"POSLANIČKE FUNKCIJE NEĆEMO KORISTITI DO NOVE VLADE"

"Bojkotom" parlamenta protiv sukoba interesa

Marković obavijestio Bečića da on i kolege zbog nespojivosti javnih funkcija neće učestvovati u radu parlamenta, pisao i ASK. “Pismom na jasan način ukazano na imperativnu odredbu Ustava prema kojoj Vlada prethodnog saziva obavezna da svoj posao izvršava do izbora nove”, odgovoreno je iz premijerovog kabineta. Iz Skupštine odgovorili da treba ASK da se izjasni o ovoj situaciji

57876 pregleda 435 reakcija 58 komentar(a)
Marković i Bečić, Foto: Savo Prelević/Boris Pejović
Marković i Bečić, Foto: Savo Prelević/Boris Pejović

Premijer Duško Marković obavijestio je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da dok se to ne desi - on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine.

Dopis je dostavljen i Agenciji za sprečavanje pranja novca (ASK), saopšteno je “Vijestima” u kabinetu Markovića.

Vlada je u tehničkom mandatu nakon izbora novog saziva parlamenta.

Prema Ustavu, Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Marković
Markovićfoto: Boris Pejović

Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da je “javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost... dužan da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku..” Takođe, i da u roku od 30 dana od preuzimanja nove funkcije ASK prijavi prihode i imovinu. U konkretnom slučaju, taj rok je do sjutra.

Skupština je verifikovala poslaničke mandate 23. septembra, a iz Vlade, osim premijera, na listi poslanika su i Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Dragica Sekulić, Nikola Janović i Suzana Pribilović.

“Predsjednik Vlade je uputio dopis predsjedniku Skupštine i direktorici Agencije za sprečavanje korupcije i preduzeo sve što je neophodno da se poštuje Ustav, a da sistem ne bude u zastoju do formiranja Vlade. Pismom Skupštini i ASK na jasan način ukazano na imperativnu odredbu Ustava prema kojoj Vlada prethodnog saziva obavezna da svoj posao izvršava do izbora nove Vlade. Takođe, premijer je obavijestio Skupštinu i ASK da on i ostali članovi Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat neće ga koristi i učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do izbora nove Vlade”, odgovoreno je “Vijestima” iz kabineta premijera.

Upućuje na ASK: Aleksa Bečić
Upućuje na ASK: Aleksa Bečićfoto: Boris Pejović

Objašnjeno je da su se po pitanju zakonskog rješenja odredili time što je obaviještena i ASK, kao i da su dogovorili da svi članovi Vlade koji imaju poslaničku funkciju i individualno obavijeste tu instituciju o ustavnoj obavezi.

Prema odgovoru iz kabineta Markovića, suština obraćanja ASK je da neće koristiti poslaničke funkckije, odnosno, kako su naveli, ovlašćenja za koja su izabrani od naroda, do izbora nove Vlade, poštujući tu ustavnu odredbu.

Navode da se “zakon ne može tumačiti na štetu Ustava i društvenog interesa”, kao i da ne zavisi od njih kad će moći da preuzmu nova radna mjesta nego od onih koji formiraju vlast.

Iz Skupštine je odgovoreno da ASK treba da ocijeni da li je neučestvovanjem u radu parlamenta članova Vlade, nakon isteka 30 dana od potvrđenih poslaničkih mandata, bez podnošenja ostavke, obezbijeđena primjena Ustava u dijelu nespojivosti funkcija.

Bečić: Skupština nije adresa za sukob interesa

“Vašim pismom... u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore, obavijestili ste me da, sagledavajući odredbu člana 104 Ustava o nespojivosti funkcije predsjednika Vlade i članova Vlade sa poslaničkom i drugom javnom funkcijom, a imajući u vidu i odredbu člana 110 Ustava, predsjednik i članovi Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat u Skupštini Crne Gore neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sastavu, kako bi se obezbijedila primjena Ustava Crne Gore. Ukazali ste da navedeno obavještenje dostavljate i u smislu ispunjavanja svoje obaveze iz Zakona o sprečavanju korupcije, u zakonom propisanom roku. Vaše gore navedeno obavještenje sagledao sam sa dužnom pažnjom, pa vas u vezi sa istim podsjećam da je ocjena, da li je samim neučestvovanjem u radu Skupštine predsjednika i članova Vlade kojima je potvrđen poslanički mandat, nakon isteka 30 dana od dana početka vršenja poslaničke funkcije, bez podnošenja ostavke, obezbijeđena primjena Ustava Crne Gore u pogledu sprečavanja sukoba interesa zbog nespojivosti funkcije poslanika i funkcije predsjednika i člana Vlade, u nadležnosti drugog, Zakonom o sprječavanju korupcije određenog organa,” navodi se u odgovoru Bečića.

Preporučujemo za Vas