Krapović: Skupština CG će u potpunosti biti posvećena međuparlamentarnoj saradnji i saradnji regiona

On je kazao i da će tzv. „pametna rješenja“ za održivi razvoj biti značajno podržana i kroz Ekonomski i investicioni plan EU, koji ima za cilj da ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU

6590 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik i potpredsjednik Demokrata, Dragan Krapović, učestvovao je na 7. Dunavskoj konferenciji, u organizaciji Hrvatskog sabora u okviru hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, u formatu videokonferencije, koja je održana danas na temu: „Pametna rješenja za održivi razvoj'' sa fokusom na podsticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja, saopšteno je iz Demokrata.

Kako su kazali, cilj konferencije je rasprava o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških kompanija i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u podunavskom regionu,a učesnici konferencije su parlamentarci zemalja članica Strategije EU za područje Podunavlja (EUSDR).

"Konferenciju je otvorio predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije - Marko Pavić, a u uvodnom dijelu parlamentarcima obratili su se: ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak i predsjednik saborskog Odbora za evropske poslove Domagoj Hajduković", kaže se u saopštenju.

Krapović je, kako je saopšteno, u svom obraćanju, između ostalog, ukazao da će Skupština Crne Gore u potpunosti biti posvećena međuparlamentarnoj saradnji i saradnji regiona u cilju ispunjavanja zajedničkih razvojnih ciljeva, posebno uzimajući u obzir nove izazove sa kojima smo svi suočeni.

On je kazao i da će tzv. „pametna rješenja“ za održivi razvoj biti značajno podržana i kroz Ekonomski i investicioni plan EU, koji ima za cilj da ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU. “U tom kontekstu, smatramo da je veoma važno podržati Evropski zeleni dogovor, te odgovorno sprovoditi Nacionalnu strategije Crne Gore za održivi razvoj do 2030. godine u svrhu ispunjenja ciljeva održivog razvoja, Pariskog klimatskog sporazuma i međunarodno dogovorenih ciljeva biodiverziteta”, kazao je Krapović.

“Nećemo samo nadgledati sprovođenje Nacionalne strategije, već ćemo se truditi da je kontinuirano ažuriramo implementacijom novih evropskih planova i praksi, a u skladu sa novim okolnostima”, istakao je Krapović, kaže se u saopštenju.

On je istakao da će Crna Gora nastaviti da slijedi digitalnu strategiju EU jer su zelena i digitalna rješenja dvije strane iste medalje u procesu transformacija naših ekonomija i naših društava.

“Potpuno smo svjesni da je sama osnova za ekonomske i socijalne transformacije unutar područja vladavine prava – oblasti kojoj ćemo posvetiti najviše pažnje”, kazao je Krapović i istakao da je u procesu ispunjavanja ciljeva održivog razvoja, ekonomske i socijalne transformacije i borbe protiv novih izazova sa kojima se suočavamo, neophodno posvetiti posebnu pažnju jačanju ekonomije znanja i podržati inicijative koje podstiču prenos znanja, njeguju istraživačke i inovacione sisteme i okupljaju akademske i ekonomske zajednice, dodaje se u saopštenju.

Krapović je kazao da je u ovom izazovnom vremenu neophodna saradnja svih zainteresovanih strana i solidarnost među zemljama i naglasio važnost ove konferencije, kao i komunikaciju između parlamenata.

"Na kraju konferencije, dogovoreno je da učesnici, potpišu zajedničku izjavu kojom se, između ostalog, poziva na unapređenje međuparlamentarne saradnje i razmjenu iskustava i dobrih praksi", kaže se u saopštenju.

Bonus video: