Konflikt interesa ili gaženje Ustava: Marković i dio ministara izabrani za poslanike, a donose bitne odluke

Pravna savjetnica ASP Ines Mrdović je kazala “Vijestima” da se Ustavni sud ekspresno proglasio nenadležnim da utvrdi da li je narušen ustavni princip podjele vlasti time što su odlazeći premijer i dio ministara izabrani za poslanike, ali istovremeno donose svakog četvrtka niz bitnih odluka, iako su u tehničkom mandatu

47321 pregleda 71 reakcija 21 komentar(a)
Sudije Ustavnog suda Crne Gore, Foto: Ustavni sud
Sudije Ustavnog suda Crne Gore, Foto: Ustavni sud

Ustavni sud se proglasio nenadležnim da utvrdi da li je narušen ustavni princip podjele vlasti, time što su odlazeći premijer Duško Marković i dio ministara sa izborne liste DPS-a izabrani za poslanike, ali istovremeno donose niz bitnih odluka, iako su u tehničkom mandatu.

Marković
Markovićfoto: Boris Pejović

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) obratila se Ustavnom sudu 30. septembra inicijativom da najviša sudska instanca utvrdi da li je garantovani ustavni princip o podjeli vlasti narušen od odlazeće Vlade Duška Markovića.

Podsjetili su da je nakon parlamentarnih izbora Skupština Crne Gore konstituisana 23. septembra i da su za poslanike izabrani Marković i dio ministara iz njegove DPS, kao i jedan iz Socijaldemokrata (SD).

Dan nakon toga, Vlada je kako navode iz ASP, donijela niz bitnih odluka. Ustavni sud je, kako je saopšteno „Vijestima“, 12. oktobra 2020. godine, obavijestio NVO Akciju za socijalnu pravdu o nadležnostima tog suda utvrđenim odredbama Ustava:

„Kod Ustavnog suda mogu se, između ostalog, podnositi predstavke za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom, kao i ustavne žalbe zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajemčenih Ustavom, nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava, na način i po postupku propisanom Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda“.

Iz Ustavnog suda navode da su u odgovoru ASP ukazali i da saglasno odredbi člana 105 stav 2 Poslovnika Ustavnog suda, Ustavni sud ne odlučuje o podnescima kojima se traže pravni savjeti i mišljenja o pojedinim pitanjima, pomoć u ostvarivanju prava i interesa, izjavljuju pritužbe na rad državnih organa i organizacija, kao i o drugim podnescima kojima se zahtijeva postupanje Ustavnog suda po pitanjima koja nijesu u njegovoj nadležnosti: „O pitanjima iz svoje nadležnosti, Ustavni sud svoje stavove izražava isključivo kroz odluke koje su donesene u odgovarajućem postupku“.

Ustavni sud svoje stavove izražava isključivo kroz odluke koje su donesene u odgovarajućem postupku“. Predsjednica US Desanka Lopičić
Ustavni sud svoje stavove izražava isključivo kroz odluke koje su donesene u odgovarajućem postupku“. Predsjednica US Desanka Lopičić foto: Boris Pejović

Pravna savjetnica ASP Ines Mrdović je kazala “Vijestima” da se Ustavni sud ekspresno proglasio nenadležnim da utvrdi da li je narušen ustavni princip podjele vlasti time što su odlazeći premijer i dio ministara izabrani za poslanike, ali istovremeno donose svakog četvrtka niz bitnih odluka, iako su u tehničkom mandatu.

Ovo je prevashodno pitanje poštovanja ustavnog principa podjele vlasti, iako odlazeća DPS garnitura očito pokušava da ga dominantno prebaci na teren nadležnosti ASK-a, smatra Mrdović

“Naravno, ASP neće komentarisati odgovor Ustavnog suda, jer se u demokratskim sistemima smatra pravno neprihvatljivim komentarisati odluke i stavove bilo kojeg suda..., ali je zato pripremila novi predlog Ustavnom sudu, kojim ponovo zahtijeva da utvrdi da li postoji sukob nadležnosti u novonastalim okolnostima, gdje odlazeći premijer i nekoliko ministara samostalno odlučuju da zamrznu svoju poslaničku funkciju do izbora nove vlade”, kazala je Mrdović.

Grubo se gazi ustavni princip podjele vlasti”: Ines Mrdović
Grubo se gazi ustavni princip podjele vlasti”: Ines Mrdovićfoto: Boris Pejović

Ona je istakla da “ovdje nije samo posrijedi konflikt interesa, već se grubo gazi ustavni princip podjele vlasti”.

“Na sceni je paradoksalna i pravno neprihvatljiva situacija da odlazeća Vlada svakog četvrtka donosi setove bitnih odluka, iako je u tehničkom mandatu, u kojem može donositi samo tehnička akta. A pitanje je i koliko je prethodnih sedmica donijela bitnih odluka, koje je označila nekim stepenom tajnosti, za koje ni ne znamo”, istakla je Mrdović.

Da paradoks bude veći, navodi sagovornica, sada odlazeći premijer tumači da, do izbora nove vlade, treba da mu miruje poslanički mandat, dok on bude premijer.

Marković je početkom sedmice obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) - da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da dok se to ne desi, on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine.

“Pa gdje to piše? U Ustavu sigurno ne piše, već se u njemu, u članu 11, jasno propisuje da je vlast uređena po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, da je ograničena Ustavom i zakonom, i da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli”, istakla je Mrdović.

Iz ASK-a su prije dva dana odgovorili “Vijestima” da će, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, vršiti provjere za sve poslanike novog saziva Skupštine Crne Gore i u skladu, kako su naveli, sa utvrđenim činjeničnim stanjem donijeti odluke.

Nijesu komentarisali ustavnu odredbu o nespojivosti funkcija, navodeći da tumačenje Ustava nije u njihovoj nadležnosti.

“Agencija svoje odluke, mišljenja i ostale akte donosi isključivo na osnovu nadležnosti koje proizilaze iz Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u odgovoru ASK-a.

Posljedica odsustva zakona o skupštini i vladi

“Postojeća situacija i direktna posljedica nepostojanja zakona o Vladi i Skupštini, koji bi detaljnije razradili ustavne principe i norme, ali i izostanka demokratskog kapaciteta kod nosilaca najviših vlasti o granicama njihovih postupanja u ovakvim situacijama”, kazala je Ines Mrdović.

Takav stav ranije je iznio i pravnik Boris Marić.

Marić
Marićfoto: Savo Prelević

Vladajuća koalicija je godinama ignorisala inicijative da se donesu ova dva propisa kako bi se pravno uredila oblast i regulisali odnosi dviju institucija.

Bonus video: