Bečić: Samo odgovorno, nezavisno i efikasno tužilaštvo može biti stožer stabilnosti države

"Sprovođenjem reformskih politika i integracionih državnih prioriteta odlučni smo u izgradnji društva čije su temelji zasnovani na savremenoj vladavini prava i pravnoj državi, a naročito zakonitosti, kao jedne od paradigmatičnih osobina demokratskog duštva", kaže se u saopštenju

5031 pregleda 6 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, uputio je čestitku v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću, predsjedniku Udruženja državnih tužilaca Crne Gore Veselinu Vučkoviću, nosiocima tužilačke funkcije, članovima Udruženja i zaposlenima u tužilaštvu, povodom 1. novembra - Dana državnih tužilaca Crne Gore saopšteno je iz Skupštie Crne Gore.

„Koristim priliku da nosiocima tužilačke funkcije uputim srdačne čestitke povodom Dana državnih tužilaca, uz uvjerenje da samo odgovorno, nezavisno i efikasno tužilaštvo može biti stožer stabilnosti države i da kao takvo predstavlja preduslov za izgradnju pravednog i bezbjednog društva, kao preduslova ukupnog napretka Crne Gore", naveo je Bečić.

On je kazao da je nezavisno i efikasno pravosuđe je, prije svega, interes svih građana Crne Gore, a u isto vrijeme i uslov za članstvo u EU, posebno u svjetlu zatvaranja poglavlja 23 i 24, koja se tiču reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Sprovođenjem reformskih politika i integracionih državnih prioriteta odlučni smo u izgradnji društva čije su temelji zasnovani na savremenoj vladavini prava i pravnoj državi, a naročito zakonitosti, kao jedne od paradigmatičnih osobina demokratskog duštva", kaže se u saopštenju.

kako je istakao, velika je važnost nepristrasnog pristupa prilikom istraživanja, kvalifikovanja i dokazivanja krivičnih djela, koji direktno utiče na stepen ostvarivanja pravde u Crnoj Gori.

"Shodno tome, osjećaj sigurnosti i povjerenje građana u tužilaštvo odraz su odgovornog vođenja politike sve tri grane vlasti u državi, što nas obavezuje da uložimo istinske napore da nastavimo sveobuhvatan rad na reformama domaćeg pravosuđa, te na usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i na taj način osiguramo jednake šanse i mogućnosti za sve", zaključeno je u saopštenju.

Uvjeren sam da će zajednička istrajnost u pravcu jačanja profesionalizma pravosuđa, značajno unaprijediti nezavisnost djelovanja tužilaca u pravosudnom sistemu i još snažnije doprinositi ostvarivanju visokog stepena pravne sigurnosti i društvenog napretka, kako bi se sistem mogao urediti koherentno, pravedno, funkcionalno i efikasno po mjeri svih građana.“

Bonus video: