Ivezaj: Đeljošaj nezakonito postavlja rukovodstvo mjesnih zajednica

On je rekao da su bahatost i samovolja prvog čovjeka Opštine Nika Đeljošaja kulminirali na posljednjem skupštinskom zasijedanju, kada je usvojen niz odluka kojima je izabrano rukovodstvo mjesnih zajednica, a građani, kako navodi, uskraćeni za pravo da učestvuju u postupku i biraju

5720 pregleda 3 komentar(a)
Simon Ivezaj, Foto: DPS
Simon Ivezaj, Foto: DPS

Odbornik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini opštine Tuzi Simon Ivezaj optužio je predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja da nezakonito postavlja rukovodstvo mjesnih zajednica zbog čega je, kako je rekao, zahtjev upitio Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i glavnom administratoru. Od njih traži da reaguju i, kako kaže, povuku nezakonite odluke.

On je rekao da su bahatost i samovolja prvog čovjeka Opštine Nika Đeljošaja kulminirali na posljednjem skupštinskom zasijedanju, kada je usvojen niz odluka kojima je izabrano rukovodstvo mjesnih zajednica, a građani, kako navodi, uskraćeni za pravo da učestvuju u postupku i biraju.

Ivezaj ističe da netransparentan rad lokalne vlasti u Opštini Tuzi, na čelu sa Nikom Đeljošajem, uzima sve više maha.

Prema njegovim riječima, Sekretarijat za lokalnu samoupravu je sazvao zborove građana za koje su, tvrdi, znali samo Đeljošajevi aktivisti, a šira javnost i mještani Opštine Tuzi nijesu bili obaviješteni na adekvatan način.

"Da je riječ o režiranim zborovima građanima, potvrđuje i činjenica se na svih 16 organizovanih zborova građana, glasalo jednoglasno. Iako je članom 57 Odluke o mjesnim zajednicama, Opština Tuzi odredila da se zbor građana može održati i na njemu se mogu donositi punovažne odluke ako zboru prisustvuje najmanje 10 odsto punoljetnih građana nastanjenih na području mjesne zajednice, Đeljošaj nije uspio ni toliko partijskih aktivista da skupi prilikom formiranja četiri mjesne zajednice", naglasio je Ivezaj.

U zvaničnim Odlukama o osnivanju mjesnih zajednica Vranj (8,5 odsto), Vladne (9,8 odsto), Karabuško polje (4,3 odsto) i Traboin (9,8 odsto), koje su usvojene na posljednjem zasijedanju Skupštine opštine Tuzi, nije ispoštovan, tvrdi Ivezaj, ni zakonski minimum od 10 odsto prisutnih građana, zbog čega bi ove odluke trebalo hitno povući.

"Uputili smo zahtjev Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i glavnom administratoru Opštine Tuzi da reaguju i povuku nezakonite odluke. Zbog opravdane sumnje da će svi činioci lokalne vlasti u Tuzima nastaviti da štite svog bahatog šefa i da će ovi zahtjevi ostati neriješeni, uputili smo inicijativu i Ministarstvu javne uprave, gdje očekujemo od nadležnog Direktorata za loklanu samopravu da donese zakonit sud predmetnih odluka", zaključio je Ivezaj.