Kurtezi: Odnosi Crne Gore i Albanije su toliko dobri da ih možemo tretirati i bratskim

Kurtezi je zahvalio Crnoj Gori na solidarnosti i podršci pruženoj nakon zemljotresa koji je prošle godine pogodio Albaniju

10529 pregleda 10 komentar(a)
Kurtezi i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Kurtezi i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora ostaje privržena svom spoljnopolitičkom kursu i jačaće evroatlantski i evropski put Crne Gore, saopštio je danas predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić.

On se kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, susreo danas sa Ridijem Kurtezijem, ambasadorom Albanije u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je Bečić sa Kurtezijem razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o evropskoj perspektivi dvije zemlje.

"Prenijevši pozdrave predsjednika države, parlamenta i predsjednika Vlade, ambasador Kurtezi zahvalio je Crnoj Gori na solidarnosti i podršci pruženoj nakon zemljotresa koji je prošle godine pogodio ovu zemlju. Izrazio je zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države, iskazujući uvjerenje da će Crna Gora i Albanija nastaviti da jačaju saradnju u svim oblastima od obostranog značaja", navodi se u saopštenju Skupštine.

"Odnosi između Crne Gore i Albanije su toliko dobri da ih možemo tretirati i bratskim, naše prijateljstvo ćemo u narednom periodu jačati i unaprjeđivati", kazao je Kurtezi.

Iz Skupštine su saopštili i da je sastanak, bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja o nedavno objavljenom godišnjem izvještaju Evropske komisije i Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, ocijenivši da Evropska komisija ostaje posvećena regionu i politici proširenja.

Navodi se i da je Bečić iskazao spremnost Crne Gore da afirmiše evropski put Albanije i podijeli iskustvo u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom (EU).

"Sagovornici su se saglasili da postoji značaj prostora za unapređenje bilateralnih odnosa, čemu doprinos mogu dati dva parlamenta, kroz formiranje grupa prijateljstva. Predsjednik Bečić upoznao je ambasadora sa ključnim prioritetima novog saziva i izrazio zadovoljstvo podrškom predstavnika albanske nacionalne manjine prilikom izbora za predsjednika Skupštine Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: