Rakčević: Vuković pričinio štetu budžetu Podgorice od najmanje 100.000 eura

On je pojasio da će Glavni grad platiti za radove od maja do avgusta i glavni projekat za prostor ispod brda Ljubović na kome je trebala da se izgradi stambena zgrada

43272 pregleda 568 reakcija 41 komentar(a)
Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Rakčević, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 21.10.2020. 19:16h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković pričinio je štetu budžetu Glavnog grada od najmanje 100.000 eura zbog neadekvatnog reagovanja na planiranu izgradnju stambenog objekata ispod brda Ljubović u Podgorici.

Ovo je saopštio predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević.

On je pojasnio da će Glavni grad platiti za radove od maja do avgusta i glavni projekat za prostor ispod brda Ljubović na kome je trebala da se izgradi stambena zgrada.

"Glavni grad investitoru će platiti skoro 100 hiljada eura, dok će još 102 hiljade platiti za izradu Glavnog projekta koji je osporen pred Ministarstvom održivog razvoja i turizma i zbog čega MORT vodi disciplinski postupak protiv revidenta projekta", istakao je Rakčević.

Dodao je da je juče kao odbornik Glavnog grada dobio Predlog odluke nepokretnosti između Podgorice, porodice koja je vlasnik navedene nekretnine i investitora koji je započeo te radove i u tom sporazmu piše da će se izvedeni radovi koji su vršeni od kraja maja i početka avgusta cijeniti najmanje stotinu hiljada.

Rakčević ističe da su gradonačelnika Podgorice od aprila pozvali da spriječi izgradnju na jedinoj slobodnoj parceli između četiri ranije izgrađene zgrade.

URA, Udruženje arhitekata “KANA” i hiljade zainteresovanih građanki i građana mjesecima su pozivali gradonačelnika Vukovića da spriječi navedenu izgradnju, prije nego što je ista i započeta.

Vuković
Vukovićfoto: Boris Pejović

"Vuković je prvog avgusta u toku predizborne kampanje odlučio da reaguje i zaključi Odluku o razmjeni nepokretnosti sa vlasnicima zemlje i investitorom navedenog objekta", kazao je Rakčević.

Odbornik u podgoričkom parlamentu objasnio je da se izgradnja stambenog objekta stoji i u planskom dokumentu Ljubović iz 2009. godine za koji je URA od aprila 2020. godine ukazivala da je zastario zbog demografskih, ekonomskih i drugih kretanja na terenu.

"Tek početkom avgusta gradonačelnik Vuković izlazi javno i kaže da je započeo pregovore sa investitorom oko zabrane gradnje na tom području oko razmjene parcela na šta smo ga mi mjesecima pozivali", kazao je Rakčević.

Naglasio je da gradonačelnik Podgorice nije ništa preduzeo zbog "inaćenja sa URA-om".

"Njegovo inaćenje, neodgovorno ponašanje danas građani Glavnog grada trebaju da plate najmanje stotinu hiljada eura, a vjerovatno mnogo više od toga".

Rakčević pojašnjava da će se napraviti dodatni troškovi zbog saniranja štete, odnosno za ogromnu rupu koja je napravljena i za zelenu površinu na parceli na kojoj su započeti radovi za planiranu zgradu.

On je pojasnio da glavni projekat za planirani stambeni objekat nezakonit, zbog čega Ministarstvo održivog razvoja i turizmasprovodi disciplinski postupak.

Odbornik URA je pozvao Specijalno državno tužilaštvo da provjeri ima li elementaa bića krivičnog djela u postupanju Ivana Vukovića.

Novi stambeni objekat će se graditi na Zabjelu u ulici Ivana Plamenca na zemljištu koje je u vlasnistvu Glavnog grada.

"To zemljište je mnogo atraktivnije od onog na Ljuboviću", zaključio je Rakčević.

Bonus video: