Opština Tivat bahato trošila novac građana: Plaćali folk pjevače i režimske medije

Za jedan nastup Aca Pejovića i njegovog benda Opština je 15. januara beogradskoj firmi “AP Production“ platila čak 20.000 eura. Specijalno državno tužilaštvo izviđa finansijsko poslovanje bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti

60317 pregleda 148 reakcija 24 komentar(a)
SDT formirao predmet radi provjera eventualnih nepravilnosti: Bivši gradonačelnik Kusovac -, Foto: Opština Tivat
SDT formirao predmet radi provjera eventualnih nepravilnosti: Bivši gradonačelnik Kusovac -, Foto: Opština Tivat

Podaci o utrošku novca sa budžetske stavke “medijske usluge i promotivne aktivnosti“ Opštine Tivat u ovoj godini pokazuju da je bivša lokalna DPS-SD-HGI vlast, predvođena smijenjenim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS), novac građana Tivta bukvalno razbacivala.

Ukupno je sa ove stavke budžeta Opštine od 1. januara do 19. oktobra, neposredno prije nego što će lokalnu upravu Tivta preuzeti nova vlast koju čini koalicija tri građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, potrošeno 67.010 eura.

Najveći dio tog novca odnosi se na plaćanje nastupa koji je 2. januara, u sklopu novogodišnjeg programa lokalne Turističke organizacije, imao srbijanski folker Aco Pejović. Za jednovečernji nastup Pejovića i njegovog benda Opština je 15. januara beogradskoj firmi “AP Production“ platila čak 20.000 eura. Na to treba dodati još i 1.248,5 eura koliko je Kusovčeva administracija, opet sa budžetske stavke “medijske usluge i promotivne aktivnosti“, 15. oktobra platila tivatskom HTP “Mimoza“, kako piše, “po fakturi - smještaj za Aca Pejovića“. Sa ove budžetske stavke bivša lokalna vlast Tivta u januaru je platila 5.000 eura NVO “Udruženje ugostitelja i hotelijera“ Tivat po “osnovu ugovora o sponzorstvu“, a isto toliko je 6. februara iz gradske kase Tivta dobio privatni Radio Antena M na ime druge rate po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji tog medija i Opštine, sklopljenog u vrijeme kada je njome vladao DPS. DPS-om predvođena uprava grada je inače, poslovno-finansijski sarađivala samo sa medijima čija im je uređivačka politika bila bliska, pa su tako, pare iz budžeta Opštine Tivat, osim Antene M, od početka godine do sredine oktobra višekratno po raznim osnovama dobijali i “Nova Pobjeda“, odnosno “Dnevne novine”. „Pobjedi“ je Kusovac ukupno do početka oktobra platio 6.502 eura novca građana Tivta, dok je “Dnevnim novinama“ iz gradske kase bivši predsjednik Opštine dao ukupno 4.021 euro.

Medijske usluge kompanije “Infobiro Montenegro“ iz Podgorice Opština Tivat je od početka ove godine platila nešto više od 4.000 eura.

Za postavljanje tri reklamna bilborda o investicionim ulaganjima Opštine Tivat, kompaniji „Metropolis medija“ iz Podgorice je plaćeni nešto preko 800 eura, dok je 17. juna plaćen i račun od 2.964 eura za “osmišljavanje promotivne kampanje“ firmi “Montenegro Event Agency“ iz Podgorice. Niko iz Opštine, međutim, ne zna o kakvoj se kampanji tu radilo, niti je iko od Tivćana u proteklih pet mjeseci primijetio bilo kakvu posebnu novu promotivnu kampanju koju je vodila lokalna uprava sa Kusovcem na čelu.

Sa budžetske stavke “medijske usluge i promotivne aktivnosti“ Kusovčeva administracija je plaćala i mnogo toga što se teško može podvesti pod taj opis troškova, poput novčanog priloga od 500 eura na humanitarnom balu koji je organizovao Rotary klub Kotor za nabavku novog ultrazvučnog aparata za tivatski Dom zdravlja, 2.000 eura Avanturističkom klubu „K4“ iz Tivta kao “podršku ekspediciji u osvajanju vrrha Afrike - Kilimandžaro“, 702 eura samostalnoj zanatskoj radnji “Danilo“ za zastave ili pak račun od 605 eura firmi “M3+“ iz Podgorice koja se inače, po njenoj registraciji na sajtu Privrednog suda, bavi “rezanjem i obradom drveta“.

Posebno interesantno je to što su se plaćanja sa te budžetske stavke znatno intenzivirala nakon 30. avgusta kada su održani lokalni izbori u Tivtu koje su DPS, SD i HGI izgubili i kada je već bilo izvjesno da će novu vlast u tom gradu formirati tri građanske liste. Čekajući da preda vlast, Kusovac je tako od 1. septembra do 19. oktobra izvršio čak 14 plaćanja u ukupnom iznosu od 11.853 eura, a od kojih su se neka, odnosila na obaveze Opštine koje su nastale čak na samom početku ove godine i u međuvremenu nisu bile plaćene. Nova vlast koalicije NP-BF-GB inače, smijenjenog gradonačelnika Kusovca i njegovu DPS-SD-HGI upravu je javno optužila da je nakon izgubljenih izbora namjerno trošila sav raspoloživi novac iz gradske kase, sprovodeći, kako su istakli, „strategiju spržene zemlje“ kako bi novoj vlasti ostavili što težu situaciju sa kojom se ona mora nositi.

Katnić izviđa Kusovca po više osnova

Specijalno državno tužilaštvo zainteresovalo se za finansijsko poslovanje bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu.

To je “Vijestima” juče potvrdila portparolka SDT, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

“Obavještavam vas da su u ovom tužilaštvu formirani predmeti radi provjera svih eventualnih nepravilnosti koje su predmet vaših pitanja, koji se nalaze u fazi izviđaja, dok više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupaka koji su u toku”, kazala je juče Jovićević “Vijestima”.

“Vijesti” su 22. oktobra SDT na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, između ostalog, pitale što će taj organ preduzeti povodom javno saopštenih podataka iznijetih od novog predsjednika Opštine Željka Komnenovića i predsjednika SO Andrije Petkovića da je donedavna lokalna DPS-SD-HGI uprava tog grada predvođena bivšim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS), u periodu od 1. januara do 16. oktobra ove godine pričinila višemilionsku materijalnu štetu Tivtu, potrošivši u najvećem dijelu mimo Odluke o budžetu za 2020. ukupan iznos od preko 11 miliona eura, a da je pritom ostavila neizmirene i dospjele obaveze prema raznim povjeriocima u ukupnom iznosu većem od 3,5 miliona eura. SDT smo pitali i što će preduzeti povodom činjenice da je bivši predsjednik Opštine Kusovac kreditno zadužio grad sa iznosom od pola miliona eura, uzetim na ime overdraft kredita u Prvoj banci, a sve to bez donesene odluke lokalnog parlamenta o davanju saglasnosti na takvo kreditno zaduženje Opštine. Zbog gubitka 1,9 miliona eura opštinskog novca u Atlas banci, protiv Kusovca je već krivičnu prijavi podnio Goran Božović, nosilac izborne liste “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”. Božović je u međuvremenu izabran za jednog od dva nova potpredsjednika Opštine i sa te pozicije, zajedno sa ostalim svojim koalicionim partnerima iz NP i BF, već nekoliko dana vrši intenzivni pregled sve dokumentacije vezane za vođenje grada od strane bivše uprave.

“Vijestima” je iz nove gradske vlasti nezvanično rečeno da njihovi funkcioneri svakodnevno nalaze brojne dokaze i primjere štetnog ili nezakonitog poslovanja bivšeg gradonačelnika i njegovih saradnika. “Ništa od toga neće ostati sakriveno od javnosti i sve što pronađemo biće dostavljeno nadležnim istražno-tužilačkim organima, ali i odmah prezentirano javnosti. Već sada, po našem sudu, ima dovoljno materijala da se neki od bivših opštinskih funkcionera suoče sa mogućnošću dugogodišnje robije, a praktično smo tek zagrebali po površini”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz nove lokalne uprave Tivta.

Bonus video: