se nađe najbolje rješenje".

Krivokapić je poručio da Crna Gora treba da ostane građanska država.

Kada su u pitanju vjerski obredi u javnim ustanovama, poput nedavnog oveštavanja prostorija Opštine Budva, istakao je da ne može biti "advokat" tamošnjeg rukovodstva, te da pitanje treba uputiti njima.

Povodom nedavnog poziva građanima da se mole za zdravlje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je obolio od Kovida-19, Krivokapić je rekao da nije znao kako jednom crkvenom velikodostojniku iskazati bilo šta u korist njegovog zdravlja osim da pomogne molitvom.

Podsjetio je na slučaj kada je pravoslavni sveštenik pozvan u američki Kongres da očita molitvu prisutnima. "Da li je to problem? Ja mislim da nije, nego je problem naša vizura kojom želimo da sve izokrenemo..."

"NKT radi nezakonito, odgovornost će biti na Vladi"

Krivokapić je rekao da su posvećeni problematici aktuelne epidemije koronavirusa, te da će odgovornost na tom polju ubuduće biti na Vladi, a ne na Nacionalnom koordinacionom tijelu koje, kako je kazao, trenutno radi nezakonito jer "takva institucija ne postoji".

On je najavio da će ustanoviti Savjet za borbu protiv Kovida-19.

Rekao je da su vodili intenzivne razgovore o infrastrukturi koja se odnosi na bolnicu za infektivne bolesti, kako bi relaksirali kapacitete Kliničkog centra.

Đukanović pokazao spremnost da sarađuje

Krivokapić je, povodom nedavnih razgovora sa predsjednikom Milom Đukanovićem, koji ga je ove sedmice predložio za mandatara, rekao da je Đukanović iskazao spremnost da sarađuje na svim pitanjima koja mogu biti problematična za novu Vladu.

Na pitanje da li vjeruje da Đukanović neće praviti opstrukcije, Krivokapić je kazao kako vjeruje "da kad neko nešto kaže, da će održati riječ".

Krivokapić je dodao, govoreći o sinoćnjem razgovoru sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, da se niko u Briselu ne miješa u sastavljanje Vlade, ali da postoje preporuke da se zadrži dobar kurs.

"Naravno, postoje odgovarajuće preporuke koje su oni čuli od naše strane, a to je da ipak zadržimo taj dobar kurs koji smo planirali... To znači da ta vlada bude dovoljno kompetentna da može da se nosi sa velikim izazovima. Brojni ti izazovi su direktno opisani u Izvještaju Evropske komisije i to nam služi kao dobar putokaz kako nova vlada treba da postupa u sljedećem vremenskom periodu."

On je rekao da je najznačajnija činjenica koja se mogla čuti opredjeljenje da kapitalni investicioni kapitalni projekti krenu i dovedu do kraja 2027. godine.

"Reputacija nam je na najnižem nivou"

Krivokapić je kazao da ima tim koji se bavi pitanjem budžeta za narednu godinu, te da obavljaju "mnoge pregovore sa svim institucijama".

"Najveće ograničenje je što nam je reputacija na najnižem mogućem nivou. Kada znate da vam je javni dug dostigao skoro 100 odsto bruto nacionalnog dohotka, onda vam neko teško izlazi u susret za ono što želite."