Đukanović: Crna Gora i Kanada dijele zajedničke vrijednosti, posvećene su multilateralizmu i transatlantskom zajedništvu

On je rekao da je zadovoljan i političkim odnosima dvije zemlje, podsjetivši na susrete sa premijerom Trudoom i generalnom guvernerkom Pajet na međunarodnim konferencijama

4399 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović i Čaba razgovarali telefonom povodom završetka njenog mandata, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Čaba razgovarali telefonom povodom završetka njenog mandata, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora i Kanada, iako su geografski udaljene, dijele zajedničke vrijednosti i snažno su posvećene multilateralizmu i transatlantskom zajedništvu, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, telefonom razgovarao sa ambasadorkom Kanade Keti Čabom povodom završetka njenog mandata

„Crna Gora i Kanada, iako geografski udaljene, dijele zajedničke vrijednosti i snažnu posvećenost multilateralizmu i transatlantskom zajedništvu, što je dodatno osnaženo nakon što je Crna Gora postala članica NATO saveza, a čemu je Kanada dala važnu podršku“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je zadovoljan i političkim odnosima dvije zemlje, podsjetivši na susrete sa premijerom Trudoom i generalnom guvernerkom Pajet na međunarodnim konferencijama.

Navodi se da je Đukanović zahvalio ambasadorki na pomoći koju je ta zemlja uputila Crvenom krstu Crne Gore na početku borbe sa koronavirusom.

Đukanović je kako je saopšteno, pozdravio uspješnu saradnju u oblasti odbrane i ukazao na značaj kanadskih investicija u Crnoj Gori i veoma uspješnu realizaciju projekta Porto Montenegro.

On je na potvrdio interes za dalje jačanje ekonomske saradnje.

Iz Kabineta predsjednika saopšteno je da je Čaba kazala da joj je žao što zbog otežanih okolnosti uslovljenih pandemijom COVID 19 nije bila u prilici da dođe u oproštajnu posjetu.

Čaba je kazala da je zadovoljna prilikom da Kanada pomogne Crnoj Gori u suočavanju sa globalnom pandemijom.

Kako se dodaje, Čaba je visoko ocijenila međudržavne odnose na bilateralnom i multilateralnom planu, posebno kroz partnerski odnos u NATO.

Ona je čestitala Đukanovići na djelovanju nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, čime je omogućena mirna tranzicija vlasti i potvrđena zrelost demokratije u državi.

„Kanada će nastaviti da sa velikim interesovanjem prati dalji put Crne Gore ka EU", kazala je ambasadorka.

Čaba je ocijenila da, iako je uspjeh kanadske investicije u Tivtu možda teško ponoviti, vjeruje u dalji napredak privrednih veza i implementaciju sličnih projekata.

Sagovornici su se saglasili da je nastavak saradnje na liniji evroatlantskog partnerstva i komunikacije na najvišem nivou u obostranom interesu daljeg razvoja međudržavnih odnosa.

Bonus video: