Ustavni sud nenadležan za Markovića i ministre bez rasprave i znanja sudija

Sudija Miodrag Iličković kaže da se sa inicijativom upoznao putem medija i da će tražiti da se donese odluka da li su odlazeći premijer Marković i dio ministara prekršili Ustav kada su u Skupštini izabrani za poslanike

43719 pregleda 150 reakcija 7 komentar(a)
Marković i dio ministara izabrani za poslanike: Sa konstitutivne sjednice parlamenta, Foto: Savo Prelević
Marković i dio ministara izabrani za poslanike: Sa konstitutivne sjednice parlamenta, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud nije smatrao bitnim eventualno Vladino narušavanje ustavnih principa podjele vlasti, pa se nenadležnim proglasio bez rasprave i znanja svih sudija.

Sudija Miodrag Iličković je “Vijestima” kazao da on nije znao za inicijativu NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) i istakao da Ustavni sud mora dati odgovor na pitanje da li su odlazeći premijer Duško Marković i dio ministara prekršili ustavne norme kada su u Skupštini izabrani za poslanike, a nastavili da donose odluke u izvršnoj vlasti.

 Jedino Ustavni sud može i mora dati odgovor na ovo pitanje: Iličković
Jedino Ustavni sud može i mora dati odgovor na ovo pitanje: Iličković foto: Savo Prelević

Iličković je rekao da je za inicijativu saznao iz medija i da će tražiti sastanak Vijeća sudija, ili plenum, kako bi se donijela odluka i riješilo to pitanje.

“Nije normalno da se sudije preko novina upoznaju sa ovakvim inicijativama, tim prije što se radi o veoma aktuelnoj stvari koja kod javnosti izaziva nedoumice, a potencijalno može proizvesti štetne pravne posljedice vezano za rad Vlade ili Skupštine. Inicijativom se traži da Ustavni sud utvrdi da li je garantovani ustavni princip o podjeli vlasti narušen. Saglasan sam da bi postojanje zakona o vladi i skupštini pomoglo u ovoj situaciji, ali njih nema”, kazao je Iličković.

On je dodao da je saglasan i sa mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) - da nije riječ o konfliktu interesa i da to nije u njihovoj nadležnosti.

“Dakle, jedino Ustavni sud može i mora u ovoj situaciji dati odgovor na ovo pitanje. Naravno, ne na ovaj način dopisujući se sa podnosiocima inicijative, već sazivanjem Vijeća sudija ili sjednicom suda ulazeći u meritum stvari”, pojasnio je Iličković.

ASP se obratila Ustavnom sudu 30. septembra, navodeći da je nakon parlamentarnih izbora Skupština konstituisana 23. septembra i da su za poslanike izabrani Marković i dio ministara iz DPS-a, kao i jedan iz Socijaldemokrata (SD).

Dan nakon toga, Vlada je, kako navode iz ASP, donijela niz bitnih odluka.

Ustavni sud je, kako je saopšteno „Vijestima“, 12. oktobra 2020. godine obavijestio ASP o nadležnostima tog suda utvrđenim odredbama Ustava, odnosno da nijesu nadležni za to pitanje.

Pravna savjetnica pri ASP Ines Mrdović rekla je da neće komentarisati odgovor Ustavnog suda, jer se u demokratskim sistemima smatra pravno neprihvatljivim komentarisati odluke i stavove bilo kojeg suda.

Mrdović
Mrdovićfoto: Boris Pejović

“ASP je zato pripremila novi predlog Ustavnom sudu, kojim ponovo zahtijeva da utvrdi da li postoji sukob nadležnosti u novonastalim okolnostima, gdje odlazeći premijer i nekoliko ministara samostalno odlučuju da zamrznu svoju poslaničku funkciju do izbora nove vlade”, kazala je Mrdović.

Marković je početkom prošle sedmice obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i ASK da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da, dok se to ne desi, on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine.

Iz ASK-a su nedavano odgovorili “Vijestima” da će, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, vršiti provjere za sve poslanike novog saziva Skupštine i donijeti odluke u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem.

Nijesu komentarisali ustavnu odredbu o nespojivosti funkcija, navodeći da tumačenje Ustava nije u njihovoj nadležnosti.

“Agencija svoje odluke, mišljenja i ostale akte donosi isključivo na osnovu nadležnosti koje proizilaze iz Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u odgovoru ASK-a.

Odgovor na inicijativu potpisala generalna sekretarka

U odgovoru Ustavnog suda NVO ASP, kojeg je potpisala generalna sekretarka Biljana Damjanović, navodi se, između ostalog, da se tom sudu mogu podnositi predstavke za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom, kao i ustavne žalbe zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava, na način i po postupku propisanom Zakonom o Ustavnom sudu i Poslovnikom Ustavnog suda.

“Saglasno odredbi člana 105 stav 2 Poslovnika Ustavnog suda, Ustavni sud ne odlučuje o podnescima kojima se traže pravni savjeti i mišljenja o pojedinim pitanjima, pomoć u ostvarivanju prava i interesa, izjavljuju pritužbe na rad državnih organa i organizacija, kao i o drugim podnescima kojima se zahtijeva postupanje Ustavnog suda po pitanjima koja nijesu u njegovoj nadležnosti”, navodi se u dopisu Ustavng suda.

Prema Poslovniku Ustavnog suda, generalni sekretar odgovara dopisom na ustavno-sudske predmete s oznakom “R”, koji se odnose na podneske građana o pitanjima o kojima Ustavni sud ne vodi postupak.

Bonus video: