Vuković: Nisam rekao da se mogu zapošljavati samo članovi DPS-a

"Ponoviću da u državnim organima ne može da se zaposli niko ko nije lojalan državi Crnoj Gori", poručio je gradonačelnik

17506 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Zgrada Skupštine Glavnog grada, Foto: Glavni grad
Zgrada Skupštine Glavnog grada, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 29.10.2020. 14:43h

Odbornici vladajuće većine u Skupštini Glavnog grada odbili su predlog kolega iz opozicije da se sa današnjeg dnevnog reda sjednice povuče tačka o dodjeli zemljišta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pod Goricom.

Da se o toj tački ne raspravlja, predložili su šef Kluba odbornika Demokratskog fronta Miodrag Bešović i Demokrata Vladimir Čađenović, obrazlažući to time da je Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenula tužbu 22. oktobra i da je predložena zabrana otuđenja dok se postupak ne završi pred sudom.

Bešović je istakao da ga je kontaktirao advokat da je na osnovu dokumentacije, odnosno tapije za to zemljište, nesporno da je nekad bilo vlasništvo MCP.

Čađenović je istakao da i on ima te informacije i da je Glavnom gradu dostavljen dokument da se izjasne o zabrani otuđenja zemljišta.

Direktor Direkcije za imovinu Glavnog grada Mladen Ilić pojasnio je da je list nepokretnosti za pomenute parcele koje se dodjeljuju CPC "čist kao suza", bez opterećenja i da nisu upoznati da je tužba pokrenuta.

Odbornici će danas, između ostalog, raspravljati o programu privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada, sa nacrtom odluke o donošenju programa privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada, o povećanju cijena usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada.

"Ne može da se zaposli niko ko nije lojalan državi"

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da nije tačno da je rekao da se ne može zaposliti niko ko nije član Demokratske partije socijalista. On je kazao da bi to bilo suprotno njegovom profesionalnom i moralnom nazoru.

"Ali, ponoviću da u državnim organima ne može da se zaposli niko ko nije lojalan državi Crnoj Gori", poručio je Vuković.

On je istakao da će tako da bude dok bude na funkciji i kada bude nešto drugo radio.

Odbornik Vladimir Čađenović je istakao da je to skandalozna izjava i da je ta izjava mimo zakona i ustava.

"Od volje jednog čovjeka zavisi zaposlenje u organima i službama Glavnog grada. Ko će to da odredi", istakao je Čađenović.

Miodrag Bešović iz DF-a je upitao Vukovića gdje je i kako dobio sertifikat da određuje da je neko lojalan Crnoj Gori.

Vuković je istakao da zbog političke pripadnosti niko nije izgubio posao u Glavnom gradu, ali da to nije slučaj u Budvi, gdje je na djelu politički revanšizam.

'Tamo se dešava progon ljudi, koji ne misle politički isto", poručio je Vuković.

Odbornica URA Milena Sekulović je istakla da gradonačelnik Vuković nema pravo da priča o lojalnosti, jer šef DPS-a duguje za porez, a ta partija je u centru brojnih skandala. "Moja lojalnost je da plaćam porez. Više sumnjam u vašu lojalnost Crnoj Gori nego kolega iz Demokrata i DF-a, a ponajmanje iz URE", kazala je Sekulović.

Ona je poručila da će Vlada biti brzo formirana i da će se onda vidjeti kako su pojedinci ocjenjivali ko je i kako lojalan Crnoj Gori.

Rasprava o prvoj tački dnevnog reda je završena nakon skoro tri sata rasprave, koja se najmanje odnosila na temu. Odbornici opozicije su zamjerili da im nije dostavljen kompletan materijal za tu tačku dnevnog reda.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada je zamolio odbornike da se fokusiraju na dnevni red, jer ukoliko se ovako nastavi "sjednica će trajati deset dana".

"Rodna kuća Blaža Jovanovića propada, a podižemo mu spomenik"

Odbornici Skupštine raspravljaju o Programu podizanja spomen obilježja u Podgorici za iduću godinu, a kojim je predviđeno podizanje spomenika Blažu Jovanovića i knjazu Danilu I Petroviću Njegošu. I predstavnici vlasti i opozicije ocijenili su da se radi o istorijskim ličnostima, koje zaslužuju da im bude podignut spomenik.

Odbornik URE Zoran Mikić je istakao da će on glasati za podizanje spomenika, a da će njegove partijske kolege povodom toga se odrediti po sopstvenom uvjerenju. Međutim, kako je istakao, licemjerno je da vlast u Podgorici podizanje spomenika koristi da se prikriju propusti u izgradnji infrastrukturnih objekata.

"Licemjerno je podizati spomenik Blažu Jovanoviću, a nedaleko od centra imamo njegovu rodnu kuću, koja propada. Nelogično je da kuća propada, a podižemo spomenik", istakao je Mikić.

Bonus video: