Carević češlja dozvole za gradnju

Prema naredbi u koju su “Vijesti” imale uvid, Carević je obrazložio da je sve odluke izdalo neovlašćeno lice i da ih treba preispitati

27032 pregleda 4614 reakcija 38 komentar(a)
“Škakljiva” odluka imajući u vidu profit u građevinskom poslu: Carević -, Foto: Vuk Lajović
“Škakljiva” odluka imajući u vidu profit u građevinskom poslu: Carević -, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.10.2020. 19:11h

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević (DF) poništio je sva rješenja glavnog gradskog arhitekte donesena od kraja jula do 25. septembra, čime je praktično zaustavio gradnju 50 stambenih i apartmanskih objekata za koje su investitori dobili zeleno svjetlo bivše administracije Nikole Divanovića (DPS).

Prema naredbi u koju su “Vijesti” imale uvid, Carević je obrazložio da je sve odluke izdalo neovlašćeno lice i da ih treba preispitati.

Divanović je 21. jula smijenio dotadašnjeg v. d. glavnog gradskog arhitektu Vladana Stevovića, koga je krajem maja imenovao Carević, i na njegovo mjesto imenovao dugogodišnjeg urbanistu Mladena Ivanovića.

“Vijestima” je u Službi gradskog arhitekte da je Ivanović izdao 21 rješenje o saglasnosti.

Ivanović je na dužnosti bio od 21. jula do 25. septmebra, kada ga je Carević smijenio, zajedno sa još nekolicinom funkcionera DPS-a koje je imenovao Divanović.

Ivanović je imenovan 21. jula za za vd glavnog gradskog arhitekte, nakon što je 3. jula Upravna inspekcija vanrednim inspekcijskim pregledom utvrdila da Stevović ne ispunjava zakonske uslove.

Imajući u vidu da se Ivanović, kako stoji u rješenju, nalazi u radnom odnosu u Opštini Budva te da ispunjava uslove, imenovan je za glavnog gradskog arhitektu.

Lokalna Skupština je u međuvremenu poništila sve odluke tadašnje odborničke većine - DPS-a, SD-a, Crnogorske i Stevana Džakovića, počev od imenovanja potpredsjednika Opštine do smjene i izbora odbora direktora i savjeta u opštinskim preduzećima i ustanovama.

Da će poništiti sve odluke koje je Divanovićeva administracija donijela tokom dvoipomjesečnog upravljanja Budvom, Carević je potvrdio i prvom naredbom koju je donio - poništenje svih odluka glavnog gradskog arhitekte i preispitivanje svakog rješenja kojim je data saglasnost na buduće zgrade, apartmanske komplekse, vile i privremene objekte.

Carević je na mjesto glavnog gradskog arhitekte vratio Stevovića, kome je naredio da započne preispitivanje svih tih odluka.

Riječ je o veoma “škakljivoj” odluci Carevića, imajući u vidu da je građevinski biznis već pune dvije decenije najunosniji posao, u kome se “vrte” milionske svote...

“Naredba glavnom gradskom arhitekti Vladanu Stevoviću da na osnovu odluke Skupštine opštine poništi sva rješenja glavnog gradskog arhitekte izdata u periodu od 21. jula do 25 septembra, jer su izdata od strane neovlašćenog lica“, navodi se u naredbi Carevića u koju su “Vijesti“ imale uvid.

On je naložio Stevoviću da ponovo odlučuje o rješenjima koja su poništena.

“Kao da su postupci prekinuti dana 3. jula, kada rokovi prestaju da teku, a nalaže se nastavak danom uručenja naredbe“.

Carević je naglasio da naredbu treba sprovesti bez odlaganja.

Iz njegovog kabineta saopšteno je “Vijestima” da je u toku spornog periodu data saglanost na 60 idejnih rješenja.

“Pod lupom će se naći posebno one saglasnosti, koje su izdate, a koje su godinama bile sporne i na koje zeleno svjetlo nijesu dali ni Stevović, a ni prethodna glavna gradska arhitektica Ana Samardžić“.

Divanovićeva administracija odobrila je gradnju dva stambena kompleksa u Bečićima, turističkom kompleksu u Kamenovu, na Crvenoj glavici, ali i za još nekoliko objekata koje će biti predmet ponovnog postupka.

Ostaje da se vidi kako će ovakva naredba da bude sprovedena, imajući u vidu da su mnoga rješenja o davanju saglasnosti postala pravosnažna.

Svi investitori moraće ipak da “dođu u Opštinu“, jer moraju da zaključuju ugovore o komunalijama, dobiju saglasnosti od opštinskih preduzeća, a lokalna uprava mogla bi da ih opstruira ako se suprostave odluci nove-stare budvanske vlasti.

Bonus video: