POLITIČKE PRILIKE NAKON SMRTI AMFILOHIJA

Uticaj crkve zavisiće od novog poglavara

Ako se crkva povuče iz političkog života ne bi bilo toliko značajno ko će doći umjesto Amfilohija Radovića, ali teško je zamisliti da će se to desiti”, rekla je Tadić Mijović. Smrt najmoćnije osobe u državi se neminovno odražava na sve procese u društvu, smatra Boris Raonić

60457 pregleda 243 reakcija 80 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević

Crkva se, nakon smrti mitropolita Amfilohija neće povući iz poličkog života, a koliki će biti njen uticaj zavisiće od njegovog nasljednika, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG) Milka Tadić Mijović za “Vijesti” kaže da je ključno pitanje da li će nakon smrti Amfilohija Radovića, Crkva i dalje igrati značajnu ulogu kao što je to činila posljednjih nekoliko mjeseci.

“Ako se crkva povuče iz političkog života, ne bi bilo toliko presudno značajno ko će doći umjesto Amfilohija Radovića, ali teško je zamisliti da će se to desiti”, rekla je Tadić Mijović.

 Milka Tadić Mijović
Milka Tadić Mijovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić, takođe smatra da će izbor nasljednika biti ključan.

“Smrt najmoćnije osobe u državi se neminovno odražava na sve procese u društvu. Tako da je pitanje njegovog nasljednika veoma zanimljivo, a za brojne aktere i od sudbonosnog značenja, pa ne treba da iznenadi što su neuobičajeno rano počele spekulacije u vezi sa nasljednikom, pa čak i prije sahrane i to mjesecima prije same odluke”, rekao je Raonić za “Vijesti”.

Uz predsjednika Crne Gore Mila Đukanović, ankete su pokazivale da je mitropolit Amfilohije bio je najuticajnija ličnost u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina. Na proteklim parlamentarnim izborima Crkva i Amfilohije otvoreno su podržali opoziciju, što je nedavno potvrdio jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. On je kazao da je mandatar za sastav vlade i nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić došao na njeno čelo na predlog “ovdašnje više crkvene jerarhije”.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapićfoto: Boris Pejović

“To je bio i uslov da oni podrže našu listu na izborima”, rekao je Mandić.

Crkveni vrh u Crnoj Gori posredovao je i kada pobjednička koalicija nakon izbora nije mogla da se usaglasi oko formiranja vlasti, pa je održan sastanak u manastiru Ostrog na kome su bili lideri partija nove skupštinske većine.

Raonić kaže da će Crkva imati uticaj na politički život onaj koji ona bude željela.

“Smatram da bi za nju bilo najbolje da to bude ona uloga koja joj pripada u svakom sređenom društvu”, naveo je Raonić.

Raonić
Raonićfoto: Boris Pejović

Dodaje da svi koji žele da ostvare uticaj na dešavanja u Crnoj Gori, naravno da će željeti da utiču na izbor, ali je ključno pitanje ko to može i kakvo je raspoloženje unutar Sinoda SPC.

Televizija Vijesti objavila je ranije, pozivajući se na sagovornike, da bi episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bio prirodno rješenje za nasljednika mitropolita. Sveštenik Nikola Pejović za TV Vijesti rekao je kako će to biti najlakši izbor Svetog arhijerejskog sabora SPC, a ako budu regularne okolnosti, očekuje da bi novi mitropolit mogao biti izabran na majskom zasjedanju naredne godine. Joanikije je takođe jedan od uticajnijih vladika u političkom životu Crne Gore, koji je takođe imao susrete sa predstavnicima nove vlasti, reklo je više sagovornika “Vijesti”.

“Za Crnu Goru bi najbolje bilo da se ispoštuje tradicija da to bude neko sa ovih prostora, ali i neko ko ima namjeru da se posveti jačanju duhovnosti i načela iz Svetog pisma, umjesto onoga što većina očekuje ili priželjkuje, da jača uticaj Crkve na političke procese koji se nje i njene misije ne tiču”, rekao je Boris Raonić.

Advokat i član pravnog tima Mitropolije Dragan Šoć rekao je za njemački radio WDR da je Amfilohije bio izuzetna ličnost, do kraja posvećen crkvi. Kako navodi, uspio je da probudi duhovnost kod naroda.

“On je reformisao crkvu u Crnoj Gori - od jednog potpuno zapuštenog stanja koje je bilo poslije rata, vratio joj je život. Ne samo tako što je obnavljao hramove i podizao nove, obnavljao je sveštenstvo, crkvu vratio narodu a za njegovo vrijeme ona je postala institucija kojoj se najviše vjerovalo”, kazao je Šoć.

Sumnjam da će Vučić izbor prepustiti crkvenim vlastima

Milka Tadić Mijović smatra da je značajno vidjeti kako će se zvanični Beograd odnositi prema svim dešavanjima u Crnoj Gori, da li će preko novog “poslušnijeg” mitropolita pokušati da utiče na politički život u Crnoj Gori i na neke značajne političke činioce.

Vučić i Mandić na sahrani mitropolita
Vučić i Mandić na sahrani mitropolitafoto: Boris Pejović

Podsjeća da se Amfilohije nije slagao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u posljednje vrijeme. “Poznajući Vučićevu prirodu vlasti, sumnjam da će on prepustiti izbor crnogorskog mitropolita samo crkvenim vlastima, sigurna sam da će pokušati nešto da uradi. Sa druge strane, pitanje je kakav je uticaj Vučića u Sinodu i koliko će na Sinod uticati poruke koje su se čule iz MCP da bi Amfilohija trebalo da zamijeni neko iz Crne Gore i čak su se pominjala neka imena”.

Vučić je prisustvovao sahrani mitropolita, a prethodno je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da se sastajao više puta sa mitropolitom, a da su u posljednje vrijeme imali izuzetan odnos.

Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora MCP nakon smrti Amfilohija.

Preporučujemo za Vas