Po Jovićevićevoj, Tivat nema neizmirenih obaveza

U odnosu na prihode koje je Opština Tivat ostvarila na kraju trećeg kvartala lani, ovogodišnji su manji za oko 2,46 miliona eura

6144 pregleda 1 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Sekretarka za finansije Opštine Tivat Rajka Jovićević (DPS) tek je krajem prošle nedjelje na sajtu lokalne uprave objavila podatke o stanju i izvršenju budžeta Opštine za period od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Jovićevićeva to nije uradila dok je na čelu Tivta bio smijenjeni predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS), već tek nakon što su novi gradski čelnici predvođeni novim predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem (NP), na pres konferenciji opomenuti na ovu nerealizovanu obavezu lokalne uprave. Komnenović je tada obećao da će provjeriti zašto se podaci koji su ranije redovno i na vrijeme objavljivani, sada kriju od javnosti, pa je par dana nakon toga na sajtu Opštine nova tivatska vlast objavila materijal koji je pripremio sekretarijat koji vodi Jovićevićeva.

Prema izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji, Opština Tivat je u periodu od 1. januara do 30. septembra imala ukupne prihode od 10.699.185 eura, dok su izdaci iznosili 9.815.037 eura. Izvorni budžetski prihodi na kraju trećeg kvartala (kraj septembra), tek su nešto malo preko polovine (51,5 odsto) od ukupno za ovu godinu očekivanih izvornih prihoda grada od 20,75 miliona eura, što pokazuje koliko je teško ekonomska kriza izazvana koronoavirusom, pogodila Tivat.

U odnosu na prihode koje je Opština Tivat ostvarila na kraju trećeg kvartala lani, ovogodišnji su manji za oko 2,46 miliona eura.

Ukupni izdaci za devet mjeseci ove godine iznosili su 9.815 eura, što je 45,5 odsto planiranih izdataka za cijelu 2020. koji su odlukom o budžetu utvrđeni na iznos od 21,56 miliona eura. U odnosu na kraj septembra prošle godine, ovogodišnji izdaci Opštine su niži za 1,24 miliona eura, od čega je najviše - oko 800 hiljada eura, smanjeno izdvajanje za realizaciju tzv. kapitalnih izdataka (izgradnju nove lokalne infrastrukture i javnih objekata).

Smanjenje budžetske potrošnje se međutim, nije odrazilo na smanjenje izdvajanja iz gradske kase za plate izuzetno brojne lokalne administracije, pa je tako Kusovac za bruto plate i doprinose na teret poslodavca onih koje je u protekle četiri godine nagomilao u opštinskim kancelarijama, za devet mjeseci ove godine potrošio ukupno 2,36 miliona eura što je za oko 100 hiljada eura više nego što je trošak gradskog budžeta po istom osnovu iznosio na kraju trećeg kvartala 2019.

Za “ostala lična primanja” opštinske administracije izdaci na kraju trećeg kvartala bili su 245.335 eura, što je za oko 109 hiljada eura više nego u istom periodu lani. Podaci iz izvještaja pokazuju i da su ove godine za oko pola miliona eura manji izdaci za usluge, nego na kraju trećeg kvartala 2019. Novi gradonačelnik i njegovi saradnici su nedavno objavili da su neizmirene obaveze Opštine Tivat na dan 16. oktobra iznosile čak 3.504.330 eura. Međutim, u izvještajima koje je pripremila sekretarka Jovićevićeva i koji su sada publikovani na sajtu Opštine, stoji da su neizmirene obeveze lokalne uprave Tivta na dan 30. septembra bile samo 14.757 eura.

U izvještajima koje je pripremila Jovićevićeva nigdje nema evidentiranog overdraft kredita u iznosu od pola miliona eura koji je Kusovac uzeo ljetos kako bi njime na dnevnoj osnovi krpio najbitnije rupe u budžetu. Bivši gradonačečnik je to, inače, uradio bez dobijene formalne saglasnosti lokalnog parlamenta koji je po zakonu, jedini ovlašćen da raspolaže imovinom opštine. U evidenciji opštinske sekretarke figurira samo kredit od dva miliona eura koji je Opština, saglasno odluci o budžetu za 2020, odmah početkom ove godine uzela kod Prve banke. Od toga je do kraja trećeg kvartala Opština vratila 908.312 eura, a preostala obaveza joj je 30. septembra iznosila 1.091.867 eura.

Bonus video: