U vladi eksperata duplo manje resora

Na sastanku mandatara i političara dogovoreno da u vladi nema lidera, da nema monopola u resorima i da oni po dubini budu podijeljeni partijama, po načinu raspodjele koji će se tek utvrditi

73944 pregleda 145 reakcija 67 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković

Lideri partija tri vladajuće koalicije dogovorili su se juče, nakon višednevnih prepucavanja oko resora u budućoj izvršnoj vlasti, da mandatar Zdravko Krivokapić predloži ekspertski kabinet o kome bi se zatim izjasnile partije.

Njegova ideja, koju je juče iznio, jeste da sem premijera buduća vlada ima još 12 ministarstva i da bude bez potpredsjednika, saznaju “Vijesti”.

Sadašnji kabinet Duška Markovića ima 18 ministarstva i tri potpredsjednička mjesta. “Narednih dana upoznaću stranke sa mojim predlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Na sastanku je dogovoreno i da dio Vlade ne mogu biti lideri političkih partija i političari. Takođe i da bude primijenjen princip demonopolizacije funkcija, a da one po dubini pripadnu političkim partijama, po načinu raspodjele koji će se tek utvrditi. To znači da nijedna partija ne smije imati sva rukovodeća mjesta u jednom resoru.

Krivokapić je juče razgovarao sa liderima Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem, Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem, Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, Demosa Miodragom Lekićem, Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem, kao i potpredsjednikom Demokrata Momom Koprivicom. Sastanak je tražio Krivokapić kako bi riješili nesuglasice oko formiranja vlade, posebno o tome kome će pripasti Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tražila Nova, ali i koalicija “Crno na bijelo”.U zajedničkom saopštenju navedeno je da je potvrđen raniji dogovor o izboru nove vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Medojević je “Vijestima” rekao da je svu odgovornost za stanje u zemlji preuzeo Krivokapić.

“Rekli smo da ćemo glasati svaku Vladu bez DPS-a. Ovo je presedan i opasan eksperiment. Svu odgovornost za stanje u zemlji preuzeo je Krivokapić. Mi smo pokazali da nas fotelje ne zanimaju, ali nas zanimaju reforme, a još nijesmo vidjeli bilo kakav program niti plan reformi”, naveo je Medojević. On je dodao da je to manjinska vlada koja će biti slaba i oko svake odluke trebaće da pregovara o većini.

“Ovakva Vlada će stalno biti između čekića i nakovnja, jer su očekivanja obespravljenog i osiromašenog naroda ogromna”, smatra Medojević. Abazović je novinarima nakon sastanka kazao da bi mandatar do 8. novembra trebalo da iznese plan.

Rekao je da su svi zadovoljni sastankom, te da je protekao “iznad svih očekivanja”. “Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže”, kazao je Abazović.

Dodao je da nijesu poznata sva imena kandidata.

“Očekujemo da tamo ne bude političara i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali evo da sačekamo. Imali smo visoki stepen saglasnosti”, rekao je Abazović.

Kada je u pitanju podjela resora, Abazović je kazao da su “sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi”.

“Prihvaćen je koncept koji je najvažnija stvar za ono što smo se borili. Cijelo vrijeme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što prije treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo i to je to”, kazao je Abazović.

Abazović je rekao da je mandataru dato povjerenje i da vjeruju da će on “izabrati najbolje ljude”. Krivokapić je ranije pobjedničkim koalicijama ponudio resore i to koaliciji “Za budućnost Crne Gore” devet ministarskih mjesta i jedno potpredsjedničko, platformi “Crno na bijelo” tri ministarstva i mjesto potpredsjednika vlade. Koaliciji “Mir je naša nacija” ponuđena su četiri resora. Iz DF-a su insistirali da se resori podijele na osnovu osvojenih glasova, a dan prije sastanka su razmijenjene i oštre riječi između mandatara i dijela lidera DF-a.

Bonus video: