URA ne odustaje od sektora bezbjednosti

Miljanić kandidat za čelne pozicije, Leposavić se pominje kao novi ministar pravde

Očekuju da mandatar Zdravko Krivokapić presiječe i istraje na ekspertskoj vladi bez obzira na pojedine zahtjeve iz pobjedničkih koalicija

74340 pregleda 591 reakcija 197 komentar(a)
Miljanić i Abazović, Foto: Savo Prelević
Miljanić i Abazović, Foto: Savo Prelević

Platforma “Crno na bijelo” (CnB) insistira da im u raspodjeli resora u vlasti pripadne sektor bezbjednosti, a jednu od čelnih pozicija mogao bi dobiti, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Zoran Miljanić.

Miljanić je Generalni sekretar Građanskog saveza CIVIS koji je dio platforme CnB. On je bivši poslanik (Pozitivna, Demos), a, kako piše u njegovoj biografiji, radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, te kao rukovodilac u kriminalističkoj policiji MUP-a Makedonije.

Nosilac liste CnB i lider GP URA, Dritan Abazović, koji bi takođe trebalo da dobije poziciju u vrhu nove vlade je više puta kazao da međunarodna zajednica očekuje da na ključnim mjestima u bezbjednosnom sektoru budu profesionalci i da je to usaglašeno i sa mandatarom.

Izvori “Vijesti” navode da očekuju da mandatar Zdravko Krivokapić presiječe i istraje na ekspertskoj vladi bez obzira na pojedine zahtjeve iz pobjedničkih koalicija.

Jedno od imena koje se pominje kao budući ministar pravde je pravnik Vladimir Leposavić, koji je bio član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa odlazećom Vladom, a u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Specijalizirao je u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Krivokapić je ranije kazao da očekuje da Vlada bude formirana do 10. ili 11. novembra.

Ranije je najavljeno da je kandidat za ministra finansija Milojko Spajić nestranačka ličnost, koji je tokom kampanje bio član savjetničkog tima Krivokapića, kao da tu figurira i Ivan Radenović iz Dojče banke.

Govoreći o budućim čelnim ljudima bezbjednosnih službi, Krivokapić je rekao da taj resor treba da vode profesionalci.

“Došlo je vrijeme da taj sektor treba da brine samo o bezbjednosti Crne Gore i njenih građana, da to bude kompetentan profesionalac koji ne razmišlja partijski i ne služi jednom čovjeku”, rekao je Krivokapić za TV Prva.

Bezbjednosni sektor traži i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, a njegove kolege Branko Radulović i Branka Bošnjak resore nauke i prosvjete.

TV Vijesti je ranije objavila da bi, prema nezvaničnim željama, lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić mogao biti potpredsjednik vlade, dok je Slaven Radunović kandidat za ministra održivog razvoja i turizma.

Strahinja Bulajić (DF) biće, kako je nezvanično potvrđeno, potpredsjednik Skupštine, kao i Božena Jelušić (URA). SNP, nezvanično, ima kandidate za tri pozicije - potpredsjedničko mjesto u Vladi i resor sporta - za lidera partije Vladimira Jokovića, Dragana Ivanovića za MUP i Dragoslava Šćekića za Ministarstvo poljoprivrede.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od varijanti je i da lideri DF-a vode odbore u Skupštini, ali problem je što DPS traži više odbora nego što je imala opozicija u prethodnom sazivu.

Krivokapić razgovarao sa liderima Albanske liste

Mandatar Zdravko Krivokapić juče je razgovarao sa liderima Albanske liste “Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj”.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da se na sastanku razgovaralo o njihovoj platformi koja zadržava i zahtjeve prema budućoj vladi.

“Rekli smo da bilo da smo u vlasti ili opoziciji želimo i očekujemo da naši zahtjevi budu obuhvaćeni njegovim ekspozeom. Nijesmo pregovarali, ali je priča bila veoma konstruktivna”, kazao je izvor.

Nik Đeljošaj je novinarima nakon sastanka kazao da bez obzira hoće li biti dio nove vlade boriće se za programske ciljeve koji su predstavljeni u predizbornoj kampanji. Genci Nimanbegu je istakao da je koalicija kojoj pripada na sastanku poslala jasnu poruku da će se boriti za bolji položaj i veću ravnopravnost Albanaca.

Krivokapić će danas razgovarati sa predstavnicima Bošnjačke stranke.

Preporučujemo za Vas