nakon četvrt vijeka u vlasti nema DPS-a

Komnenović novi predsjednik Opštine Tivat: Pravimo grad jednakih šansi za sve

Dosadašnji predsjednik opštine Siniša Kusovac razriješen dužnosti na prvoj radnoj sjednici novog saziva SO Tivat

40982 pregleda 1510 reakcija 28 komentar(a)
Komnenović, Foto: Siniša Luković
Komnenović, Foto: Siniša Luković

Profesor srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti i nosilac izborne liste Narod Pobjeđuje Željko Komnenović (49) novi je predsjednik Opštine Tivat.

On je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg gradonačelnika dr Sinišu Kusovca koji je razriješen dužnosti.

Epilog je to današnje prve radne sjednice novog saziva SO Tivat izabranog na lokalnim izborima 30.avgusta, nakon kojih je vlast u tom gradu preuzela koalicija tri građanske izborne liste – Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat, a kojima parlamentarnu podršku daje SDP.

Intonirana himna
Intonirana himnafoto: Siniša Luković

Sjednica na kojoj je došlo do smjene na mjestu prvog čovjeka grada, a koje je su do sada 24 godine u kontinuitetu držali kadrovi DPS-a, sa pauzama je potrajala skoro osam časova i na momente je bila vrlo žustra zbog rasprave koje su novi odbornici vodili sa smijenjenim gradonačelnikom Kusovcem i odbornicima opozicionog DPS-a.

Kusovac (lijevo) i Komnenovic (desno) tokom rasprave
Kusovac (lijevo) i Komnenovic (desno) tokom raspravefoto: Siniša Luković

Koalicioni partneri DPS u sada već bivšoj tivatskoj lokalnoj vlasti – SD i HGI, bili su uzdržani i prilikom glasanja za smjenu Kusovca kojeg su ranije te dvije partije i same nerijetko prozivale i kritikovale zbog načina na koji je od 2018. vodio Tivat, ali i prilikom izbora Komnenovića iako su njega u diskusiji prethodno pohvalili i izrazili očekivanje da će on biti dobar gradonačelnik.

Odbornici DPS koji su glasali protiv izbora Komnenovića, nisu mu čak ni kurtoazno čestitali nakon što je on položio zakletvu, već su „bez pružanja ruke“, napustili skupštinsku salu. Ni odbornici Socijaldemokrata nisu pružili ruku novom gradonačelniku.

„Prihvatam se ove dužnosti sa velikom ozbiljnošću, odgovornošću i poniznošću, prije svega prema hrabrim građanima Tivta koji su na izborima 30.avgusta pokazali veliko srce i odlučnost da sudbinu svoga grada uzmu u svoje ruke. Ovo je početak jedne nove ere koju ćemo zajedno stvarati i trasirati, budućnosti koja mora biti ista za sve, budućnosti za našu djecu i grada jednakih šansi za sve njegove građane", kazao je Komnenović dodajući da su Tivćani 30. avgusta “rekli ne jednoumlju, centralizmu korupciji, kriminalu, nepotizmu, partiokratiji, dominaciji manjine nad većinom i beznađu“.

„Kada je to malo ko očekivao, izvojevali ste neslućenu pobjedu i donijeli svima nama slobodu. Najveći posao tek počinje a koaliciona vlast NP, BF, GB i SDP građanima će donijeti dugo očekivanu pravdu, savjesno i odgovorno ćemo upravljati Opštinom i resursima grada, voditi brigu o svim našim građanima i njihovim interesima. Naš zajednički cilj je racionalizivana i efikasna lokalna uprava koja će riječavati probleme i potrebe građana a u daljem razoju Tivta nastojaćemo da iskoristimo sve potecijale našeg grada, smanjimo birokratiju, zaštitimo prava mještana, započemo intenzivniju saradnju između gradova Boke, te na obostranu korist obezbijedimo fer saradnju sa investotorima koji ovdje realizuju svije projekte", istakao je Komnenović dodajući da lokalna vlast „nikada više ne smije robovati interesima partijskih centrala, interesnih grupa i zarobljenih institucija.“

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Siniša Luković

Nova skupštinska većina prethodno je uz obrazloženje da nije obezbijedio realizaciju Stateškog plana razvoja Tivta 2019-2023, pri čemu tridesetak projekata iz tog dokumenta nije ni započeo, te da je gradu pričinio veliku materijalnu štetu potpisujući nezakoniti ugovor o oprostu 5,6 miliona eura duga za komunalije Porto Montenegru, „zaboravljajući“ skoro dva miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlas banci i nesprovođenjem sudske presude u aferi „Dalmacijavino“, razriješila dužnosti dosadašnjeg gradonačelnika dr Sinišu Kusovca.

On se u polemici sa odbornicima tri građanske liste i SDP-a, branio tvrdnjom da je od sredine 2018. kada je preuzeo tu dužnost do sada značajno povećan procenat realizacije kapitalnih investicija, te da su „institucije sistema jasno rekle da nije bilo ničeg nelegalnog u kompenzaciji komunalija sa Portom, sredstvima u Atlas banci i kreditom“ od 52 hiljade eura koliko je Kusovac dobio od Opštine za riješavanje sviog stambenog pitanja, iako je on prethodno već godinama bio vlasnik čak i tri stana.

Kusovac, kojeg su iz redova nove vlasti žestoko i detaljno prozivali za brojne slučajeve nedomaćinskog gazdovanja gradskim novcem i resursima, nezakonito partijsko zapošljavanje i potpuno pražnjenje nekad bogate gradske kase, negirao je sve optužbe i odbio da sam podnese ostavku na mjesto gradonačelnika, iako su ga iz NP, BF, GB i SDP pozivali da to uradi nakon što je DPS 30.avgusta izgubio izbore.

Kusovac na sjednici
Kusovac na sjednicifoto: Siniša Luković

„Ja nemam čega da se stidim i mogu slobodno da se pogledam u ogledalo i kažem da sam uradio sve što sam mogao za ovu zajednicu", odgovrio im je Kusovac, na što su ga predsjednik SO Andrija Petković (BF), Budimir Cupara (NP), Miomir Abović (NP) Dejan Risančić (NP) i Goran Božović (GB) upozorili da tek slijedi sveobuhvatna revizija kompletnog poslovanja Opštine u proteklom periodu od strane eksternih revizora i „procesuiranje pred novim i profesionalnim, a ne dosadašnjim partijskim DPS institucijama sistema“ i njega i svih ostalih za koje se bude opravdano sumnjalo da su kršili zakon i radili na štetu javnog interesa.

„Vi ne samo što ćete biti krivičino procesuirani, već ćete sigurno nakon toga biti i lustrirani jer će vam sigurno, nakon ovolike štete koju ste napravili Tivtu i njegovim građanima, biti zabranjem rad u javnom sektoru", poručio je Kusovcu Božović dodajući da je je „ovo istorijski dan jer sa vlasti odlazi bez konkurencije najgori predsjednik Opštine u istoriji Tivta“.

Božović za govornicom
Božović za govornicomfoto: Siniša Luković

Jovanka Laličić (DPS) i Ivan Novosel (DPS) ocijenili su da je inicijativa za Kusovčevu smjenu pravno manjkava i da će sigurno pasti na sudovima, kao i da su motivi za nju politički, a ne utemeljeni na zakonu i realnom stanju stvari.

„Građani znaju kako se Tivat pod vlašču DPS razvio do perjanice Crne Gore. Pare u budžetu su da se troše i budžet je likcidan, ali što ste vi očekivalui – da vam predsjednik Opštine ostavi neke milione na računu, pa da vi razvijate investicije", kazao je Novosel, dok je Laličić poručila da će „brzo građani vidjeti što su izabrali, što su izgubili i koga su dobili“.

Himna, sveci i Nikolaj Velimirović iz usta HGI

Višečasovnu raspravu obilježili su brojni interesantni momenti pa je su tako Laličić i Novosel koji je bio predsjednik SO u dosadašnjem sazivu istakli da su odluke o smjeni Kusovca i izboru Komnenoviča koje stupaju na snagu danom donošenja, nezakonite, na što im je aktuelni predsjednik SO Andrija Petković (BF) pokazao dvadesetak istih takvih odluka koje je donio stari parlament pod DPS upravom.

„Ko je vama kriv što vi tada niste na sudu napali takve odluke SO", lakonski je prokomentarisala Laličić, dok se Kusovac u polemicu sa pozicijom često služio citatima pisaca, filozofa i svetitelja. Pominjao se i Sveti Jovan Zlatousti i pokojni patrijarh SPC Pavle, dok je Adrijan Vuksanović (HGI) priznao da se u ranijoj polemici služio citatima kontroverznog vladike SPC Nikolaja Velimirovića, argumentujući njima svoje stavove u vezi stručne spreme nosioca najviših političkih funkcija.

„Vi zahvalite SPC-u i prokletstvima lokalnih popova koji su „slobodan narod“ primorali da glasaju ovako kako je glasao", poručila je šefica tivatskog DPS Jovanka Laličić novoj lokalnoj vlasti triju građanskih listi i SDP.

Inače, današnja sjednica SO počela je intoniranjem crnogorske himne zbog zamjerki da to nije uraženo na konstituisanju ovog saziva prije dvije nedjelje, iako Poslovnik SO Tivat uopšte ne predviđa izvođenje himne u takvim prilikama.