Perović: Crna Gora sada ima šansu da preživi, udbaška priča da biram ministre

Perović je u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da je podmukla formulacija da "Vijesti" upravljaju Građanskim pokretom URA i njenim liderom Dritanom Abazovićem

33656 pregleda 360 reakcija 86 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nikada ni jednu jedinu riječ nisam ni sa kim progovorio o tome ko bi mogao biti ministar u novoj vladi, kazao je jedan od utemeljivača nezavisnog nedjeljnika Monitor, nezavisnog dnevnika Vijesti i Televizije Vijesti Miodrag Perović.

Perović kaže da nikada u životu nije sreo niti razgovarao sa ambasadorom Srbije Vladimir Božovićem, komentarišući navode lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da "Vijesti" i Perović lično formiraju Vladu.

Kazao je da je podmukla formulacija da "Vijesti" upravljaju Građanskim pokretom URA i njenim liderom Dritanom Abazovićem i da se radi o jakoj ličnosti kojom niko ne može da upravlja.

Perović je naveo da mu je Medojević nudio da bude predsjednik Pokreta za promjene, a da se pokazalo da oni koji ponavljaju udbaške priče o njemu, na kraju se ispostave da su ustvari prijatelji UDBE.

"Ja bih prije rekao da Medojević treba da se boji tih dosijea. Njegovi nastupi liče na nastup čovjeka koji ima nešto da skrije. Ja nemam šta da krijem".

Objasnio je da je nova vladajuća većina vrlo heterogena jer je DPS stvorio duboko podijeljeno društvo, a da je Demokratski front prihvatao tu igru.

"Oni su uspjeli da dogovore da ne otvaraju teme koje dijele Crnu Goru i da krenu u obnavljanje Crne Gore".

Naveo je da mu se ne sviđa iskaz Zdravka Krivokapića o dvije srpske države i da se radi o neodmjerenoj političkoj izjavi, ali da on time nije doveo u pitanje suverenitet i nezavisnost crnogorske države i podsjetio da je ranije rekao da je pro-crnogorski, a ne pro-srpski ili pro-ruski.

On smatra da su sada ključna egzistencijalna pitanja i da Krivokapić treba da se suzdrži u ovom trenutku od rasprava o tome je li država crnogorska ili srpska.

"Jedan narod su Crnogorci i Crnogorci koji se kao Zdravko iskazuju kao Srbi", poručio je Perović.

Komentarišući izjavu Krivokapića da prvo treba svjedočiti vjeri, pa svemu drugom, Perović je kazao da se radi o opasnoj ideji.

"Moderna nauka je nastala negacijom hrišćanske doktrine... Ako će on da vraća krajnju vjeru, šta će da radi sa nama naučnicima, hoće li da nas hapsi", pitao je Perović.

Ističe da Krivokapiću treba dati vremena jer se nikada nije bavio politikom, ali da mora biti svjestan da njegove izjave dolaze sa pozicije koja formira javno mjenje.

Perović navodi da ima povjerenje u Krivokapića, da se ne radi o nerazumnom čovjeku i da će Crna Gora sa njim na čelu biti jača.

"Nije izdajnik niko ko je glasao "NE" na referendumu. To je demokratski čin", naglasio je Perović.

Kazao je da je sa Gojkom Perovićem pričao prije pola godine i to o suptilnim temama.

On je rekao da Srpsku pravoslavnu crkvu ne smatra crkvom Srba ili Srbije i svi treba da se osjećaju kao da je to crkva svih nas, te da se Gojko Perović sa njim o tome složio.

"Crna Gora sada ima šansu"

Perović ističe da je vlast koja je trajala 30 godina temeljno uništila Crnu Goru, da je jednopartijska država prešla u neku vrstu oligarhije i da takva vlast nije mogla da opstane.

"Crna Gora je zaustavljena u razvoju i promjenama, da sada kada je režim propao je dobijena nova šansa za Crnu Goru. Sa ovim režimom ona ne bi dugo trajala", ističe Perović.

Perović navodi da su stvoreni uslovi da Crna Gora preživi kao moderna država, ali to zavisi od nove vlasti.

On ističe da ne vidi način da Demokratska partija socijalista može spriječiti promjenu vlasti, ali da su finansijski moćni i jaki u parlamentu, te da je pitanje kako će se ponašati njihov kadar.

"Ostavili su korupciju, nepotizam, kadrovsku politiku koja je vođena tako što se kvalifikuješ za poziciju poslušnošću gospodaru. Sve to treba mijenjati, to je posao za minimum dvije generacije", objašnjava Perović.

Perović je kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobio poruke da međunarodna zajednica prihvata promjenu u Crnoj Gori i da je promjena vlasti postala moguća kada su uzrasle partije poput Demokratske Crne Gore i URA.

"Nema te sile koja može opravdati Đukanovića pred sudom istorije i pravosudnim organima", poručio je Perović.

On smatra da DPS hoće opstati u nekom obliku, ali da se nikada ne može vratiti sa snagom koju je imao prije poraza na izborima.

Moja misija su bile nezavisne institucije i ljudi

Perović je objasnio da ima barem 300 puta manje novca nego što propaganda pokušava da plasira.

"Mene je vodila misija da stvorim nezavisne institucije i nezavisne ljude", naveo je Perović. Istakao je da je srećan zbog pada režima 30. avgusta jer to znači i pobjedu njegove ideje, pobjede nezavisnih medija koje je osnovao i posvetio im život.

"Režim koji je instalirao Slobodan Milošević je bio okrutniji od svojih gospodara i stvorili su društvenu atmosferu u kojoj ideje nisu mogle da dišu i gušen je dijalog, pa je hrabrost bila i čitati Monitor. Oni su sprovodili i neku vrstu terora, kada dođe do bombi, to znači da je teror".

Kada je propadao komunizam u Jugoslaviji, Crna Gora nije imala svoju inteligenciju i našla se kao predmet dogovaranja drugih, a ne kao subjekat i zbog toga je Monitor i osnovan.

"Mislim da će Monitor živjeti i dalje zahvaljući svojoj specifičnoj misiji uprkos tome što se gase štampani mediji širom svijeta."

Bonus video: