Raonić: Očekivana odluka BS-a i koalicije Jednoglasno

"Najracionalniji pristup već godinama imaju partije u koaliciji Albanska lista, koja ima širok koalicioni kapacitet, zasnovan na odustvu afera svojih funkcionera, ali prvenstveno programskim pricnipima, a ne insistiranjem na radnim mjestima", smatra Raonić

8305 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Odluka Bošnjačke stranke (BS) i albanske koalicije Jednoglasno da ne budu dio nove Vlade očekivana je, a parlamentarna većina je na dobrom putu da propusti priliku i iskoristi nezadovoljstvo manjinskih naroda svojim položajem u državi, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Predsjednik GA Boris Raonić ocijenio je da za prethodne tri decenije skoro ništa nije urađeno da se poboljša kvalitet života na prostorima gdje su oni dominatno stanovništvo.

"Podzastupljenost u institucijama je i dalje velika, rješavanje ratnog nasljeđa i državih akcija usmjerenih protiv njihovih predstavnika, od akcije protiv rukovodstva SDA, pa do Orlovog leta, samo su neki od pokazatelja", rekao je Raonić agenciji MINA.

On je dodao da su na talasu lošeg statusa, poruke u izbornoj noći ulivale povjerenje da će za manje brojne narode situacija biti bolja, ali da je taj entuzijazam brzo počeo da splašnjava.

Raonić je kazao da su odluke BS i albanske koalicije Jednoglasno da ne budu dio nove Vlade očekivane, imajući u vidu i dosadašnje loše odnose sa nekim subjektima iz nove većine.

"Najracionalniji pristup već godinama imaju partije u koaliciji Albanska lista, koja ima širok koalicioni kapacitet, zasnovan na odustvu afera svojih funkcionera, ali prvenstveno programskim pricnipima, a ne insistiranjem na radnim mjestima", smatra Raonić.

On je podsjetio da je Albanska lista u prethodnom mandatu na lokalu sarađivala sa partijama iz opozicije, a na nacionalnom nivou sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), i ostvarila projekte Opštine Tuzi, graničnih prelaza, Solane.

"Time su izbjegli imidž klijentelizma i sada mogu da pregovaraju sa novom većinom sa dobrih pozicija", naveo je Raonić.

Prema njegovim riječima, kako je propala mogućnost da manjinske partije uđu u Vladu, a da je većina u skupštini zavisi od jednog poslanika, najveća odgovorost na predsjedniku Skupštine da otvori nacionalni dijalog po brojnim pitanjima.

"Pogotovu do deblokade pravosudnog sistema, a naročito tužilaštva, kao tačke u kojoj se susrijeću svi naši problemi", rekao je Raonić.

On je ocijenio da, u tom smislu, ostaje optimizam iz poruke sa Glavnog odbora BS-a koji je saopštio da ostaju otvoreni za sve napore vezane za integrativne procese i snazenje institucija.

"Posebno raduje i poruka lidera Nove i DNP-a kojom su se obratili manjinskim partijama i pokazali spremnost na otpočinjenje procesa pomirenja, na koju za sada još nema reakcije", zaključio je Raonić.

Bonus video: