Socijalom se neće kupovati glasovi

Poslanici tadašnje vladajuće koalicije predvođene DPS-om usvojili su u aprilu ove godine izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i time omogućili isplatu socijalnih davanja u izbornoj godini, i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti

14581 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Odlazeća vlast nije dozvolila kontrolu: Bošnjak -, Foto: Luka Zeković
Odlazeća vlast nije dozvolila kontrolu: Bošnjak -, Foto: Luka Zeković

Nova vladajuća većina tvrdi da neće zloupotrebljavati socijalnu pomoć iz tekuće budžetske rezerve kao njihovi prethodnici, te da odredba iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja treba da bude precizirana kako do toga ne bi dolazilo.

Oko načina kako to izvesti, sada nemaju jedinstven stav, ali su saglasni, kako su rekli njihovi predstavnici, da građani ne smiju biti žrtve i da kontrola isplata mora postojati.

Poslanici tadašnje vladajuće koalicije predvođene DPS-om usvojili su u aprilu ove godine izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i time omogućili isplatu socijalnih davanja u izbornoj godini, i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

To je bilo zabranjeno zbog mogućih zloupotreba u izbornoj godini. Poslanici tadašnje opozicije, sada vladajućeg saveza, nijesu prisustvovali glasanju. Skupština je tada odbila amandman SDP-a da odluke o izdvajanju socijalne pomoći iz budžetske rezerve donosi posebno tijelo u kojem će, pored predstavnika vlasti, participirati i predstavnici opozicije i civilnog sektora. Poslanica Pokreta za promjene i bivša članica Odbora za izborno zakonodavstvo Branka Bošnjak ponovila je da treba jasno propisati kriterijume. “Kroz skupštinski Odbor za antikorupciju pokušali smo da iskontrolišemo dosadašnja socijalna davanja po ovom izmijenjenom članu, ali tadašnja vlast nije dozvolila. Zato treba jasno zakonski propisati takve stvari da se ne bi zloupotrebljavale”, kaže Bošnjak za “Vijesti”.

Potvrđuje da svakako treba izmijeniti i Zakon o finansiranju političkih partija - da se izuzetak socijalnih davanja tokom pandemije ili nekih drugih nepredviđenih situacija, ako ne ukine, onda makar propiše jasan i striktan parlamentarni nadzor i kontrola kako bi se otklonila mogućnost zloupotrebe. Šef poslaničkog kluba Demokrate - Demos Boris Bogdanović rekao je da će i ovaj, kao i mnogi drugi propisi, biti preispitani nakon konstutisanja vlasti.

“Ova izmjena je predložena od strane odlazeće vlasti i bila je konkretno sračunata na zloupotrebe, koje su i sprovođene u praksi. Nemamo dilemu da je neophodno, imajući u vidu zdravstvene izazove, pandemiju i posljedice koje ona izaziva, reagovati iz budžeta prema onima kojima je pomoć potrebna, ali zloupotreba budžetskih sredstava u predizbornim kampanjama je nedopustiva. Dakle, neophodno je naći mjeru, definisati kriterijume i ograničenja, kao i ostale mehanizme kontrole”, rekao je Bogdanović za “Vijesti”.

Iz GP URA navode da su “režimske stranke do sada oblast socijalnih davanja zloupotrebljavale, u smislu da su im korisnici ovih državnih izdvajanja morali za uzvrat pokloniti svoj glas na izborima”.

“Crnoj Gori je potrebno unapređenje izbornog zakonodavstva koje će rezultirati time da se svi građani na izborima opredjeljuju slobodno, lišeni bilo kakvih pritisaka. To u krajnjem će značiti da nikakva socijalna davanja ili izdvajanja iz budžeta, ili bilo šta slično, nemaju veze sa izbornim procesom, pa samim tim ne bi bilo ni potrebno vršiti izmjene postojećih odredbi”, kazali su za “Vijesti” iz GP URA.

Dodaju da bi trenutno izmjene u ovom dijelu zakona bile “nehumani čin, jer onaj dio populacije koji je materijalno najugroženiji ne bi mogao doći do finansija koje su im, moguće, jedini izvor za ostvarivanje najosnovnijih životnih potreba”.

Odlazeća Vlada je rebalansom ovogodišnjeg budžeta koji je sredinom godine usvojen u Skupštini, povećala budžetsku rezervu za 45 miliona, na 133 miliona eura, uoči izbora koji su održani 30. avgusta.

Informacije o isplati iz tekuće budžetske rezerve proglašene su tajnom, a dio civilnog sektora i opozicija su ih više puta tražili od Vlade zbog sumnje da se tako kupuju glasovi na izborima.

Vlada odlazećeg premijera Duška Markovića izabrana je na jesen 2016, a te godine je budžetska rezerva iznosila nepunih 19 miliona. Godinu kasnije je realizovana u iznosu od 19,6 miliona, 2018. je bila 23,8 miliona, a prošle godine 25 miliona.

SD sugerisao da se utvrde kriterijumi dodjele pomoći

Od partija bivše vlasti, na pitanja “VIjesti” odgovorile su jedino Socijaldemokrate.

“I od strane političkih subjekata koji su tada bili i u vlasti i u opoziciji je postojala jedna vrsta saglasnosti da je potrebno da se i na taj način pomogne. Ono što smo mi tada sugerisali Vladi je da ta sredstva budu dodijeljena po utvrđenim kriterijumima i na transparentan način. Tada smo kao jedan od modela predlagali i onaj koji je definisan u Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a koji se odnosi na socijalna davanja”, naveli su iz SD-a.

Bonus video: