INTERVJU Bečić: Za zajedničkog kandidata, ali za onog koji će pobijediti

"Imate istraživanja javnog mnjenja, gdje su ukalkulisani određeni potencijalni i partijski i vanstranački kandidati, ali ako postoji neko van toga, a čije ime nijesmo čuli, vrijeme je da ga čujemo, ne možemo da razmatramo nešto u imaginarnim kategorijama."
77 pregleda 68 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.01.2018. 19:06h

Lider Demokrata Aleksa Bečić zalaže se za zajedničkog kandidata građanske opozicije na predstojećim predsjedničkim izborima, ali, kako kaže, da to bude onaj koji će pobijediti protivnike. Upitan da li će se on kandidovati, u intervjuu TV Vijesti, odgovorio je da će o tome odlučiti organi Demokratske Crne Gore, i eventualno drugih političkih subjekata, polovinom februara. Spreman je i za sastanak građanske opozicije odmah nakon izbora u Beranama i Ulcinju i poručuju da predsjednički i izbori u ostalim opštinama treba da budu u jednom danu.

Na pitanje da li će ići na konsultacije kod predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, koje počinju u srijedu, povodom raspisivanja predsjedničkih izbora, Bečić odgovara:

"Pa naravno da nemam namjeru da se konsultujem s portparolom Đukanovića jer razgovarati sa Brajovićem je isto što i razgovarati sa Đukanovićem... Predsjednik Skupštine Brajovic treba da obavi konsultacije s presjednikom države Vujanovićem jer formalno od odluke njih dvojice zavisi da li cemo na proljeće imati predsjedničke i lokalne izbore u istom danu. Mislim da je očekivanje, po mojim informacijama, međunarodne ali i domaće javnosti da imamo ispunjavanje demokratskog principa i racionalnog – održavanje izbora u jednom danu".

Iz građanske opozicije već stižu mišljenja da bi na predsjedničke izbore trebalo ići s jednim kandidatom, kakav je vaš stav?

"Smatrali smo i smatraćemo da treba da bude zajednički kandidat onaj ko ima najviše šanse da pobijedi. Imate istraživanja javnog mnjenja, gdje su ukalkulisani određeni potencijalni i partijski i vanstranački kandidati, ali ako postoji neko van toga, a čije ime nijesmo čuli, vrijeme je da ga čujemo, ne možemo da razmatramo nešto u imaginarnim kategorijama."

Da li ćete se vi kandidovati za predsjednika države?

"Kada govorite o meni, oni koji su nadležni da donesu tu odluku, saglasno statutu, jesu organi Demokratske Crne Gore i potencijalno organi drugih političkih subjekata. Kada sagledamo sve okolnosti, blagovremeno ćemo donijeti odluku, a smatram da je optimalno i realno da to bude polovina februara mjeseca.

Dva mjeseca nema sastanka građanske opozicije. Da li će ga biti? Imate li vi neki predlog?

"Imajući u vidu da u ovom trenutku nemamo ni datum nastupajućih političkih procesa, ne znamo da li će biti objedinjeni predsjednički i lokalni izbori, da jedan broj subjekata iz ovog sastava nastupa sa subjektima koji nijesu dio ovog sastava na predstojećim lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju, da naši politički protivnici ćute i čekaju, mislim da nije žurba i da je krajnje racionalno da jedan takav sastanak organizujemo odmah nakon lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, što se mene tiče, može već 5. februara

SDP i Demos nezvanično zamjeraju vama i Uri što ste krenuli u pregovore o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima u Podgorici. Tu je i SNP. Zašto i ostale nijeste zvali i je li to kraj zajedničkog djelovanja opozicije?

Nastajati i nestajati mogu koalicioni aranzmani i subjekti. Ovo nije ni jedno ni drugo, ovo je kulturna razmjena misljenja + samo treba da pogledamo realno stvari, da se nastavi razmjena misljenja ali i da se postuje ono sto je volja gradjana – da mladi ljudi predvode procese. Ja i g Abazovic imamo partnersku i prijateljsku saradnju prije osnivanja Demokrata i Ure. Ocekujem da cemo je ocuvati i unaprijedite, sigurni budite da ce modaliteti te saradnje biti pobjednicki

Bonus video: