Kandić: Nova vlada i lokalne samouprave moraju pronaći rješenje za plaćanje troškova za dnevne centre

Kandić smatra da bi zaštita prava djeteta morala biti institucionalno još unapređenija uspostavljanjem nezavisnih i kredibilnih državnih tijela i organa koji bi se isključivo bavila ovom tematikom

6012 pregleda 295 reakcija 5 komentar(a)
Kandić, Foto: GP URA
Kandić, Foto: GP URA

Plaćanje participacije za boravak djece sa teškoćama u rastu i razvoju u dnevnim centrima širom zemlje neprihvatljivo je, ocijenila je danas Marija Kandić, članica Glavnog odbora URA i odbornica ove partije u Skupštini Glavnog grada.

Ona kaže da lokalne samouprave i uskoro novoformirani nadležni državni organi moraju pronaći rješenje kako bi roditelje, tj. staratelje ove djece oslobodili od ovog plaćanja.

Kandić pohvaljuje odluku nikšićke lokalne samouprave koja je obezbijedila sredstva za ovu namjenu iz lokalnog budžeta i navodi član 23 Konvencije UN o pravima djeteta: “Dijete sa fizčkim ili mentalnim smetnjama trebalo bi da uživa pun i kvalitetan život u uslovima koji obezbjeđuju dostojanstvo, unapređuju samopuzdanje olakšavaju njihovo aktivno učešće u zajednici”.

Kandić smatra da bi zaštita prava djeteta morala biti institucionalno još unapređenija uspostavljanjem nezavisnih i kredibilnih državnih tijela i organa koji bi se isključivo bavila ovom tematikom.

“Tokom rasta i razvoja djeteta sa teškoćama u razvoju u svakoj fazi javlja se potreba za čije zadovoljenje je porodici potrebna dodatna pomoć a koju porodica ne može da samostalno pruži jer nema tu vrstu iskustva ili određenu obrazovnu i stručnu kompetenciju. Zbog toga je važan rad dnevnih cenatra i jačanje kadrovskih kapaciteta u njima”, ističe Kandić.

Ona kaže da naša država ne raspolaže sa kvalitetnom situacionom analizom koliko zapravo ima djece sa smetnjama u razvoju i nekim oblikom invaliditeta ali da po broju korisnika dnevnih centara izdvajanja države za ovu namjenu ne bi iznosila više od 276 hiljada eura.

“Nerazumljiva je i krajnje loša odluka tehničke vlade da za vrijeme ove pošasti kad se svijet poziva na solidarnost i brigu počne primjenjivati zakon iz 2015. koji obavezuje korisnike dnevnih centara na participaciju za korišćenje usluga. Djeca su posebno ranjiva kategorija i država je dužna da o njima brine na najbolji mogući način. Samo uštedom počev od voznog parka, putnih naloga, službneih putovanja može se obezbijediti ova za državu zaista zanemarljiva cifra”, zaključuje Kandić.

Bonus video: