Jokić: Odbijam razvrstavanja na patriote i ne-patriote, na lojalne i nelojalne državi

Za Jokićev izbor glasalo je 16 odbornika nove vladajuće većine iz Demokrata, koalicije "Za budućnost Kotora" i Građanskog pokreta URA, kao i odbornik Socijalista Crne Gore Branko Ivanović

34786 pregleda 434 reakcija 21 komentar(a)
Jokić, Foto: Siniša Luković
Jokić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.10.2020. 19:12h

Nosilac izborne liste Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima 30. avgusta, Vladimir Jokić, izabran je danas na prvoj redovnoj sjednici novog saziva Skupštine opštine Kotor, za novog predsjednika Opštine Kotor.

Jokić je već bio predsjednik Opštine od 2017. do sredine 2019. kada ga je smijenila u međuvremenu formirana nova odbornilka večina u lokalnom parlementu, koju su činili DPS, SD, HGI, LP i odbornica SDP Bruna Lončarević

Za Jokićev izbor, danas je glasalo 16 odbornika nove vladajuće većine iz Demokrata, koalicije "Za budućnost Kotora" i Građanskog pokreta URA, kao i odbornik Socijalista Crne Gore Branko Ivanović.

Protiv je bilo 11 opozicionih odbornika iz redova DPS, SDP, SD i LP.

Novi-stari gradonačelnik je nakon izbora, najavio "bespoštednu borbu protiv kriminala i korupcije i još bespoštedniju za unprjeđenje položaja našeg grada i svih njegovih građana".

"Konstituenti nove uprave su se saglasili da se podvuče linija ispod dosadašnjih djelovanja svih uprava. Zbog toga ćemo izvršiti pravno-finansijske revizije u svim organima, institucijama, privrednim društvima i drugim pravnim licima čiji je opština osnivač. Naglašavam da u ovaj period ulazi u vrijeme u kojem je sadašnja većina vodila grad. Na ovaj način ćemo konačno doći do trenutka kada ćemo za sobom ostaviti politička optuživanja vezana za potencijalno koruptivne ili nezakonite radnje bilo kog pojedinca. Nakon toga niko neće imati moralno pravo da drugog optužuje za nepočinstva, a u ime lokalne uprave stojim čvrsto na tome da će se za svakog onoga za kojeg se utvrdi sumnja da je radio suprotno zakonu, beskompromisno pokrenuti svako pravno sredstvo da se suoči sa zakonom", istakao je Jokić poručujući da "sa idnignacijom odbija bilo kakva razvrstavanja na patriote i ne-patriote, na lojalne i nelojalne državi".

"Niko ovdje nema pravo da bilo kome tako nešto spočitava, niti iko ovdje ima licencu na patriotizam", upozorio je Jokić koji je odbornicima kazao da je prirodno da se razlikuju u mišljenjima ali da je veoma važno "da jedni druge slušamo, a ne samo čujemo".

"Slušajući jedni druge, možemo doći do rješenja. Ne do rješenja koje će značiti gubitke za naše politike, već do rješenja koje može donijeti dobro našem gradu", zaključio je on.

Odbornici opozicionih partija su naveli da ne podržavaju Jokićev povratak na čelo grada zbog njegovog navodnog aspolutizma, preuzimanja u svoje ruke ingerencija lokalnog parlamenta tokom političke krize u bivšoj kotorskoj vlasti početkom 2017. koja je tada rezultirala blokadom rada SO Kotor, kao i nerealizacije nekih za grad bitnih investicija, poput izgradnje pothodnika.

Pothodnikom, ali realizacijom u međuvremenu još nekih projekata koje je pripremila i zamislila Jokićeva provobitna administracija poput kupovine zemljišta Jugopetrola i sporazuma o zamjeni nekretnina sa EPCG za Tabačinu, pohvalio se odlazeći predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović (DPS), koji je i danas odbacio optužbe da je od jula prošle godine do sada, predvodio "pajser vlast" koja je nasilno promijenila volju građana Kotora i političkom korupcijom se domogla fotelja.

"Od 12.jula prošle godine do danas, ja i moji saardanici u Opštini Kotor i lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, časno, pošteno i odgovorno smo radili, trudeći se da unapredimo grad i pokažemo da se može ljepše i bolje nego prije. Iako smo radili u specifičnim uslovima i ekonomskoj krizi zbog koronavirusa, ostavljam vam stabilnu Opštinu koja danas ima oko 850 hiljada eura na računu, a obaveze joj iznose 405.000 eura. Od budžeta za ovu godinu planiranog na 27,25 miliona, mi smo do danas uprkos krizi, ostvarili 18,3 miliona eura, a realno je da se do kraja godine prihoduje još 2-2 ipo miliona eura. Radilo se pošteno i vrijedno svaki dan od šest ujutro do devet uveče, ova uprava i njene finansije su više nego stabilne, a ja nemam čega da se stidim, već ponosno idem kroz ovaj grad i svakoga mogu pogledati u oči, uprkos vašim pričama o pajser-vlasti", kazao je Željko Aprcović (DPS), koji je do sada bio na čelu Opštine Kotor.

Željko Avramović, odbornik DPS prozvao je Ljiljanu Popović-Moškov (URA) za nedosljednost jer sada glasa za Jokića sa kojim je ranije, dok je bila potpredsjednica u Opštini, javno izražavala nezadovoljstvo, iako su bili kolaicioni partneri.

Popović-Moškov je odgovorila da je "konstruktivna kritika osnov demokratije", i da se nada da "greški kakvih je bilo ranije, više neče biti".

"Dobro je kada u okviru jedne većine imate i kritičku misao, a DPS-u je samokritika potpuno stran pojam. Kod vas, što gazda kaže, svi klimaju glavom i dižu ruke. Nama je to strano i mi kada kritikujemo, to radimo sa ciljem da se nešto popravi", uzvratila je ona.

Odbornik Liberalne partije (LP) Andrija Popović kazao je da su "država Crna Gora i grad Kotor dovedeni u opasnost jer je i ovdje vlast preuzeo preslikani Trojni pakt sa državnog nivoa" i optužio Socijaliste Crne Gore, da iako nisu član nove vladajuće koalicije u Kotoru, daju podršku Jokiću u zamjenu za niz nižih fuikcionerskih i direktorskih mjesta koje će po Popoviću, ta stranka uskoro dobiti.

Njegove tvrdnje dematovao je odbornik Socijalista Branko Ivanović koji je kazao da je i interes te partije da, bez obzira što ona u njoj ne učestvuje, nova kotorska vlast što prije preuzme upravljanje gradom od DPS-a.

"Građani Kotora su 30.avgusta potvrdili svoj raniji izbor i poručili da se ne može tek tako prekrajati njihova izborna volja, kako je to DPS sa saveznicima pokušao da uradi u proteklih godinu dana", istakao je Ivanović.

Današnja sjednica SO Kotor počela je minutom ćutanja za danas preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Bonus video: