Tužilaštvo ćuti o pustošenju tivatske kase

Osnovno tužilaštvo u Kotoru prati medijske napise oko finansijskog poslovanja bivše tivatske vlasti, ali ne može reagovati jer je nenadležno i upućuje na Specijalno tužilaštvo koje nije odgovorilo na pitanja “Vijesti”

11662 pregleda 6 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Tužilačka organizacija Crne Gore do sada nije pokazala zanimanje za rezultate finansijskog poslovanja bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu predvođene bivšim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS), koja je taj grad ostavila gotovo bez ikakvih sopstvenih sredstava i sa neizmirenim obavezama većim od 3,5 miliona eura, kao ni za kršenje brojnih opštinskih propisa i nezakonito odlučivanje.

Poražavajuće stanje lokalnih javnih finansija koje je Kusovac proteklih mjeseci krio od javnosti do mjere da na sajtu Opštine nije objavio ni obavezni izvještaj o ostvarenju budžeta za treći kvartal ove godine, građanima je prošle nedjelje obnarodovala nova tivatska vlast. Gradonačenik Željko Komnenović (NP) i predsjednik lokalnog parlamenta Andrija Petković (BF) su na prvoj pres konferenciji 21.oktobra objavili da je bivša lokalna ostavila katastrofalno stanje u finansijama Opštine i taj grad sa pozicije jedne od najbolje stojećih opština u Crnoj Gori, dovela bukvalno do bankrota.

“Na dan 16. oktobra neizmirene obaveze Opštine Tivat po svim osnovama iznosile su 3.504.330 eura i to bez još dvije plate sa doprinosima, koje treba do kraja godine da isplatimo zaposlenima u lokalnoj upravi. Istog dana na računu smo imali raspoloživih 419.438 eura od čega je međutim, čak 352.511 eura overdraft kredit kod Prve banke - dakle, svojevrsni odlazak u minus. Tako da smo 16. oktobra na računu imali praktično manje od 70 hiljada eura sopstvenog, živog novca“, kazao je Komnenović.

Ilustrujući šta je Kusovac napravio od nekad prosperitetne i dobrostojeće opštine, Petković je naveo podatak da je na kraju 2019. imao 2,9 miliona eura neutrošenih sredstva iz te godine koje je prenio u budžet za 2020.

“Pored toga, početkom godine uzeo je dva miliona eura kredita u Prvoj banci, imao redovne prihode Opštine i sve to u izbornoj godini, spiskao do kraja avgusta, ostavivši nam dug od preko 3,5 miliona eura“, naveo je Petković, precizirajući da je gradu pričinjena šteta koja se mjeri sa više miliona eura. Novi čelnici Tivta iznijeli su i niz frapantnih podataka o tome da bivša vlast nije mjesecima plaćala račune za struju i telefone, da od početka godina nije ni eura isplatila po osnovu ekspropijacije privatne imovine, kao i da mnogi izvođači radova koje je Opština proteklih mjeseci u izbornoj godini intenzivno preduzimala, nisu isplaćeni, kao što je to slučaj i sa, kako je Komnenović kazao, „na stotine drugih faktura za raznorazne robe i usluge pružene Opštini“.

Podaci koje su saopštili Komnenović i Petković, pokazuju i da je Kusovac prije par mjeseci uzeo i tzv. ovedraft kredit kod Prve banke u iznosu od pola miliona eura kako bi njime na dnevnoj osnovi, “krpio” najhitnije rupe u budžetu, kao i da bivše lokalna uprava nije poslovala u skladu sa Odlukom o budžetu Opštine Tivat za 2020. koju je usvojio opštinski parlament, već je trošila novac mimo nje. Po zakonu, gradonačelnik ne smije na svoju ruku kreditno zadužiti Opštinu već za tako nešto prethodno mora dobiti formalnu saglasnost lokalnog parlamenta, a što Kusovac nije uradio u slučaju uzimanja overdraft kredita kod Prve banke, niti je uzimanje tog kredita uopšte bilo predviđeno Odlukom o budžetu za 2020.

Sve to, za sada, nije izazvalo nikakvu reakciju nadležnih državno-tužilačkih organa koji bi trebalo da po službenoj dužnosti zaštite javni interes i provjere kako je bivša tivatska uprava gazdovala novcem građana.

“Podsjećamo da u Crnoj Gori ima 17 državnih tužilaštava i svako od njih preduzima mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima u svim situacijama koje ukazuju na osnove sumnje da je bilo koje lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Istovremeno Vas podsjećamo da svako državno tužilaštvo u Crnoj Gori možete direktno kontaktirati putem mail adresa koje su dostupna na internet stranici Tužilaštva. Povodom konkretnih pitanja, možete kontaktirati Specijalno državno tužilaštvo”, odgovorila je “Vijestima” Marina Raković, savjetnica za odnose sa javnošću u kabinetu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

To je odgovor na pitanja šta će VDT preduzeti povodom javno iznijetih podataka o milionskoj šteti nanesenoj Opštini, kako kroz nesavjesno finansijsko poslovanje bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti od početka godine do kraja septembra, tako i kroz činjenicu da je Kusovac lani “zaboravio” 1,9 miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlasmont banci i na taj način praktično izgubio ta sredstva Opštine.

“Osnovno državno tužilaštvu u Kotoru prati sve informacije koje se pojave u javnosti, kako bi cijenilo da li postoji osnov za postupanje ovog tužilaštva. Što se tiče podataka saopštenih na navedenoj konferenciji za novinare, obavještavamo Vas da se u konkretnom slučaju ukazuje na navodno nezakonito postupanje bivšeg predsjednika Opštine Tivat, što je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, imajući u vidu da se radi o javnom funkcioneru“, kazala je “Vijestima“ portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva „Vijesti“ do juče nisu dobile odgovore na pitanja koja su organu na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poslata još 22. oktobra. Uprkos prekjučerašnjem obećanju specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, koja je portparol SDT-a da ćemo odgovore dobiti u srijedu, to se nije desilo do zaključenja ovog broja „Vijesti“.

Kusovac: Do polovine oktobra ostvarili smo 57 odsto planiranog budžeta

Kusovac je na posljednjoj sjednici SO na kojoj je razriješen dužnosti predsjednika Opštine, saopštio da se do 15. oktobra, u gradsku kasu slilo ukupno 13,45 miliona eura, što je 57 odsto od ukupno budžetom za 2020. godinu planiranih 23,55 milona eura. Istovremeno, po Kusovcu, potrošeno je 11,38 miliona eura, što bi značilo da je grad u plusu za oko dva miliona eura. Ipak, budući da u Kusovčevu računicu ulazi i 1,9 miliona eura koje Tivat fiktivno ima, a u suštini ih je izgubio, na svom računu u Atlas banci u stečaju, grad je praktično skoro potpuno bez novca. Stanje je još i gore, jer je iza Kusovca ostalo čak preko 3,5 miliona eura dospjelih, a neplaćenih obaveza koje sada mora pod hitno da izmiri nova lokalna uprava tri građanske liste.

Bonus video: