Rajzing Rajnke: Sektor bezbjednosti da vodi prozapadni kadar

"Naša su očekivanja od nove vlade ista kao i očekivanja građana – sprovođenje konkretnih reformi kako bi se suzbila korupcija", rekla je američka ambasadorka

17652 pregleda 186 reakcija 49 komentar(a)
Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović

Unapređenje vladavine prava i suprotstavljanje organizovanom kriminalu bili su i ostali ključni izazov i najvažniji zadaci Crne Gore u izgradnji njene sigurne evroatlantske budućnosti, ocijenila je ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Rajzig Rajnke je u intervjuu za Dan rekla da se nedostatak napretka u toj oblasti pokazao glavnom preprekom ka članstvu u Evropsku uniju.

"Naša su očekivanja od nove vlade ista kao i očekivanja građana – sprovođenje konkretnih reformi kako bi se suzbila korupcija", rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da kao jedan od 29 saveznika Crne Gore u NATO-u, Sjedinjene Države imaju jasan stav pitanjem bezbjednosnog sektora kao najosjetljivijeg za novu vladu, ali i za NATO.

"Podstičemo mandatara Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbijede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi, posebno na osjetljivim položajima u bezbjednosnom sektoru, imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrijednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u", rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da biti član NATO-a podrazumijeva konkretne akcije koje doprinose jačanju kolektivne bezbjednosti saveza.

"Od ispunjavanja ciljeva koji se odnose na troškove za potrebe odbrane, do održavanja vojnih vježbi radi poboljšanja vojne gotovosti,i Sjedinjene Države će s ponosom podržati novu crnogorsku vladu sastavljenu od pojedinaca posvećenih tim ciljevi", poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da su mirni prenos vlasti, saradnja širom političkog spektra i robusna rasprava o politici obilježja razvijenih demokratija.

"Pohvaljujem Demokratsku partiji socijalista (DPS) za podršku mirnoj demokratskoj tranziciji i u potpunosti očekujem da odlazeća vlada pomogne novoj vladi tokom ovog perioda", rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da je istovremeno, dužnost nove vlade je da teži produktivnoj saradnji s manjinom u parlamentu, kao i sa predsjednikom i lokalnim liderima iz različitih političkih stranaka.

"Takođe, pozivam DPS da igra konstruktivnu ulogu u opoziciji. To je u najboljem interesu Crne Gore i crnogorskih građana", kazala je Rajzing Rajnke.

Bonus video: