Zdravo Berane: Socijala za DPS odbornike, direktore, carinike...

"Otvoreno postavljamo pitanje: kojim su se kriterijumima vodili članovi tadašnje komisije, i da li su sve osobe sa pomenutog spiska zasluživale da dobiju ovu vrstu pomoći, odnosno da li su bili u stanju socijalne ugroženosti", navodi se u saopštenju koalicije Zdravo Berane
330 pregleda 12 komentar(a)
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Ažurirano: 12.01.2018. 20:38h

Centar za socijalni rad u Beranama je uoči parlmentarnih izbora 2012. godine na ime socijalnih pomoći i davanja, bilo za plaćanje struje ili kupovinu ogrijevnog drveta, podijelio svojim funkcionerima iznose od 350 do 500 aura.

Među tim "socijalnim slučejevim" su i pet sadašnjih kandidata za odbornike sa liste DPS Dejan Ćorac, sadašnji pomoćnik direktora Doma zdravlja, Vukadin Božović, direktor Osnovne škole Šekular, Žarko Raičević, direktor Srednje medicinske škole, Fahrudin Dervišević, tadašnji pomoćnik direktora Srednje elektrotekničke škole i Aida Ramusović Jovančević, učeiteljica. Na listi je dugogodišnji sekretar Opštinskog odbora DPS u Beranama Vojislav Došljak.

To je suština saopštenja koalicije Zdravo Berane iz koje tvrde da su u posjedu svih zahtjeva za dodjelu pomoći, analiza komisije koja je izašla na teren da utvrdi da su ova lica u stanju socijalne potrebe, kao i kopija rješenja na osnovu kojih im je pomoć odobrena.

"Koalicija Zdravo Berane u susret predstojećim izborima očekuje da se neće ponoviti zloupotrebe različitih vrsta, koje su bile svojstvene pojedinim državnim ustanovama uoči parlamentarnih izbora, održanim oktobra 2012.godine. U tom pravcu očekujemo da će JU Centar za socijalni rad opštine Berane i Andrijevica dodjeljivati pomoć isključivo onim osobama koje su u stanju socijalne potrebe, i kojima je ta pomoć neophodna", navodi se u saopštenju.

Oni se, kako kažu, nadaju da se u kampanji pred predstojeće lokalne izbore koji se u Beranama održavaju 4. februara, neće ponoviti to da ovu vrstu pomoći dobijaju i pojedini direktori javnih ustanova i preduzeća, visoki funkcioneri Demokratske partije socijalista, članovi opštinskog odbora te partije, tadašnji odbornici, sadašnji odbornički kandidati pomenute partije, određeni direktori i pomoćnici direktora nekih škola, prosvjetni radnici.

Rješenjima JU Centra za socijalni rad Berane i Andrijevica jednokratnu novčanu pomoć, između ostalih, tada su dobili opštinski projekt menadžer Jovica Zečević, 500 eura za kupovinu ogrijevnog drveta i plaćanje struje, učiteljica i član OO DPS Vujadinović Marina - 500 eura za kupovinu ogrijevnog drveta i plaćanje struje, Jočić Radomir - 500 eura zbog bolesti člana porodice, rukovodilac likovnih djelatnosti u Centru za kulturu Masličić Irvin - 445 eura za obezbjeđenje školovanja, Ramčić Elvir - 300 eura za kupovinu ogrijevnog drveta i plaćanje struje, tehnilki direktor JP Komunalno Sekulić Radoje -350 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, Barjaktarović Milorad - 500 eura za kupovinu drveta i plaćanje struje, profesor Celić Tomislav - 450 eura za kupovinu ogrijeva i plaćanje struje.

Šef voznog parka JP Komunalno Babić Veselin dobio je 490 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, službenica MUP Škrijelj Sadeta - 500 eura za kupovinu ogrijeva i plaćanje struje, funkcioner DPS Kršić Muzafer - 420 eura za liječenje člana porodice, aktuelni direktor JP Komunalno u Petnjici Cikotić Mithat - 550 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, privatni preduzetnik Čantrić Obrad - 460 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, carinik Radunović Marko - 400 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, prosvjetni radnik Čukić Svetolik - 450 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, Piper Blažo - 400 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, univerzitetski profesor Premović Marjan - 400 eura za knjigu, profesor Raković Darko - 400 eura za kupovinu namirnica i plaćanje struje, ativista DPS Delić Sead - 500 eura za kupovinu ogrijeva i plaćanje struje, carinik Radičević Goran- 500 eura za kupovinu drva i plaćanje struje, tadašnji odbronik u SO Berane Kalić Muslija - 455 eura, Kljajić Sanja - 500 eura.

Pomoć od 500 eura tada je dobio i geodeta Bučeta Mališić, koji je nedavno hapšen sa bivšim predsjednikom opštine Vukom Golubovićem, kao i Golubovićeva supruga i direktorica JP Komunalno Milijana Vučeljić, i to 350 eura za kupovinu namirnica.

Zatim radnik Centra za socijalno u Beranama Šćepović Milutin - 400 eura za kupovinu ogrijeva i plaćanje računa za struju.

Među korisnicima socijalne pomoći nalaze se i Mandžukić Ervin, bivši odbornik DPS-a, i tadašnji šef humanitarne organizacije Karitas Luksemburg.

"Otvoreno postavljamo pitanje: kojim su se kriterijumima vodili članovi tadašnje komisije, i da li su sve osobe sa pomenutog spiska zasluživale da dobiju ovu vrstu pomoći, odnosno da li su bili u stanju socijalne ugroženosti. Pozivamo građane da sami procijene da li Demokratska partija socijalista zaslužuje da vodi naš grad", zaključuje se u saopštenju koalicije Zdravo Berane.

Bonus video: