Postojeći sastav parlamenta mogao bi biti značajnije izmijenjen

U Skupštini pljušte ostavke, nove tek predstoje

Nije izvjesno ni da li će sadašnji premijer Duško Marković ostati u poslaničkim klupama

80073 pregleda 312 reakcija 32 komentar(a)
Ima još sukoba intresa među poslanicima: Juče u parlamentu, Foto: Luka Zeković
Ima još sukoba intresa među poslanicima: Juče u parlamentu, Foto: Luka Zeković

Postojeći sastav parlamenta mogao bi biti značajnije izmijenjen s obzirom da će pojedini poslanici zauzeti pozicije u budućoj Vladi, a nije izvjesno ni da li će sadašnji premijer Duško Marković ostati u poslaničkim klupama, kao i pojedine njegove kolege iz DPS-a koje su bile visokopozicionirane u vlasti.

Takođe, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i direktor KCCG Jevto Eraković u sukobu su interesa jer su funkcije koje obavljaju nespojive sa poslaničkim.

Đeljošaj je ranije rekao da će odluku podnijeti zavisno od dogovora o ulasku u buduću državnu vlast.

Skupština je juče konstatovala ostavke poslanika iz DPS-a, gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i njegovog zamjenika Časlava Vešovića koju su podnijeli zbog nespojivosti funkcija.

Takođe i predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića (DPS) i Dragoslava Šćekića iz SNP-a.

U skupštinske klupe su se vrati poslanici DPS-a su Predrag Sekulić, Ljuiđ Škrelja i Jovanka Laličić koji su zamijenili Vukovića, Zorana Pažina i Gordanu Đurović.

Vjerovatno će im se pridružiti i Andrija Nikolić umjesto Golubovića.

I mandatar Zdravko Krivokapić, koji je na parlamentarnim izborima 30. avgusta predvodio koaliciju “Za budućnost Crne Gore” mjesto u parlamentu poslaničko mjesto će ustupiti nekome od kolega sa izborne liste.

S obzirom na to da Krivokapić nije stranački aktivista, ne zna se iz koje partije bi mogao biti poslanik koji će ga zamijeniti.

Koalicija koju je predvodio je na izborima osvojila 27 mandata. Kandidatkinja koja je zauzimala 28-u poziciju na izbornoj listi Milosava-Mira Paunović zamijenila je Dragoslava Šćekića, dok je sljedeći na listi poslanik NOVE Dejan Đurović.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević više puta je najavio da će podnijeti ostavku na funkciju poslanika nakon formiranja Vlade.

On je ranije potvrdio “Vijestima” da će ga u skupštinskoj klupi zamijeniti politički direktor PzP Dejan Vujisić.

Kada je riječ o koaliciji “Mir je naša nacija”, koja je na izborima osvojila 10 mandata, u parlament bi mogla ući i Valentina Minić (Demokrate).

Ona bi zamijenila kolegu Moma Koprivicu, koji se pominje kao kandidat za ministra pravde.

Ranije je u parlament iz Demokrata ušao Danilo Šaranović, umjesto kolege Stevana Katića koji je podnio ostavku na konstitutivnoj sjednici Skupštine.

Katić je aktuelni predsjednik Opštine Herceg Novi i ta pozicija je, shodno Zakonu o sprečavanuju sukoba interesa, nespojiva sa poslaničkom funkcijom.

Izvjesno je i da će neku od pozicija u novoj Vladi pokrivati i lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, pa bi na njegovo mjesto u Skupštini mogao doći potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić.

Najviše ostavki na poslaničke funkcije do sada je bilo iz Demokratske partije socijalista (DPS) koja je na izborima osvojila 30 mandata.