Carević pokušava da uvede red u Opštinu

On je i prije godinu i po pokušao da stane na put neredovnim dolascima i odlascima

23828 pregleda 612 reakcija 31 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Kada je koji službenik i zaposleni u lokalnoj administraciji, sekretarijatima, opštinskim preduzećima, ali i ustanovama kulture, sporskim centrima, te RTV Budva došao ujutru na posao i kada je sa posla izašao, spiskove od juče ujutru moraju gradonačelniku Budve Marku Careviću dostavljati načelnici, direktori i sekretari.

To piše u naredbi koju je prvi čovjek Budve prekjuče donio, a koja od juče je stupila na snagu.

Hoće li Careviću ovoga puta zaista poći za rukom da se napokon stane na put neredovnim dolascima i odlascima sa posla zaposlenih, o čemu se godinama unazad govori, a što je on lično pokušao i prije godinu i po, kada je preuzeo funkciju predsjednika Opštine, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno - da nijedan gradonačelnik Budve to do sada nije uspio.

“Od 21. oktobra ste u obavezi da vršite evidenciju dolazaka i odlazaka zaposlenih. Skeniranu verziju sa svojeručnim potpisom liste šaljite na mail adrese predsjednika Opštine i v.d. načelnika Službe predsjednika Opštine Nikole Jovanovića najkasnije do 8.15 časova, odnosno 7 časova za dolaske i liste odlazaka sa posla u 16 časova, odnosno 15 časova“, navodi se u naredbi Carevića koja je upućena svim sekretarima sekretarijata, načelnicima opštinskih kancelarija, kao i direktorima ustanova kulture, sportskih centara, RTV Budva, ali i direktorima preduzeća Vodovod, Komunalno, Mediteran reklame, Pogrebno, Akademija znanja.

Carević upozorava da svako odstustvo sa posla službenika mora biti opravdano i evidentirano, o čemu takođe mora biti obaviješten i uz listu dolazaka i odlazaka mu dostvaljeno.

“Budući da su na snazi mjere koje su propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, potrebno je redovno dostavljati spisak službenika odnosno zaposlenih koji koriste pravo na odstustvo, a imaju potvrdu“, naveo je Carević i upozorio da su svi u obavezi da se pridržavaju naredbe kako bi se poboljšala efikasnost i produktivnost rada lokalne uprave. Opština Budva ima više od 400 zaposlenih, a zajedno sa svim ustanovama kulture, medijima, opštinskim preduzećima taj broj dostiže 1.200 radnika i službenika.

Plate u Budvi, kada je riječ o onima koji ih dobijaju iz budžeta su veće od crnogorskog prosjeka, a lokalna uprava sada, zbog teške ekonomske situacije prouzrokovane epidemijom, te lošom turističkom sezonom, moraće da poseže i za drugim mjerama, poput snižavanja plata, ali i racionalizacije broja zaposlenih.

Gotovo da nema opštinske vlasti koja kao jedna od prioriteta nije promovisala smanjenje broja zapsolenih, ali na kraju mandata, taj broj je uvijek bio veći, te se zapošljavalo na desetine, pa i stotine radnika, uvijek po političkoj pripadnosti.

Direktorima ne važi potpis, CRPS odbio da ih upiše

Nijedna od novih-starih direktora opštinskih preduzeća - Vodovod, Komunalno, Parking servis, ne mogu da potpisuju dokumenta, jer je Centralni registar privrednih subjekata odbio da ih upiše kao rukovodioce.

Naime, kako je “Vijestima“ rečeno, neophodno je da Skupština opštine potvrdi stare odbore direktora, pa tek onda da oni izaberu vršioce dužnosti.

Podsjećamo, Carević je aminovao stare odbore direktora, koje je prethodna administracija Nikole Divanovića smijenila i izabrala nove, a potom i nove direktore opštinskih preduzeća. Skupština opštine je poništila odluke Divanovićeve skupštinske većine o izboru i smjeni odbora direktora, i na osnovu toga su stari odbori direktora zasijedali i izabrali nove- stare direktore. Međutim, to nije prihvatio Centralni registar, zbog čega direktori sada ne mogu da donesu nijednu odluku

Nemanja Kuljača novi menadžer opštine

Gradonačelnik Budve Marko Carević imenovao je Nemanju Kuljaču za vršioca dužnosti menadžera Opštine Budva.

Kuljača je bio na odborničkoj listi “Za budućnost Budve-Marko Bato Carević”, a prethodne tri godine je obavljao funkciju pomoćnika menadžera grada Mila Božovića, koji je prošle sedmice podnio ostavku na tu funkciju, jer je poslanik u državnom i odbornik u budvanskom parlamentu koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Bonus video: