U SVIM GRANAMA VLASTI

Milačić: Prava CG snažno podržava učešće predstavnika manjinskih naroda u novoj vlasti

"Mi naš identitet ne gradimo na negaciji tuđeg. Naprotiv, bićemo spremni da zaštitimo osjećaj pripadnosti svakog pojedinca grupi ili narodu čijim se dijelom osjeća"

5311 pregleda 180 reakcija 21 komentar(a)
Milačić u parlamentu, Foto: Prava Crna Gora
Milačić u parlamentu, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik koalicije "Za budućnost Crne Gore", Marko Milačić kazao je da Prava Crna Gora snažno podržava učešće predstavnika manjinskih naroda u novoj vlasti, ne samo na ministarskom nivou, već i u svim drugim granama vlasti u kojima ih do sada nije bilo.

"Žao nam je što su pojedini profesionalni predstavnici manjina propustili šansu da u ovom istorijskom trenutku u svom političkom djelovanju budu konstruktivni i korisni svom narodu i čitavoj Crnoj Gori. Istovremeno, drago nam je što, kao istinski predstavnici svog naroda, u prvi plan dolaze oni koji svoj zavičaj, vjeru, naciju i identitet nisu koristili za stvaranje lične kolekcije funkcija i nekretnina u Podgorici, već za stvarnu afirmaciju prava i interesa tih naroda. Koliko god naši pogledi na neke istorisjke teme bili drugačiji, principijelnost, odlučnosti i iskrenost u namjeri da svoj narod predstave i štite, zaslužuju svako poštovanje", rekao je Milačić.

Dodao je da je svima jasno da pripadnici manjinskih naroda, koji su manjinski samo po svom broju, "a nikako po pravu da zajedno sa nama učestvuju u stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve nas, više nisu osuđeni na ekskluzivne profesionalne predstavnike, vezane za bivši režim mrežama interesa, pritiska i ucjena, o čijem radu govore djela."

"Opštine u kojima su oni bili lokalni šerifi, najsiromašnije su opštine u Crnoj Gori. Od svojih zavičaja napravili su mjesta sa najvećom stopom iseljavanja. Njihov vrtoglavi uspon u funkcijama i bogatstvu, pripadnike njihovog naroda, bar one koji su ostali u Crnoj Gori, doveo je na rub egzistencije. Poštovanje i međusobno uvažavanje su osnovni principi na kojima želimo da gradimo Crnu Goru u kojoj se niko neće osjećati manjinom. Mi naš identitet ne gradimo na negaciji tuđeg. Naprotiv, bićemo spremni da zaštitimo osjećaj pripadnosti svakog pojedinca grupi ili narodu čijim se dijelom osjeća, zaključio je Milačić.