DPS nikako da skupi odbornike u Pljevljima

Nakon što su dva odbornika napustila DPS, a pojedini ne pojavljuju, sjednice nisu održane. Šef odborničkog kluba demantuje tvrdnje opozicije da je lokalna vlast u Pljevljima u krizi

16510 pregleda 14 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan

Odbori Skupštine opštine Pljevlja za planiranje i uređenje prostora, stambeno komunalne poslove razvoj sela i poljoprivredu juče nijesu podržali nijednu od važnijih tačaka koje će se naći na dnevnom redu lokalnog parlamenta 5. novembra jer vladajuća koalicija, koju predvodi DPS, prilikom glasanja, nije imala većinu.

Sjednici Odbora za planiranje i uređenje prostora stambeno komunalne poslove ima sedam, a odbor za razvoj sela i poljoprivredu pet članova. Ni jednoj ni drugoj sjednici odbora nije prisustvovao odbornik DPS-a Veljko Petrović, a sjednici Odbora za planiranje i uređenje prostora, stambeno komunalne poslove, osim Petrovića nije prisustvovao ni odbornik Srđan Pivljanin, koji je nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjestio podnio ostavku I sada zajedno sa Predragom Cvijovićem, koji je iz istih razloga napustio DPS, nastupaju kao nezavisni odbornici.

Šef odborničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da nije do kraja upoznat zašto neko od odbornika nije bio.

“Neki su imali privatne obaveze, a iImamo par nekih situacija koje su pod većom epidemiološkom pažnjom, zbog kontakata, pa da vidimo kako će se to odvijati, Nije ništa drugo u pitanju”, rekao je Živović odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li nedolazak odbornika znači krizu lokalne vlasti, koja nakon što su Pivljanin I Cvijović napustili DPS, imaju tijesnu većinu od 18 odbornika, u parlamentu koji ukupno broji 35 odbornika.

Lokalni parlament u Pljevljima već pet mjeseci nije održao nijednu sjednicu iako je Statutom predviđeno da se održava jednom u tri mjeseca.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da se sjednice lokalnog parlamenta ne održavaju zbog toga što vladajuća koalicija nema većinu u lokalnom parlamentu.

“Napuštanjem stranke dva odbornika izgubili su političku komociju, te je evidentno rastuće nezadovoljstvo i rasulo u redovima DPS-a. Uvjeren sam da lokalna vlast neće završiti mandat i da su vanredni lokalni izbori sve izvjesniji. Da postoji ozbiljna kriza u vladajućoj većini potvrđuje i grubo kršenje Statuta i Zakona o lokalnoj samoupravi predsjednika SO Dragiše Sokića, koji je po partijskoj direktivi svjesno prolongirao zasijedanje zbog nepostojanja većine i tako ušao u zonu bezakonja. To je jedan od razloga za njegovo razrješenje. Zbog krize u sopstvenim redovima, Sokić se prilikom zakazivanja sjednica ne upravlja u skladu sa zakonskim rokovima i potrebama građana. Sjednica više ne zavisi od toga da li je to zakonska ili statutarna obaveza već kad pojedini odbornici imaju slobodnog vremena odnosno da se predstavničkim dom građana prilagođava vikendima i slobodnom vremenu nekih odbornika. U prethodnom periodu smo vidjeli da su privatne obaveze pojedinih odbornika bile preče od donošenja ključnih odluka koje su ujedno I zakonska obaveza”, rekao je Rovčanin.

Odbornik Nove Milan Lekić, smatra da je poslije parlamentarnih izbora sadašnja vlast u Pljevljima izgubila legitimitet.

“Pozivam ih da podnesu ostavke, da predsjednik Skupštine sazove kolegijum na kome bi se dogovorili o terminu održavanja sjednice SO na kojoj bi donijeli odluku o skraćenju mandata. Time bi se stvorili uslovi uslove za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora kako bi odblokirali rad lokalne uprave I lokalne samouprave. Svako drugo rješenje je samo uzaludno mučenje i direktna šteta po građane”, kazao je Lekić.

On smatra da je lokalna vlast u panici jer nema podršku svih svojih odbornika. “Ukoliko izvještaji o radu opštinskih javnih preduzeća ne budu usvojeni, statuti svih privrednih društava predviđaju da Odbor direktora otkaže ugovor o radu izvršnom direktoru…Predsjednik Skupštine i predsjednik opštine moraju biti svjesni da im je svaka računica uzaludan rad, da se sve svodi na isto. Na parlamentarnim izborima 30.avgusta, dobili su svega 24 odsto glasova od izašlih birača, preslikano na lokalno nivo to je 6-7 odbornika”, rekao je Lekić.

Budimir Tanjević, predsjednik OO SNP, kaže da Vlada, s obzirom da je prošao rok od tri mjeseca za održavanje sjednice lokalnog parlamenta, ima pravo da razmišlja o uvođenju prinudne uprave u Opštinu Pljevlja.

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja koja je trebala da se održi 19. oktobra otkazana je zbog epidemiološke situacije. Sjednica bi trebalo da se održati 5. novembra.

“Ukoliko je virus korišćen kao izgovor, to će se vrlo brzo pokazati, jer je neodrživo na duže staze”, rekao je Tanjević.

Živković: Procijenićemo da li će biti sjednice SO

Na pitanje da li će se 5. novembra održati sjednica lokalnog parlamenta I da li će sjednica biti održana, s obzirom na to da je jedan od odbornika DPS-a u Njemačkoj već duže vrijeme, šef odborničkog kluba DPS-a je kazao da će to procijeniti u odnosu na postojeću epidemiološku situaciju.

“U ovom trenutku ne možemo ništa decidno da kažemo. Za dva tri dana imaćemo precizniju informaciju”, rekao je Živković.

Na pitanje da li će odbornik DPS-a Goran Cerović prisustvovati sjednici lokalnog parlamenta, s obzirom da se nalazi u Njemačkoj, Živković je kazao da je on stigao I da se nalazi u Pljevljima.

Bonus video: