URA Ministarstvu prosvjete: Tražimo da se odmah zaustavi nezakonita gradnja vrtića

"Nezakonito je da je projekat vrtića urađen prije usvojenog urbanizma, da je mijenjano autorstvo glavnog projektanta, a nezakonito su sprovođeni tenderi za gradnju, zbog čega su poništavani"
1608 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednce GP URA, Foto: GP URA
Sa sjednce GP URA, Foto: GP URA

GP URA je tražila od Ministarstva prosvjete da se odmah zaustavi, kako kažu, nezakonita gradnja vrtića u Baru do odluke upravnog suda po podnijetoj tužbi.

"Ministarstvo prosvjete Crne Gore nas je prosvijetlilo tvrdnjom da je gradnja vrtića u Baru 'državni projekat'. Nažalost i jeste, jer su sve ingerencije, pa i za gradnju vrtića prenijete na državni nivo i o tome opštine ne odlučuju ništa, a samim tim ni građani koji su krajnji korisnici ovih objekata", saopšteno je iz URE.

Kako navode, nakon što su građani slobodno i masovno izrazili negodovanje nakon sječe čempresa, Ministarstvo je saopštilo da je to "državni projekat", želeći time da da legitimitet da se sve uradi što je potrebno da se "posao" završi.

"Gospodo iz Ministarstva prosvjete vezano za aktuelnu gradnju vrtića u Baru, prekršene su brojne zakonske odredbe, i pokazali ste vašu nesposobnost i nestručnost, a najviše od svega pokazali ste da nemate sluha za građanske zahtjeve".

Kako tvrde iz URE, građevinska dozvola je nezakonita jer je izdata na osnovu nevažećeg DUP-a ,"Topolica I'" bez riješenih imovinsko – pravnih odnosa, jer je, prema važećem katastru zemljište dato na upravljanje JU "Niko Rolović", Bar (Gimnazija), a u tužbi Upravnom sudu za poništenje građevinske dozvole "pobrojane su i druge, brojne nezakonitosti".

"Nezakonito je da je projekat vrtića urađen prije usvojenog urbanizma, da je mijenjano autorstvo glavnog projektanta, a nezakonito su sprovođeni tenderi za gradnju, zbog čega su poništavani. Nezakonito je rušenje amfiteatra i sječa čempresa u dvorištu gimnazije. Nezakonito je i to što učenicima i profesorima gimnazije ne dozvoljavate da borave u dvorištu koje je toj gimnaziji, i danas dato na upravljanje", navodi se u saopštenju.

"Zakoni ove države su jasni, a vi znate da ih svjesno kršite, poturajući floskule o višim interesima. Poštovanje zakona je najveći interes svake ozbiljne države. Nesposobnost Ministarstva prosvjete jeste da je glavni projekat urađen prije 10 godina, da je novac obezbijeđen prije više od 5 godina, a da još nije otpočela gradnja. Sada vam se (kao) žuri da prekršite što više zakona".

Neodgovornost ministarstva, kako tvrde u URI, jeste što ono sad tvrdi da je za početak gradnje vrtića na drugoj zakonitoj lokaciji potrebno 3-5 godina umjesto nešto više od četiri mjeseca, prema, kako dodaju, dinamičnom planu koji je urađen u skladu sa obavezujućim rokovima iz zakona Crne Gore.

"Podsjećamo da je u Baru, poslije zemljotresa 1979.godine, na livadama gdje nije postojao urbanizam, urađen plan, glavni projekti višespratnica izgrađen i useljen čitav jedan grad, za samo sedam mjeseci. Toliko o napretku svake vrste", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: