Vujović: Političke promjene da ne služe prebrojavanju krvnih zrnaca i pretvaranju CG iz građanske u srpsku državu

"Dominantne snage nove vlasti očigledno u popisu vide šansu, ne da se dobije koristan statistički prikaz, već da svojoj politici utiranja građanskog koncepta i, po mogućnosti, utiranja Crnogoraca daju svoj prilog pokušaju ostvarivanja velikodržavnih aspiracija primjereno novom unutrašnjem i regionalnom kontekstu", kazao je Vujović

5894 pregleda 283 reakcija 28 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Inicijativa Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se na popisu ne prikupljaju identitetski podaci je konstruktivan predlog, imajući u vidu aktuelni politički trenutak i sve snažnije nametanje nacionalno-vjerskog diskursa i ugrožavanja građanskog koncepta ustrojstva države, ocijenio je Ivan Vujović, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

On je kazao da Crna Gora mora da se kreće u pravcu daljeg snaženja svog građanskog supstrata, rješavanja nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema koje je ostavila dosadašnja vlast i novog pokretanja integracionog procesa.

"Tome bi političke promjene morale služiti, a ne etničko-vjerskom nadmetanja, prebrojavanju krvnih zrnaca i pretvaranju Crne Gore iz građanske u nekakvu srpsku državu. Dominantne snage nove vlasti očigledno u popisu vide šansu, ne da se dobije koristan statistički prikaz, već da svojoj politici utiranja građanskog koncepta i, po mogućnosti, utiranja Crnogoraca daju svoj prilog pokušaju ostvarivanja velikodržavnih aspiracija primjereno novom unutrašnjem i regionalnom kontekstu. Ako znamo da je za crnogorski popis veoma zainteresovana Republika Srbija, koja je ovo isključivo unutrašnje crnogorsko pitanje uvrstila u svoja strateška državna dokumenta, onda nije teško doći do zaključka kakav pretpopisni ambijent se želi kreirati u uslovima nove vlasti u Crnoj Gori", kazao je Vujović.

On objašnjava da je na građanskim snagama nove vlasti zadatak da, "ukoliko uopšte imaju snage i svijesti o procesima koji mogu uslijediti, adekvatno na njih reaguju i spriječe da umjesto da se bavimo životnim temama, dodatno usložnjenim zdravstvenom krizom, stvaramo ambijent nacionalno-vjerskih prebrojavanja".

Vujović navodi da je problem regiona, pored autokratije, nacionalizam koji nažalost nije poražen.

"Zato je opasna zabluda svih koji ovaj problem konstatno relativizuju a dokaz za to je da je u našim crnogorskim uslovima, za nepuna dva mjeseca od izbora, bilo više nego dovoljno simbolike i poruka koji ukazuju na regresivni karakter promjena", zaključio je Vujović.

Bonus video: