Vukšić izabran za predsjednika SO Kotor

Za Vukšića je glasalo 17 odbornika, 11 je bilo uzdržanih, protiv je bio odbornik LP Andrija Popović

15133 pregleda 249 reakcija 28 komentar(a)
Dejan Vukšić, Foto: Radio Kotor
Dejan Vukšić, Foto: Radio Kotor
Ažurirano: 28.10.2020. 16:13h

Nosilac izborne liste koalicije „Za budućnost Kotora“ (ZBK), advokat Dejan Vukšić, izabran je danas na nastavku konstitutivne sjednice novog saziva Skupštine opštine Kotor, za predsjednika lokalnog parlamenta.

Za njegov izbor glasalo je 16 odbornika nove vladajuće koalicije Demokrate-ZBK-URA i jedan odbornik Socijalista Crne Gore, iako ta partija nije ušla u tu koaliciju.

Protiv Vukšićevog izbora glasao je odbornik LP Andrija Popović, a 11 odbornika DPS i SDP bilo je uzdržano.

Bez odbornika Socijalsita Branka Ivanovića današnji nastavak konstitutivne sjednice SO, teško da bi se mogao privesti kraju onako kako je planirala nova lokalna vlast, jer bez njegovog glasa, oni ne bi imali natpolovičnu većinu.

Naime, odbornik SNP Ljubenko Borović juče je iznenada, zbog sumnje da je prije desetak dana bio u kontaktu sa osobom inficiranom koronavirusom, dobio riješenje Sanitarne inspekcije o obaveznoj samoizolaciji sa datumom njenog stupanja na snagu 17. oktobar, tako da nije mogao doći na sjednicu SO. Borović je kao najstariji odbornik, trebalo njome i da predsjedava do izbora novog predsjednika SO, pa je i tu njegovu nesuđenu ulogu juče obavio Branko Ivanović, kao drugi najstariji odbornik aktuelnog saziva. Ivanović je kazao da će Socijalisti, iako nisu potpisnici koalicionog sporazuma o formiranju nove lokalne vlasti, bezuslovno podržati izbor Vukšića za predsjednika SO Kotor.

“Odmah poslije izbora, već 2. septembra saopštili smo gospodi Vukšiću i Vladimiru Jokiću da ćemo podržati njihov izbor na dvije čelne funkcije u gradu, bezuslovno, dakle bez ikakvih preduslova ili očekivanja. Na taj način željeli smo da doprinesemo što bržem formiranju nove vlasti. Raduje nas što će danas konačno poslije dva mjeseca čekanja nova većina i formalno preuzeti ili preciznije vratiti nepravedno otetu vlast u Kotoru. Naša podrška kandidatu Vukšiću izraz je naše doslednosti i poštovanje jasno izražene izborne volje građana opštine Kotor. Formiranoj koaliciji koja će vršiti vlast u Kotoru želimo da složno i uspješno upravlja Kotorom u naredne četiri godine", kazao je pored ostaloga, Ivanović naglašavajući da Socijalisti i ovim pokazuju “da nam je interes grada i izborna volja naših građana važnija od bilo koje funkcije.”

“Interes građana treba da je ispred interesa bilo kojeg pojedinca ili bilo koje političke partije. Zato će Socijalisti u periodu koji slijedi podržavati one odluke za koje budemo sigurni da su u interesu građana opštine Kotor", naglasio je Ivanović koji je time nagovijestio da će svojim, u ovakvim okolnostima odlučujućim glasom u SO, na sjednici lokalnog parlementa u petak, podržati i izbor Vladimira Jokića (Demokrate) za novog-starog gradonačelnika Kotora.

Učestvujući u raspravi, odbornik LP Andrija Popovič je kazao da su Vukšićeva biografija i reference za mjesto predsjednika SO respektabilni, ali da on iz političkih razloga ipak neče glasati za Vukšićevo imenovanje.

„Smatram da nije dobro što je formirana jedna ovakva kolacija. Po prvi put od obnove državnosti Crne Gore u vladajućoj koaliciji nema državotvornih stranaka. U gradskom parlamentu neće biti hrvatskih stranaka. Vukšiću unaprijed čestitamo na izboru, ali mi isti nećemo podržati", rekao je Popović koji je obrazložio da su „državotvorne partije one koje su učestvovale u obnovi crnogorske nezavisnosti i podržale ulazak Crne Gore u NATO“. Željko Avramović (DPS) je kazao da “mi malo stariji pamtmo da je Vukšič bio član Narodne stranke”.

Vukšič se zahvalio i onim akoji su ga podržali, ali i onima koji to nisu učinili, istakavši da će kao predsjednik parlamenta nastojati “da obezbijedim da se svaki glas jasno čuje u ovom domu i da se ograničenja koja predstavnički sistem podrazumijeva svedu na minimum.”

“Iako su pregovori ZBK, Demokrata i URA oko formiranja nove vlasti trajali dugo, danas smo potpuno sigurni da će glavna karika naše zajedničke saradnje biti oslonjena na dva principa - prvi je interes grada Kotora, a drugi je naš interni koji glasi - držanje riječi, kako prema građanima tako i između nas samih. Bez potpunog povjerenja nema ni saradnje“, poručio je Vukšić dodajući da je “zaista vrijeme da Kotoru vratimo carski sjaj koji je izgubio“.

Bonus video: