Radonjić ćuti kad Đukanović krši zakon?

Đukanović je do kraja novembra trebalo da podnese izvještaj o imovini i prihodima, ali ga nema u registrima ASK-a
152 pregleda 19 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.01.2018. 21:09h

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je do kraja novembra trebalo da podnese izvještaj o svojoj imovini i prihodima, ali njega nema u registrima Agencije za sprečavanje korupcije.

Đukanović je 29. novembra 2016. godine napustio premijersku funkciju, a nedugo zatim i mjesto poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“Javni funkcioner kome je prestala funkcija, dužan je da jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije podnese izvještaj Agenciji, sa stanjem na dan podnošenja izvještaja”, navodi se u članu 23 Zakona o sprečavanju korupcije.

Posljednji Đukanovićev imovinski karton dostupan na sajtu Agencije je onaj koji je dostavio 30. decembra 2016. posljednjeg dana zakonskog roka od 30 dana od dana prestanka funkcije.

Đukanoviću, po istom zakonu, prijeti novčana kazna od 1.000 do 2.000 eura.

Iz Agencije nisu odgovorili “Vijestima” da li su u ovom slučaju utvrdili kršenje Zakona o sprečavanju korupcije ili je njihova krivica što godišnjeg izvještaja nema u registru. Novinar “Vijesti” je pitanja poslao prije više od tri nedjelje.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije, na čijem je čelu Sreten Radonjić, nisu odgovorili ni na pitanje da li je Đukanović davao saglasnosti za uvid u njegove bankarske račune i, ukoliko jeste, šta su utvrdili.

Britanski “Independent” još 2010. svrstao je bivšeg premijera među 20 najbogatijih svjetskih lidera, sa imovinom procijenjenom na 10 miliona funti.

Prema Đukanovićevom imovinskom kartonu objavljenom u decembru 2016. godine, njegova premijerska plata iznosila je 2.200 eura.

U imovinskom kartonu je navedeno i da je Đukanović kao predsjednik Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU dobio 1.060 eura, dok kao predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore nije dobijao nadoknadu.

U imovinskom kartonu ne piše koliki su Đukanovićevi prihodi od tri privatne kompanije. Lider DPS-a je jedini vlasnik DOO “Capital invest”, polovine DOO “Global Montenegro” i četvrtine DOO “Univerzitats” - osnivača Univerziteta Donja Gorica.

On je u “Capitalu” i u “Univerzitatsu” ovlašćeni zastupnik i osnivač. U Đukanovićevom imovinskom kartonu se navodi i da je na “Univerzitats” upisano nepunih 20.000 metara kvadratnih zgrade i garaže i malo više od 12.000 metara kvadratnih zemljišta u Donjoj Gorici. Na “Global Montenegro” upisano je 20.130 kvadrata zemljišta pod hipotekom u Budvi.

Bonus video: