Burić: Novoj Vladi zdravstveni sistem da bude prioritet, dijagnostika od 90-ih ostala gotovo ista

"Rezultat nedostatka navedene opreme, neophodne za dijagnostifikovanje bolesti i pravovremeno i valjano liječenje su svakodnevna putovanja nikšićkih pacijenata u Podgoricu. Sa druge strane, postoje aparati koji su bolnici odavno na raspolaganju, a koji zaključani sakupljaju prašinu i iz neobjašnjivih i samo nadležnima poznatih razloga se ne koriste", ističe Burić

3774 pregleda 77 reakcija 5 komentar(a)
Jovan Burić, Foto: Prava Crna Gora
Jovan Burić, Foto: Prava Crna Gora

U proteklih trideset godina, u nikšićkom zdravstvu jedan segment vidno je napredovao. To je enterijer. Međutim, kako uglačani zidovi, plazma televizori, kamere i zidni dekor ne mogu da liječe, zar nije bilo svrhovitije (i svakako potrebnije) ulagati u nabavku savremenih dijagnostičkih aparata, te u edukaciju medicinskog kadra.

To je rekao Jovan Burić, predsjednik Odbora Prave Crne Gore u Nikšiću, dodajući da zdravstveni sistem mora da bude prioritet nove vlade.

On je kazao da je od 1990. godine pa do danas, dijagnostika ostala gotovo ista, da su postojećem RTG aparatu pridruženi jedan ultrazvučni i skener, te da ništa od savremenih dijagnostičkih metoda, multislajsnih skenera, magnetne rezonance, 3d i 4d ultrazvuka i novih aparata za snimanje krvnih sudova.

"Rezultat nedostatka navedene opreme, neophodne za dijagnostifikovanje bolesti i pravovremeno i valjano liječenje su svakodnevna putovanja nikšićkih pacijenata u Podgoricu. Sa druge strane, postoje aparati koji su bolnici odavno na raspolaganju, a koji zaključani sakupljaju prašinu i iz neobjašnjivih i samo nadležnima poznatih razloga se ne koriste. Takav je slučaj sa kompletnom aparaturom za dijagnostiku i terapiju razroke i slabovide djece koja se godinama izlažu nepotrebnom stresu putovanja za Podgoricu, a Fond zdravstva dodatno opterećuje troškovima", ističe Burić.

Pored ovog, tvrdi Burić, pacijenti iz Nikšića se, zbog rutinskih analiza kao što su tumor markeri, hormoni štitatste žlijezde i brojne druge analize šalju u KBC Podgorica i u razne privatne klinike i laboratorije.

"Posebno bih istakao sledeće: pored značajnih sredstava Fonda zdravstva, neko ,"mudar'' je odlučio da građanima od 18. do 67. godine starosti stomatološka zdravstvena zaštita zavisi isključivo od dubine džepa. Krajnje pojednostavljeno, bez namjere da banalizujem: “Ako nemaš novca, ćuti i stisni zube. Tačnije, ono što ti je od njih ostalo.'' Za pozamašne honorare i uz plaćene troškove smještaja angažuju se penzionisani ljekari iz okruženja, a za edukativne seminare, subspecijalizacije (o magistarskim studijama da i ne govorimo) novca ima samo povremeno i to isključivo za privilegovane", navodi Burić u saopštenju.

Kaže da kao rezultat postoji nedostatak prijeko potrebnih specijalsta za dječje bolesti, te deficit kardiologa, reumatologa, dermatologa.

"Dodao bih i to da Dom zdravlja u Nikšiću raspolaže vozilima iz '84. i ' 88. godine. Zbog ovako sumorne trenutne slike nikšićkog, a vjerujem i zdravsta na nivou čitave države, neophodno je da novoj vladi zdravlje građana i postavljanje zdravstvenog sistema na zdrave osnove, zaista bude u vrhu prioriteta. Zdravlje građana je preduslov svakog daljeg razvoja, a zdravstveni sistem ogledalo razvijenosti države", zaključuje Burić.

Bonus video: