BERANE I ULCINJ

ASK: Posebni žiro računi nijesu otvoreni za osam izbornih lista

Opština Ulcinj je za finansiranje troškova kampanje opredijelila iznos od 15.800 eura, a opština Berane 14.622 eura
73 pregleda 2 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2018. 14:13h

Otvaranje posebnih žiro računa za finansiranje izborne kampanje za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju i obavještavanja Agencije za sprječavanje korupcije o istom nije ispoštovalo osam partija.

"Agencija podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, te da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe. Sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa", saopšteno je iz Agencije.

Agencija je upozorila političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste Agenciju.

"Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, te otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku izborne kampanje. Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu."

Agencija podsjeća da je opština Ulcinj za finansiranje troškova kampanje opredijelila iznos od 15.800 eura, a opština Berane 14.622 eura, od čega se 20% raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80% srazmjerno broju osvojenih mandata.