Kongres SDP-a do Nove godine

Planirano je da odbori dostave imena kandidata za predsjednika do 20. novembra

11200 pregleda 10 komentar(a)
Sa prethodnog kongresa partije, Foto: Luka Zeković
Sa prethodnog kongresa partije, Foto: Luka Zeković

Odbor Socijaldemokratske partije (SDP) za pripremu kongresa juče je održao sjednicu na kojoj je bilo riječi o datumu održavanja kongresa i o kandidatima za predsjednika stranke.

Nakon lošeg izbornog rezultata SDP-a na parlamentarnim izborima 30. avgusta, Glavni odbor partije je 4. oktobra odlučio da se u narednom periodu održi vanredni partijski kongres.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” iz SDP-a, kongres će se sigurno održati do Nove godine.

Planirano je da svi opštinski odbori dostave imena kandidata za predsjednika najkasnije do 20. novembra:

“Iako svi imaju pravo da se samokandiduju ili kandiduju nekog drugog, dogovor u partiji je da predsjednike kandiduju opštinski odbori”.

“Vijesti” nezvanično saznaju da niko nije javno izrazio želju za predsjedničko mjesto, te da je moguće da predsjednik bude novo lice.

Kongres se, kako je naveo sagovornik, neće odlagati bez obzira na epidemiološko stanje, navodeći da ga je u uslovima koronavirusa moguće održati u više sala ili elektronskim putem.

Socijaldemokratska partija je na parlamentarnim izborima 30. avgusta osvojila dva mandata, a u prethodnom skupštinskom sazivu je imala četiri poslanika. Iz partije je nakon sjednice Predsjedništva, koja je održana nakon izbora, konstatovano da je ostvareni rezultat ispod očekivanja, ali i da su dobijeni glasovi izraz otvorene i iskrene podrške njihovoj politici.

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na tu funkciju na sjednici Glavnog odbora partije 4. oktobra, kao i kompletan partijski vrh.

Vuksanović Stanković je za predsjednicu SDP-a izabrana na devetom redovnom Kongresu u junu prošle godine, a dotadašnji lider partije Ranko Krivokapić za počasnog predsjednika stranke nakon što je ranije podnio ostavku poslije skandala u Kotoru kada je DPS preuzeo lokalnu vlast. Partiju će do kongresa voditi predsjednik GO Izet Bralić.

Sagovornici iz SDP ne isključuju mogućnost da se Krivokapić ponovo kandiduje, posebno jer više nije ni poslanik partije. Krivokapić je na pitanje “Vijesti” da li će se kandidovati odgovorio da je on već počasni predsjednik.

Bonus video: