Krivica za kršenje mjera pala na Simovićevog savjetnika

Sa Simovićevog Fejsbuk profila 6. septembra je uživo prenošen takozvani patriotski skup u Podgorici, kome je prisustvalo više od 100 građana - koliko je maksimalno predviđeno mjerama NKT

37193 pregleda 206 reakcija 44 komentar(a)
Simović, Foto: Savo Prelević
Simović, Foto: Savo Prelević

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu protiv šefa Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zarazne bolesti (NKT) i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića kojom se teretio da je prekršio mjere tog tijela za suzbijanje epidemije.

Sa Simovićevog Fejsbuk profila 6. septembra je uživo prenošen takozvani patriotski skup u Podgorici, kome je prisustvalo više od 100 građana - koliko je maksimalno predviđeno mjerama NKT.

 Okupilo se više od dozvoljenih 100 ljudi: Sa skupa u Podgorici
Okupilo se više od dozvoljenih 100 ljudi: Sa skupa u Podgorici foto: Savo Prelević

Navodeći te činjenice, građanski aktivista Dragan Sošić je 15. septembra podnio prijavu protiv Simovića, ali je ODT utvrdilo, da Vladin funkcioner nije imao ništa sa tim, već njegov savjetnik Miodrag Kankaraš za koga nije navelo da li će ga proceusirati.

U rješenju dostavljenom Sošiću, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je državni tužilac Siniša Milić utvrdio da Simović nije izvršio krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

S obzirom da osim objavljenog snimka, nije bilo drugih dokaza da je Simović prisustvovao skupu, tužilac je prijavu odbacio zbog neodstatka dokaza, dodaje se.

U obrazloženju rješenja ODT-a od 15. oktobra piše da je Simović u svoja dva izjašnjenja naveo da nije prisustvovao skupu i da nije snimao i objavio snimak na svom ličnom Facebook profilu.

Simović je, kako se navodi, istakao da ima administratora svog ličnog profila i da je to savjetnik u njegovom kabinetu, Miodrag Kankaraš.

Kankaraš je u svom iskazu u svojstvu građanina, kako je objasnio tužilac, naveo da je Simovićev savjetnik, da je obavljao zadatke koji se tiču odnosa s javnošću, te da je kreirao Simovićev Fejsbuk profil na kome su promovisane aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i druge aktivnosti iz djelokruga rada potpredsjednika Vlade i da je to činio i 6. septembra.

“Potvrdio je da je tog dana sa svog mobilnog telefona snimao Patriotski skup kome je lično prisustvovao, da je snimao dok se kretao prema Trgu nezavisnosti gdje se skup održao, da je snimak objavio na Fejsbuk profilu, pri čemu je mislio da ga objavljuje na svom Fejsbuk profilu”, piše u rješenju ODT-a.

U rješenju tužioca navodi se da je Kankaraš prekinuo snimanje kada je vidio da mu se pojavljuju ljudi koji mu nisu prijatelji na toj društvenoj mreži i da snimak prenosi na Simovićevom profilu.

Objasnio je da Vladin zvaničnik nije imao nikakve veze sa prenosom, što je tvrdio i Simović u javnom saopštenju dan nakon održavanja skupa.

On je tada saopštio da nije prisustvovao Patriotskom skupu, jer mu kao šefu NKT-a nije mjesto na javnim skupovima.

On je objasnio da je administrator greškom emitovao prenos na njegovom, umjesto na svom Fejsbuk profilu.

Tada je dodao da je tačno da je sa njegovog ličnog FB profila nekoliko minuta išao live stream sa skupa, ali je objasnio da se to desilo greškom administratora.

Sošić je nakon što je ODT odbilo krivičnu prijavu, podnio pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, tražeći da ODT pokrene krivični postupak protiv Simovića ili protiv njegovog savjetnika zbog kršenja mjera NKT.

Sošić je u pritužbi naveo da kao građanin nema pravo, niti mogućnosti da vrši istragu da li Simović objavljuje lično ili ima administratora ličnog Fejsbuk profila i da tako nije ni mogao znati da Simović angažuje drugu osobu da mu vodi lični profil.

“Državno tužilaštvo je, na osnovu iskaza Simović Milutina i Kankaraš Miodraga, došlo do podataka da je sa ličnog profila Simović Milutina sniman takozvani Patriotski skup, da je snimak objavljen, tako da je utvrđeno da su navodi iz moje krivične prijave tačni. Da li je Simović Milutin izvršio krivično djelo ili je to uradio neko drugi u njegovo ime nije moj posao, kao građanina, da istražujem”, naveo je Sošić.

Krivična protiv Vukovića u nadležnosti ODT na Cetinju

Sošić je 15. septembra ODT-u podnio krivičnu prijavu i protiv člana NKT-a i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića zbog kršenja mjera tokom skupa na Cetinju.

Sošić je u prijavi naveo da je 3. septembra održano okupljanje građana na Cetinju, suprotno mjerama NKT-a, na kojem je prisustvovao član NKT-a Ivan Vuković, ne poštujući mjere NKT-a o zabrani okupljanja više od 100 građana na otvorenom, obaveznom nošenju zaštitnih maski i fizičkoj distanci od najmanje dva metra.

Iz ODT-a je u rješenju navedeno da je ta krivična prijava dostavljena na nadležnost ODT-u na Cetinju, s obzirom da se krivičnom prijavom tereti za radnje preduzete na teritoriji prijestonice Cetinje.

Bonus video: