Orlandić: Kuponi su padali i prethodnog dana

Vujović, koji tvrdi da je bio uključen u izborni proces više od 30 godina, te pratio izbore i u jednopartijskom sistemu, istakao je da ovaj slučaj organizovan

21022 pregleda 126 reakcija 8 komentar(a)
Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić
Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić

Okrivljena predstavnica Demokratske partije socijalista (DPS) Milena Orlandić, kazala je da nije kriva za uništavanje dokumenata glasanja.

To je saopštila u podgoričkom Osnovnom sudu, na početku suđenja.

Orlandić je rekla da su kontrolni kuponi bili između nje i člana komisije Nikole Terzić (URA), koji je sjedio preko puta nje, a ne ispod stolice i stopala, kako Terzić tvrdi.

“Izašla je vijest da sam uništila ili uzela kupone što je nonsens. Imputira mi se nešto što je već konstantovano zapisnikom na tom biračkom mjesto”, rekla je Orlandić.

Zapisnikom koji su potpisali članovi biračkog mjesta 63 u Podgorici, konstatovan je manjak jednog kupona u odnosu na glasački listić.

“Mi smo u DPS od starta imali prećutni dogovor da nećemo podnositi prigovor kako bi se ponovio izborni proces. Namjera nam je da utvrdimo nepravilnost za dalji izborni proces", kazala je Orlanič.

Dodaje da nedostatkom više kupona ne bi mogla ništa da postigne i da to ne bi moglo ponoviti glasanje.

Istakla je i da je prethodnog dana materijal padao po podu.

Terzić joj, kako tvrdi, nije mogao ni prići sa lijeve strane, jer je sa te strane bila druga predstavnica DPS-a Ksenija Aranitović, sa "kojom se dodirivala ramenima".

Arantinović je, međutim, u svjedočenju kazala da se ni sa kim nije dodirivala ramenom i da je razmak između nje i Orlandić bio pola metra.

Nikola Terzić rekao je da je nepodudaranje glasačkih listića i biračkih kupona jedna od najtežih povreda izbornog procesa i da je namjera Orlandić bila da sakrije oba kupona.

“Prvog septembra sam primijetio čudno ponašanje predstavnika DPS prilikom kontrole izborne dokumentacije... Pomno sam pratio i nakon što je sjutradan počela kontrola, vidio sam da Orlandić nešto krije ispod svog dlana i privlači ga sebi. Mislio sam da će kupon pasti u njenu krilo, međutim jedan sam pronašao ispod stopala, a drugi je kupon vidio Vuk Popović ispod stolice”, kazao je Terzić.

Rekao je i da nije upoznat da je u zapisniku konstatovan nedostak biračkog kupona.

On je dodao da kuponi nisu mogli ispasti ispod stola, nego da ih je Orlandić namjerno sakrila.

Jedan od svjedoka - sekretar Opštinske izborne komisije u Podgorici Vladimir Vujović, kazao je da se uglavnom ne podnosi prigovor, ako se potpiše zapisnik od svih članova biračkog odbora.

Vujović, koji tvrdi da je bio uključen u izborni proces više od 30 godina, te pratio izbore i u jednopartijskom sistemu, istakao je da ovaj slučaj organizovan:

"Ja ovo vidim kao organizovano, Orlandić je radila posao za koji je neko zadužio, namjera je bila da se poništi glasanje sa ovog biračkog mjesta”.

Branilac optužene, advokat Predrag Đolević kazao je da je svjedočenje sekretara OIK-a u Podgorici politički motivisano i da on nije mogao vidjeti gdje se nalaze kuponi, jer je tokom spornog događaja sjedio dijagonalno preko puta Milene Orlandić.

Predsjednik OIK-a Veselin Vukčević kazao je da nije vidio da li je Orlandić sakrila kupone.

Orlandić je istakla da joj je najveća kazna to što je osramoćena i ona i njena porodica, nečim što nije počinila.

Stavlja joj se na teret da je 2. septembra, u službenim prostorijama Skupštine Glavnog grada - prilikom kontrole izbornog materijala na biračkom mjestu 63, skolinila dva kupona sa glasačkih listića.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

Bonus video: