Častili „heroje” platama, sad ih traže nazad

Odlazeća Vlada traži od Opštine Budva da im vrati 1,6 miliona eura o kojima se Duško Marković dogovorio sa garniturom Nikole Divanovića da budu uplaćeni iz državne budžetske rezerve direktno na račune radnika

47028 pregleda 104 reakcija 29 komentar(a)
Nezakonito dali plate za skoro 500 zaposlenih: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Nezakonito dali plate za skoro 500 zaposlenih: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Odlazeća Vlada premijera Duška Markovića zatražila je od Opštine Budva da joj vrati 1,6 miliona eura koje su krajem avgusta, desetak dana uoči izbora iz budžetske rezerve isplaćene na račune gotovo 500 zaposlenih u lokalnoj administraciji, javnim ustanovama i RTV Budva na ime zaostale dvije, odnosno tri zarade.

Pravnog akta po kome se Opština obavezala da vrati novac nema, a dogovor koji je tada Marković u jeku izborne kampanje postigao sa prvim čovjekom grada Nikolom Divanovićem, partijskim kolegom iz DPS-a, po svemu sudeći je i zakonski sporan, a iz lokalne uprave su najavili i krivično procesuiranje.

Marković je tada došao u posjetu Opštini Budva, čiji je račun upravo na zahtjev Ministarstva finanisija bio blokiran, zbog čega radnicima mjesecima nisu bile isplaćene zarade. Spornu privremenu mjeru o zabrani korišćenja novca sa računa donio je Privredni sud, isti onaj koji je nakon tri mjeseca priznao da nije bio nadležan da donosi takvu odluku, uprkos upozorenjima administracije Marka Carevića i Krsta Radovića.

Marković je tada Divanovića i njegove kolege nazvao “herojima proljeća“, a novac je iz budžetske rezerve države isplaćen direktno na račune radnika.

Potvrđujući “Vijestima” da je stigao zahtjev da se vrati 1,6 miliona eura, sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) podsjetio je da se on još u avgustu kada su na taj način isplaćene zarade ogradio, uz ocjenu da je riječ o zloupotrebi budžetske rezerve.

“Upravo na zahtjev Ministarstva finansija Opštini Budva stavljena je zabrana raspolaganja sredstvima na svim računima, a u isto vrijeme je to isto Ministarstvo u naše ime vršilo transakcije zaobilazeći naš račun, koji su oni blokirali, i to bez ikakvog ugovora o zajmu, skupštinske odluke, ili bilo kog pravnog akta koji bi zadovoljio međunarodne računovodstvene standarde“, pojasnio je Odžić.

Odžić
Odžićfoto: Vuk Lajović

On je naveo da on nije ni prisustvovao sastanku gdje je dogovorena isplata iz budžetske rezerve.

Odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković smijenili su Carevića i Radovića i postavili nove funkcionere, čiji legitmitet je osporen, a spremljene su nove krivične prijave zbog malverzacija. Tadašnjem sastanku, na kome je dogovorena sporna milionska isplata iz budžeta, osim Markovića i ministra finansija Darka Radunovića, prisustvovao je Nikola Divanović te predsjednica Skupštine opštine Anđela Ivanović i potpredsjednici opštine Petar Ivković i Vladimir Bulatović. Sastanku su prisustvovale i v. d. sekretarka Sekretarijata za privredu Branislav Lakić, koordinatorka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Snežana Kuč, v. d. direktorka Uprave lokalnih javnih prihoda Jelena Baštica, v. d. sekretar Sekretarijata za investicije Dragan Vukadinović i v. d. sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Tanja Kažanegra.

Svi oni su nakon izborne pobjede opozicije smijenjeni i u toku je kontrola svih, pa i akata koje su potpisivali.

Odžić: Pred nama je težak period, treba održati likvidnost

Finansijska situacija u Opštini, usljed mjera koje je u jeku pandemije koronavirusa donosila Vlada i NKT, zbog kojih je metropola turizma doživjela krah ljetne sezone, nije nimalo dobra.

Odžić je u razgovoru za “Vijesti“ kazao da punjenje budžeta u 2020. zbog novonastale situacije ide poprilično teško.

“Do 27. oktobra ostvarenje budžeta je na svega 53,82 odsto. U istom periodu prošle godine ostvarenje je bilo 88,96 odsto, što je u brojkama izraženo manje za oko 14 miliona lokalnih javnih prihoda nego lani. Samo poreza na nepokretnost je na današnji dan naplaćeno za oko pet miliona manje nego u istom periodu prošle godine, dok je komunalija naplaćeno za oko 6,5 miliona manje. Uz domaćinsko poslovanje i smanjenje kako tekuće, tako i kapitalne potrošnje, uspjeli smo da zadržimo likvidnost glavnog računa trezora, što je u ovim uslovima više nego zahtjevan posao. Pred nama je težak period kada su javne finansije opštine u pitanju, gdje će prevashodni cilj biti održavanje likvidnosti računa. U tom periodu velike rezove će pretrpjeti i tekuća i kapitalna potrošnja, gdje ćemo se fokusirati na nužne troškove koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje opštine“, kazao je Odžić.

On vjeruje da “Opština Budva ima potencijal da iz zahtjevne novonastale situacije izađe kao pobjednik“.

“Nije isključeno, ukoliko ova kriza potraje, kratkoročno zaduženje koje će služiti kao ‘bajpas’ za vrijeme dok se privreda i privredne djelatnosti vrate u normalu. Ukupna šteta po budžete kako opština, tako i države, biće poznata tek nakon prestanka krize i sagledavanja svih njenih aspekata, ali se već sada može naslutiti da će štete biti ogromne“, kazao je Odžić.

Bonus video: